Connect with us

Kronikk

Ballgutt på Calderón: Moratas vei for tilgivelse

Published

on

Som 13-åring ble Álvaro Morata en del av Atlético Madrid sitt ungdomsakademi. Han var ballgutt på Vicente Calderón. Han skulle bli den neste Fernando Torres.


– Hver gang jeg ser en ballgutt, ser jeg meg selv i ham. Når jeg ikke var ballgutt, var jeg på tribunen for å se på Atlético. Jeg drømte om at jeg en dag skulle være ute på banen og spille, fortalte Morata til AP, kort tid etter at han ble signert i 2019.

– Faren min måtte holde meg igjen. Jeg ville dra så tidlig på kampene til Atleti. Vi var der rundt 2-3 timer før kamp hver gang, sa han også under sitt aller første intervju etter signeringen.

UNG ROJIBLANCO: álvaro morata, her sammen med sin var på vicente calderón

Drømmen skulle derimot la vente på seg. Etter to år i Atleti var han ferdig i klubben. Han forlot barndomsklubben og dro til en annen Madrid-klubb; Getafe.

– Jeg startet min karriere i Atlético frem til jeg stoppet å nyte det. Jeg spilte ikke mye og hadde ikke noe godt forhold til mine lagkamerater, med unntak av Koke og en annen person. Jeg fortalte Amorrortu (treneren) at jeg ønsket å dra, og han fortalte meg at han var den første som ikke ville ha meg til å spille i Atleti.

Etter ett år i Getafe ble han kapret av Real Madrid, Atlético Madrids byrival. Der skulle han senere få sitt gjennombrudd som spiller.

Gjennom sin første epoke som Real Madrid-spiller var Morata med på å vinne Copa del Rey (2011 og 2014), LaLiga (2012), Supercopa de España (2012) og Champions League (2014). Sommeren 2014 ble han signert av den italienske klubben, Juventus. Samtidig sikret Real Madrid seg en opsjon slik at de kunne hente ham tilbake for en sum på 30 millioner euro.

Meldingen til en italiensk supermodell som endret alt

REDNINGEN: Alice Campello skulle forandre livet til Álvaro Morata under en vanskelig tid i Juventus.

I 2016 skulle Morata sitt liv bli totalforvandlet. Spissen hadde vært gjennom en tøff periode i Juventus, og hadde ikke scoret på tre måneder.

Den italienske supermodellen, Alice Campello, skulle vise seg å være redningen.

– Jeg jobber masse på sosiale medier. Jeg er ikke en blogger, men jeg har masse følgere, og noen selskaper, spesielt de som har badetøy, har investert mye i mitt utseende, med å poste bilder av meg i bikini. Jeg noterte meg at fanbasen økte og at det ble flere likes.

View this post on Instagram

❤️ ? 5 ❤️?

A post shared by Alice Campello-Morata (@alicecampello) on

– En dag mottok jeg en privatmelding fra Álvaro. Jeg visste ikke hvem det var, så jeg spurte mine foreldre. Faren min fortalte meg hvem Álvaro var og advarte meg. Så, først overså jeg den meldingen, men på innsiden av meg var det noe som pushet meg til å svare. En morgen gjorde jeg det. Etter en uke møttes vi i Milano. Álvaro fortalte meg at han hadde sett etter en mulighet for å kontakte meg lenge. Da, med min beskjedenhet, hans beskjedenhet, fanget vi hverandre. Etter en uke startet vår kjærlighetshistorie, har Alice Campello tidligere fortalt ved flere anledninger.

Paret er i dag gift, etter at dem ga hverandre sitt “ja” i 2017, og giftet seg i Venezia.

29. juli 2018 ble de foreldre til sine to tvillinger, Leonardo og Alessandro. 27. februar 2020 kunngjorde de også at de nå venter sitt tredje barn.

Morata har alltid vært tydelig på sin takknemlighet overfor Campellos betydning i hans liv. Hans kone har blant annet lagt ut noen av hans meldinger fra 2016 på sin Instagram.

– Du har forandret livet mitt, skriver Morata i meldingen, før han fortsetter..

– Jeg er en den mest glade personen i verden.

Takket være hans nåværende kone feirer han også nå alle sine scoringer med å signalisere en A for Alice (Campello).

A: Álvaro Morata feirer nå alle sine scoringer til ære for hans kone, Alice Campello

Returen til Madrid

Sommeren 2016 ble Álvaro Morata hentet tilbake til Real Madrid. Klubben hadde benyttet seg av sin tilbakekjøpsopsjon som de sikret seg ved salget. Returen var et faktum. Sammen med sin kone, ble han presentert som Real Madrid-spiller på Santiago Bernabeu.

– Det er en dag med masse glede for meg. Jeg har returnert hjem. Det har vært to lange år og en lang ventetid for å kunne returnere. Det er noen ganger man trenger å bli mer moden, sa han under hans presentasjon som ny Real Madrid-spiller.

Kom med meg til Atleti!

Under semifinalen i Champions League på Santiago Bernabeu i 2017 ble Álvaro Morata sendt i oppvarming mot Atlético Madrid da byrivalene møtte hverandre i turneringen. I samme øyeblikk fikk man se Diego Simeone si noen ord til spanjolen som han skal ha vært en beundrer av lenge, sies det. I følge flere medier skal Simeone ha sagt “Kom med meg til Atlético”, da han startet oppvarmingen. Selv har Morata senere fortalt at det kun var en vits mellom de to, og at det ikke hadde noe med fotball å gjøre.

Moratas farvel

Sommeren 2017 skulle Álvaro Morata igjen flytte på seg. Etter å ha scoret 15 mål på 26 LaLiga-kamper punget Chelsea ut 66 millioner euro for spanjolen. Madrid-karrieren ble kortvarig denne gang.

Starten på Chelsea-karrieren kunne knapt blitt bedre. Etter å ha scoret og assistert i sin første Premier League-kamp for London-klubben, fortsatte Morata å levere varene i England. Etter halvspilt sesong stod Morata med ni scoringer i Premier League, inkludert ett hattrick mot Stoke, og alt så rosenrødt ut.

Så sa det stopp…

Resten av sesongen ble svært skuffende for Morata. To scoringer ble levert, og nedturen ble for alvor kronet da han ble utvist for filming mot Brighton i januar. I alt ble sesongen avsluttet med totalt 15 scoringer i alle turneringer.

Draktbytte

Andriy Shevchenko, Fernando Torres, Álvaro Morata, Radamel Falcao og Gonzalo Higuain er bare noen av de største navnene som har prøvd seg i Chelsea med draktnummer 9 uten hell. Det kan nærmest virke å være en forbannelse over draktnummeret i klubben.

Álvaro Morata valgte derfor å gå den litt utradisjonelle veien og skifte fra draktnummer 9 til 29, for å hedre sine to tvillinger, Leonardo og Alessandro, som ble født den 29. juli 2018.

Draktnummeret skulle dog vise seg å være til liten nytte.

Morata mistet fullstendig gleden ved fotball og mistet all sin selvtillit. Til slutt ba han om å få forlate Chelsea i forkant av julen 2018, som er blitt bekreftet av Maurizio Sarri i ettertid.

– Jeg tror Morata har alle ferdigheter for å spille på laget mitt. Men Morata, for en måned siden, sa at han ønsket å dra til et annet lag. Så det var veldig vanskelig for ham å gi oss 100 prosent grunnet hans mentale situasjon, fortalte italieneren i januar 2019.

Morata selv har også snakket om den tøffe perioden hvor han begynte å mislike fotball.

– Jeg hadde stoppet å like det, fortalte Morata under et intervju med COPE.

– I noen kamper i England følte jeg at lagkameratene mine så meg umarkert. Jeg visste at de tenkte at jeg ikke ville gjøre noe bra med ballen.

Til slutt endte det med at Morata startet å trene alene og var besatt etter å få dra fra Chelsea.

– Jeg hadde en veldig dårlig tid i London. Til slutt trente jeg alene. Jeg snakket med Maurizio Sarri og han fortalte meg noen ting som jeg visste ikke vil være som han sa. Jeg var veldig nervøs. Kona mi var i sjokk med meg.

Atlético Madrid skulle bli hans neste klubb, noe som gjorde ham helt gal over å tenke på det.

– Hun (Alice) liker ikke fotball veldig mye og hun kunne ikke forstå hvordan jeg kunne bli slik. Så gal, se Atlético-kamper, skrikende hjemme, nervøs, når jeg ikke var en Atlético-spiller enda.

Sjokkovergangen

9. januar skulle ryktene om en sjokkovergang for Álvaro Morata dukke opp for første gang. Atlético Madrid var interesserte i å hente Morata, og sportsidrektør Andrea Berta, hadde allerede vært i London, ble det meldt fra svært troverdige Antonio Ruiz.

For mange Atlético Madrid-supportere var en retur for Morata til Atlético umulig å se for seg. Han hadde etter Champions League-triumfen med Real Madrid i 2014 – mot Atlético – sunget under feiringen av trofeet, “la alle indianere (Atlético-supportere) få vite hvem som styrer hovedstaden.”

“Her er du ikke velkommen”, står det i meldingen fra Frente Atlético hvor videoen viser Morata som synger sangen nevnt ovenfor. “

“Mindre Morata og mer Borja Garcés, (Atléticos unggutt)”, kom det også fra Atlético-fansen, som virkelig var i mot en slik signering..

Selv var Morata aldri i tvil om at denne overgangen var det riktige, har han tidligere fortalt til Marca om meldingene.

– Jeg tvilte aldri, ikke for et sekund. Jeg hadde knyttet meg til klubben, til presidenten og til Cholo. Før jeg kom til Spania fortalt jeg dem at hodet mitt allerede var i Atlético, og at jeg ville gjøre uansett hva for å komme dit.

Han fortalte også i samme intervju at han tidligere hadde vært nære en retur til barndomsklubben.

“Vi vant titler, men min intensjon var å komme til Atlético”

– En sommer var jeg veldig nære, men klubben min ønsket ikke å selge meg. Jeg måtte bli der. Vi vant titler, men min intensjon var allerede å komme til Atlético. Jeg visste at det ville bli vanskelig på grunn av fortiden og det er ting man ikke kan få ugjort, men du må jobbe hardt og endre meningen til supporteren. For dem er det komplisert fordi hver enkelt fan føler denne klubben, og jeg kunne kun tilfredsstille dem med arbeid og ved å hjelpe laget.

– Med illusjonen til et barn

28. januar 2019 kom bekreftelsen: Álvaro Morata var klar for Atlético Madrid på et 18-måneders langt lån med opsjon på kjøp.

Atlético Madrid viste frem flere bilder og minner fra Moratas karriere for å forsøke å glede flest mulig Atlético-fans med overgangen. Men store deler av fansen var fortsatt svært opprørt over overgangen.

– Mye glede. Det er en stolthet for meg å være her, å bli kjent med stadion, bli kjent med garderoben… Sannheten er at jeg er veldig fornøyd og veldig stolt over å kunne være her og jeg kan ikke vente med å trene og å kunne være med mine lagkamerater, og mest av alt, å spille her, sa Morata om overgangen til Atleti.

På Twitter la han selv ut et bilde av en ung Morata med teksten, “Med illusjonen til et barn.”

Morata hadde endelig fått gjennomført overgangen, som han senere fortalte at han hadde forsøkt å gjøre fem ganger tidligere, under et intervju med AS.

– Fem somre hadde jeg muligheten til å dra til Atlético. Jeg sa alltid ja. Presidenten vet det, treneren vet. Det er en drøm.

Med draktnummer 22 gikk Morata rett inn i elleveren mot Real Betis på Benito Villamarin, før ingen andre enn Real Madrid, ventet på Metropolitano. Morata preget forsiden på AS i forkant av kampen.

MI DESTINO ERA EL ATLETI

“Min skjebne var Atleti”.

Hvis du scorer mot Real Madrid, vil du feire?

– Velsignet problem. Hvis det skjer, er det fordi ting går bra.

Selvfølgelig skulle det skje…

Álvaro Morata ble spilt gjennom i bakrom, lobbet ballen over Courtois og ballen endte i nettet. Morata hadde scoret, han feiret, men… Linjemannen var oppe med flagget. Det var offside…

He left his class at Chelsea': Morata trolled for celebrating ...
FEIRET: Morata satte ballen i nettet mot Real Madrid og Courtois, men scoringen ble annulert for en svært hårfin offside.

Resten av sesongen skulle ende godt for Morata. Med seks scoringer på 15 kamper i LaLiga, etter å ha scoret sitt første mot Villarreal, så Morata ut til å ha fått tilbake selvtilliten og gleden ved fotballen igjen. Han var et helt annet menneske.

Permanent rojiblanco

Prestasjonene var gode og flere hadde begynt å bli optimistiske. Derfor var det til stor glede for (deler av) Atlético-fansen da det ble bekreftet at Morata ville bli værende i klubben på permanent basis, fra og med sommeren 2020.

– Glad. Nå er det offisielt. Nå er det på tide å returnere alt arbeidet fra klubben og all kjærligheten fra fansen med scoringer og arbeid. Takk!!!

Morata skiftet samtidig draktnummer. Morata fikk draktnummer 9; et nummer som krever sitt i Atlético Madrid.

– Noen av de beste spissene i verden har brukt det tidligere… Garate, Vieri, Falcao, Villa… og selvfølgelig deg, Fernando. Stoltheten er stor, ansvaret enda mer, skrev Morata på Twitter om draktbyttet.

Morata var klar for å vie sitt liv til Atlético og kunne ikke fortelle det nok. Under et intervju med EFE sommeren 2019 fortalte han om valget.

– Å komme til Atlético er det beste som kunne ha skjedd i livet mitt, sa Morata.

– Å vinne viktige ting med Atleti ville ha betydd mer enn noe annet jeg har vunnet tidligere. Det nytes på en helt annen måte.

Álvaro Morata var klar for en ny sesong i Atlético Madrid. Allerede i første seriekamp, hjemme mot Getafe, ble han matchvinner med sin 1-0-scoring på hodet. Det sa langt i fra stopp. I perioden oktober-november skulle Morata tangere karrierebeste da han scoret i syv strake kamper for klubb og landslag.

Allikevel var ikke alle helt overbeviste enda. Jonas Giæver, fra Nettavisen og LaLigaLoca, var blant de som enda ikke lot seg rive helt med.

– Hadde jeg vært 28 år som fotballspiller og ikke hadde vært bedre enn det Álvaro Morata er, så hadde ikke jeg spilt i en klubb som Atlético Madrid, sa Jonas Giæver i LaLigaLoca, 24. oktober, på spørsmål om hvem som skulle score målene til Atlético Madrid, før han fortsatte: – Det er nærmere Nikola Kalinic enn Radamel Falcao hva angår Atlético Madrid-spisser.

Álvaro Morata skulle ikke bli mindre viktig da Diego Costa i høst ble langtidsskadet. Kaosbamsen ble satt på sidelinjen i drøyt tre måneder. Med kun Ivan Saponjic som et klassisk spissalternativ, var det ingen tvil om at Morata ville spille en viktig rolle under denne perioden.

Spanjolen ble faktisk så viktig. Så viktig for laget at han i en lengre periode måtte spille med injeksjoner og smertestillende i mangelen på alternativer. Det sies at helt siden kampen mot Real Betis på Benito Villamarin (22. desember) spilte han med dette frem til han ble byttet ut med smerter mot Real Madrid, 1. februar.

Returen til Bernabeu

Ikke veldig overraskende var det en noe kontroversiell retur for Morata til Santiago Bernabeu, da han for første gang siden overgangen, skulle spille mot Real Madrid som Atlético Madrid-spiller på sitt tidligere stadion.

– Han er en rotte, Morata er en rotte, han er en rotte, startet det med fra Santiago Bernabeu retning Morata.

– Ay Morata, du ville aldri se det, du var alltid innbytter, f**k deg på Wanda, ble det sunget.

Dette var bare noen av sangene Álvaro Morata fikk mot seg underveis i kampen. Til slutt, som nevnt tidligere, måtte han byttes ut med en skade etter drøyt timen spilt. På benken fikk vi også se Moratas reaksjon på sangene.

– Jeg bryr meg ikke, sier Morata til Germán Burgos som forsøker å komme med noen støttende ord, samtidig som han rister på hodet, viser TV-bildene.

I etterkant av kampen kom Morata med en twittermelding for å uttrykke sin kjærlighet til Atleti.

“Stolt av å tilhøre denne klubben!! Stolte av å være en indianer!! I dag, som alltid, og mer enn noen gang, FORZA ATLETI!!”, skrev Morata på Twitter.

Ikonisk øyeblikk på Anfield

11. mars 2020 er en dato som for alltid vil bli husket når det gjelder Álvaro Morata og Atlético Madrid.

Stillingen er 2-2. Atlético er på vei til kvartfinalen i Champions League og er i ferd med å slå ut regjerende mester Liverpool på sin egen hjemmebane.

Álvaro Morata har kommet inn i ekstraomgangene. Etter å ha blitt skadet mot Sevilla kunne han ikke spille fra start. Allerede under sin første involvering forverrer det seg. Han går i bakken. Morata har ikke noe valg, han må fullføre kampen. Morata ble satt ut av spill i drøyt fire uker som følge av dette. (NB! Han mistet ingen kamper grunnet situasjonen rundt koronaviruset)

Etter å ha haltet rundt på banen i flere minutter blir Morata spilt fri alene med keeper. Alene mot Adrian gjør Morata ingen feil. Han setter den i nærmeste hjørne. Atlético er videre til kvartfinalen, men det er noe helt annet fra dette øyeblikket som vil bli husket i lang tid.

Under feiringen setter Álvaro Morata seg ned på kne, peker på Atlético-fansen som har tatt turen til Anfield, og ber om tilgivelse for sine handlinger og sin Real Madrid-fortid.

Atlético Madrid: Anfield took its toll on Álvaro Morata - AS.com
UNNSKYLD: Feiringen på Anfield fra Álvaro Morata vil bli husket i lang tid hos Atlético-fansen

– Det må jo sies når vi ser den feiringen her, at dette er en spiller, som da han kom til Atlético Madrid fikk kjørt seg ordentlig. Han startet som guttunge i Atlético Madrid og så dro han til Real Madrid hvor han på en måte ble skapt, han skulle bli Real Madrids nye stjernespiss. Og da han skulle tilbake igjen til Atlético Madrid, så sang fansen på han at de ville ikke ha noe med han å gjøre i det hele tatt. Han var ikke velkommen i klubben osv. Og det tror jeg er noe av grunnen til denne feiringen han har foran fansen her, at “kan dere vær så snill å ta meg i mot nå liksom, sett pris på meg nå”, sa fotballkommentator Simen Stamsø Møller i TV2-studio etter kampen.

– Det tror jeg de gjør, fortsatte Atlético Madrid-supporter, Egil Drillo Olsen med.

Også Jonas Giæver måtte senere innrømme at han faktisk unnet Morata dette øyeblikket.

– Det øyeblikket der er sånn som gjør deg til en kulthelt, og som gjør at vi kommer til å huske ham uansett egentlig hvordan det går egentlig i Atlético Madrid-drakta. Jeg unner ham det øyeblikket fordi det har vært en vrien tid for han, selvfølgelig. (…) Et utrolig fint øyeblikk og et øyeblikk jeg unner en type som Álvaro Morata, som virker oppriktig talt som en fin fyr og, sa Giæver i LaLigaLoca etter kampen.

Det har ikke vært enkelt å vinne tilbake respekten hos Atlético-fansen, men Morata har gjort sitt aller beste for å bli en del av oss. Med ydmykhet, hardt arbeid og respekt for sin fortid har Morata virkelig gjort det aller meste riktig som Atlético Madrid-spiller.

Du er tilgitt av oss nå, Álvaro Morata!

Kilder: Goal, Busca biografías, El Heraldo, Transfermarkt, COPE, AP, Marca, EFE

Kronikk

54 år: Nå er Vicente Calderón historie

Published

on

Tre år etter at Vicente Calderón ble byttet ut med Metropolitano, er nå Calderón historie. Siste spadetak er tatt og stadion er borte for godt – for evig og alltid.

Vicente Calderón var spesielt for enhver Atlético-supporter. Også for Diego Simeone.

– Jeg har de beste minnene siden den første dagen i Atlético, og Calderón var vårt hjem. Det vil for alltid bli værende i minnene våre. Minnene er spektakulære. Målet mot Albacete som gjorde at vi vant LaLiga vil for alltid bli husket med glede av lagkameratene, den rødhvite stadion… Selv om stadion ikke er der lenger, vil disse minnene alltid være der hos meg.

Flere datoer vil stå skrevet til evig tid. Her kan du gjenoppleve noen av dem (via SER)

 • 2. oktober 1966: Den første kampen på Vicente Calderón, uavgjort mot Valencia. Luis Aragonés scoret det første målet foran 20 000 tilskuere.
 • 12. oktober 1966: Den første europeiske kampen på Vicente Calderón. Atlético slo Malmö 3-1, Luis Aragonés scoret igjen det første måle.
 • 21. januar 1967: Politiet går inn på stadionområdet for å stoppe videre utvikling av stadion, dette fordi de i følge rådhuset i Madrid ikke hadde lisens.
 • 2. mars 1967: Arias Navarro, byens borgermester, annonserte en enighet med klubben for videre utvikling av Vicente Calderón.
 • 16. april 1967: Første El Derbi Madrileño på Calderón (2-2).  
 • 14. juni 1967: Kamp til hyllest for Miguel Miguel Martínez som fikk et slag under en tur i Sør-Amerika, og som etter åtte år i koma døde 11. juli 1972. Kampen tapte Atleti mot Spania 0-2.
 • 5. november 1970: Atlético slo den italienske seriemesteren Cagliari i åttedelsfinalen av den europeiske cupen, 3-0. Luis Aragonés scoret alle målene.
 • 14. juli 1971: Klubbens generalforsamling annonserer at klubben skal endre navnet på stadion til Vicente Caderón (Tidligere kaldt Estadio Manzanares) til ære for klubbens president som gjorde det mulig å bygge stadion.
 • 6. februar 1972: Stadion åpner hovedtribunen mot Athletic Club.
 • 28. mai 1972: Klubben gir en hyllest til Enrique Collar med 50.000 tilskuere på tribunen som fikk se Atlético Madrid spille 2-3 mot Bayern München. To år senere møttes de i finalen i Serievinnercupen.
 • 21-23. august 1972: AC Milan vinner den første utgaven av Villa de Madrid. En turnering tidligere arrangert av klubben. Atleti, Milan, Partizan Beograd og Benfica var med. Totalt på de tre kampene (semifinaler og finale) hadde 165.000 tilskuere. Turneringen hadde 29 versjoner, med siste kamp spilt mellom Atlético og Boca Júniors 25. august 2003. Kampen endte 1-0 etter mål av Fernando Torres.
 • 20. mars 1973: Atlético Madrid LaLiga-mestere mot Deportivo La Coruña i en kamp som endte 3-1.
 • 26. juni 1973: Første finale i Copa del Rey. Athletic Club vinner 2-0 mot Castellón. Det ble spilt 14 finaler på Vicente Calderón som har blitt vunnet av henholdsvis Barcelona (4), Real Madrid (3), Betis (2), Valencia (2), Zaragoza (2) og Athletic Club (1).
 • 24. april 1974: Atlético vinner 2-0 mot Celtic og kvalifiserer seg til sin første europeiske cupfinale.
 • 10. april 1975: Atlético Madrid blir verdensmester etter å ha vunnet 2-0 mot Independiente de Avellaneda med mål fra Irureta og Ayala. Atleti tapte den første kampen 1-0.
 • 24. april 1975: Det spanske landslaget spiller sin første offisielle kamp på Vicente Calderón. Kampen ble spilt mot Tyskland og endte 1-1.
 • 5. juli 1975: Atlético spilte sin eneste Copa del Rey-finale på hjemmebane. Kampen endte med tap på straffespark mot Real Madrid etter 0-0.
 • 1. november 1976: 40 000 tilskuere møtte opp for å hylle Adelardo, spilleren med flest kamper i historien til Atlético. Laget tapte 0-1 mot det mexikanske landslaget.
 • 2. januar 1977: Atlético vinner 4-0 mot Real Madrid i El Derbi Madrileño. Rubén Cano (2), Panadero Díaz og Bermejo scoret målene.
 • 1. juni 1977: Et fylt stadion, 65 000 tilskuere, hyller Gárate.
 • 21. april 1978: 75 års-feiring av klubben. Atleti spiller mot det brasilianske landslaget.
 • 30. oktober 1978: Hyllest av Luis Aragonés foran 60 000 tilskuere mot New York Cosmos. Også hyllest til Griffa, Rivilla, Miguel San Román, Calleja, Ufarte, Rodri, Alberto Fernández og Capón.
 • 28. juni 1982: Calderón holder sin første VM-kamp, hvor Frankrike taper 0-1 mot Østerrike.
 • 6. november 1983: Atlético snur kampen mot Real Betis til 4-3 i regnet med to mål fra Juan Carlos Arteche i de avsluttende minuttene av kampen. Etter 4-3 så gikk “Artechenbauer” i bakken og i det han røk menisken sin. Han ble hyllet av samtlige i det han ble båret av banen.
 • 7. februar 1988: Atlético får sin største seier på Vicente Calderón; 7-0 mot Mallorca. 25 år etterpå ble det også samme resultat mot Getafe i november 2013.
 • 17. mars 1991: Et mål fra Luis Enrique gjorde en slutt på det som skulle bli den lengste rekken for klubben og for Abel Resino uten å slippe inn mål. Dette etter å ha spilt 1275 minutter uten å slippe inn mål. Calderón ga en unison applaus til målvakten
 • 23. oktober 1991: Atlético Madrid knuser Manchester United i åttedelsfinalen til cupvinnercupen. Paulo Futre (2) og Manolo scorte målene. (3-0).
 • 30. oktober 1993: Snuoperasjon mot Barcelona (4-3) i den andre omgangen av kampen. Romario hadde gitt Barcelona ledelsen 0-3 før Atleti snudde etter pausen. Målene ble scoret av Kosecki (2), Pedro og Caminero.
 • 25. may 1996: Atlético Madrid vinner sin niende ligatittel etter en seier, 2-0, i den siste serierunden mot Alavés. Dette etter mål av Kiko og ingen andre enn Diego Pablo Simeone.
 • 26. april 2002: UEFA vurderer Vicente Calderón som en femstjerners stadion.
 • 26. april 2003: Atlético Madrid feirer 100 år, men taper sin kamp i ligaen mot Osasuna 1-0.
 • 20. mai 2007: Atlético går på sitt største tap i historien på Vicente Calderón når de taper 0-6 mot Barcelona.
 • 26. november 2008: Første og eneste kamp foran lukkede dører på Vicente Calderón. Atlético mot PSV (2-1) grunnet en sanksjon fra UEFA.
 • 12. desember 2008: Alberto Ruiz-Gallardón,daværende ordfører i Madrid, og Enrique Cerezo signerer avtalen som gjør at flyttingen fra Vicente Calderón til La Peineta (nå Metropolitano) kun er et spørsmål om tid.
 • 30. mai 2009: Diego Forlán scorer mot Almeria på Vicente Calderón og blir den eneste i klubbens historie som vinner gullfoten med 32 scoringer i 2008/09-sesongen.
 • 29. desember 2011: Første trening med Diego Simeone på Vicente Calderón foran 5000 tilskuere.
 • 5. mars 2014: Spania slår Italia 1-0 i det som blir den siste kampen for landslaget på Calderón. En bane hvor de spilte elleve kamper totalt, helt uten tap. Det hele endte med åtte seire og tre uavgjorte, med 22-6 i målforskjell.
 • 9. april 2014: Atlético Madrid slår Barcelona 1-0 i kvartfinalen i Champions League og spilte dermed semifinale 40 etter forrige gang.
 • 4. januar 2015: 50 000 tilskuere møter opp under returen til Fernando Torres. Den mest historiske presentasjonen på Calderón.
 • 7. februar 2015: Atlético slår Real Madrid 4-0. Tiago, Saúl, Mandzukic og Griezmann scoret målene.
 • 27. april 2016: Atlético slår Bayern München i Champions League-semifinalen etter et historisk mål av Saúl.
 • 28. september 2016: En fantastisk kamp mot Bayern München fra Atleti i det som var den andre kampen i gruppespillet det året. Yannick Carrasco leverte målet i 1-0-kampen.
 • 2. oktober 2016: Vicente Calderón fylle 50 år.
 • 21. mai 2017: Den siste kampen på Vicente Calderón spilles med en 3-1-seier mot Athletic Club. Fernando Torres scorte først to mål, før Iñaki Williams reduserte til 2-1. Ángel Correa satte det siste målet fra de rødhvite på den legendariske arenaen.
 • 6. juli 2020: Arbeidet med å rive ned Vicente Calderón avsluttes etter 17 måneder.
Continue Reading

Kronikk

24 år med rødhvite blomster: Dette er historien om Margarita

Published

on

Siden 1996 har sesongkortholder Margarita Luengo plassert en bukett av rødhvite blomster nede ved det ene cornerflagget, like ved der hun sitter, før hver eneste hjemmekamp. 24 nelliker – 12 røde – 12 hvite. Kun én gang har hun ikke kunnet gjennomføre dette ritualet, grunnet en hendelse i familien. Hun gjorde det først i 21 år på Vicente Calderón, men tradisjonen ble tatt med videre til Metropolitano. Der har hun nå gjort det samme i tre år – før hver hjemmekamp – ved cornerflagget til høyre for Frente Atleti og Fondo Sur.

Denne helgen var derimot annerledes. Grunnet nåværende omstendigheter hadde ikke Margarita muligheten til å få gjennomført dette ritualet, når ingen supportere hadde tilgang til kampen – som på alle andre arenaer i Spania. Men i garderoben finnes det også en supporter: Koke. Han er blant de som vet hvor mye denne tradisjonen betyr for Margarita og Atlético-supporterne.

Som klubbens kaptein tok Koke ansvaret for å bringe de 24 rødhvite blomstene – 12 røde og 12 hvite – ned til cornerflagget på Metropolitano, med Margarita på telefonen.

– Kan du hjelpe meg å plassere dem her? Du forteller meg, sier Koke.

Margarita svarer: – Plasser dem slik at blomstene peker mot mål.

– Er dette OK? spør Koke

– Ja, det er perfekt, svarer hun.

– OK, vi legger dem der. La oss håpe at det gir oss lykke, at vi vinner og scorer fra en dødball, avslutter Koke med.

Historien bak

Du lurer kanskje på hvorfor disse blomstene er så spesielle og hva som er historien bak?

Da Atlético Madrid vant dobbelen i 1995/96 scoret Atleti 37 av 75 mål (49%) på dødballer, fra Milinko Pantić.

– Tradisjonen startet fordi jeg virkelig likte Pantić, hans gode cornere og frispark. Før en kamp så jeg at det var et medlem av min supportergruppe som hadde nelliker, og jeg spurte om å få fire av dem. Han spurte hvorfor og jeg forklarte at jeg ville hive dem ned på banen ved cornerflagget, og at vi ville score fire mål.

Atlético Madrid gjorde det. Athletic Club ble slått 4-1 på Vicente Calderón 28. januar 1996. Pantić scoret ett mål og assisterte to av scoringene.

– Siden den gang har jeg lagt noen blomster for Pantić.

– I starten flyttet han dem fordi de muligens var i veien for ham. Men en dag spurte jeg han om å ikke gjøre det, og vi har hatt et strålende vennskap siden. Han er som en sønn for meg.

Nå er det ingen som flytter på disse blomstene, og gjør du det som motspiller, får du virkelig høre det av fansen.

HISTORISK: Her legger margarita ned blomstene på vicente calderón for aller siste gang.

Lørdag var nok en spesiell kveld på Metropolitano.

Atlético Madrid vant 1-0 mot Valladolid. Målet ble scoret av Vitolo etter dødball fra Koke, ved Margaritas hjørne.

Kilde: Into The Calderón

Continue Reading

Kronikk

Økonomiske utfordringer – tid for akademiet!

Published

on

Klubber vil måtte se på sine akademier, sier LaLiga-president Javier Tebas.


Fernando Torres, Koke, Saúl, Óliver Torres, Rodri, Thomas Partey, Lucas Hernández, Theo Hernández og Gabi er bare noen få kjente eksempler på spillere som har kommet opp i gjennom vårt ungdomsakademi. Med de økonomiske utfordringene framfor oss, er tiden nå inne for å se ned i våre yngre rekker.

– Klubber vil måtte se på sine akademier og komme opp med strategier for å redusere lønningene. Det er ingen annen løsning. Overganger som overskrider finansielle grenser vil ikke være tillatt – umulig, sa LaLiga-president, Javier Tebas, nylig.

Økonomiske utfordringer

Atlético Madrid kan være blant klubbene som må benytte seg av denne løsningen. Rapportene sier at klubben ikke kan signere spillere i sommer uten å selge, og klubben risikerer også å havne i store økonomiske problemer hvis man ikke klarer å kvalifisere seg til Champions League denne sesongen. Som følge av denne krisen har klubben allerede tapt 100 millioner euro av sitt budsjett. Ved ikke å nå sesongens mål (topp fire), vil det økonomiske tapet bli ytterligere.

Derfor var Atlético Madrid blant klubbene som måtte ta drastiske tiltak under denne krisen, for å redde klubbens fremtid. Over 400 ansatte i klubben ble permittert, men lønnet av våre egne spillere, som også tok lønnskutt på 70% – kvinner og herrer.

Nå er tiden inne for at Atlético Madrid skal gi sine unggutter sjansen i enda større grad. Laget, under ledelse av Óscar Fernández (forrige sesong) og Nacho Fernández (nåværende trener) har de siste to sesongene levert på et meget solid nivå i Segunda B, og har vært nære opprykk til Segunda Divisón. Forrige sesong ble det knepent tap i play-off mot Mirandes. Denne sesongen ble avsluttet, uten opprykk eller nedrykk, hvor Atleti befant seg på en tredjeplass i ligaen.

Hvem er disse ungguttene? De som kommer fra akademiet der Fernando Torres, Koke og Gabi var en del av.

Fremtiden

Sergio Camello
– Alder: 19 år
– Posisjon: Spiss

Camello er en av de virkelig lovende fra vårt akademi for øyeblikket. Den unge spissen er kjent for sin enorme målteft, og scoret blant annet i sin debut for Atleti da han ble byttet inn mot Levante forrige sesong. En skade holdt han ute av spill i drøyt tre måneder denne sesongen, men unggutten står med fem mål på 19 kamper for B-laget, og scoret 12 mål på 26 kamper forrige sesong. Han har scoret mål for ungdomslagene, B-laget og for førstelaget. Han har også spilt for samtlige aldersbestemte landslag for Spania.

Camello har kontrakt med Atlético Madrid til 2024.

Camello: "Cuerpo no tengo, pero sí mucho gol; quiero ser leyenda ...
DRØMMEDEBUT: Sergio Camello scoret i sin debut for førstelaget forrige sesong, mot Levante. FOTO: AS

Toni Moya
– Alder: 22 år
– Posisjon: Sentral midtbane

Han er kanskje ikke like ung lenger, men han er allikevel en spiller som kan være være fin å ha som et alternativ neste sesong dersom Thomas Partey eksempelvis skulle forlate klubben. Han har også blitt brukt som midtstopper hos Simeone, og har levert varene godt når muligheten har bydd seg. Med ro, karakter og erfaring, er han høyt verdsatt hos B-laget.

Kontrakten til Moya utløper denne sommeren, som også er kaptein på B-laget.

Toni Moya de Cala Millor debuta en el primer equipo del Atlético ...

Francisco Montero
– Alder: 21 år
– Posisjon: Midtstopper

Nå på utlån hos Deportivo La Coruña, så begynner vår venstrebeinte midtstopper nå å få god erfaring. Denne sesongen har han spilt 23 kamper (2000 minutter) for laget i Segunda, og han har også 14 kamper for vårt førstelag, tross en ung alder.

Montero kan minne litt om Lucas Hernández som spiller. Med sin gode venstrefot, hurtighet og evnen til å spille både midtstopper og venstreback, er Montero en spiller som være veldig fin å ha i en tropp uten noen backup på venstrebackplassen. Det har tidligere vært rykter om en overgang til Bundesliga, men enn så lenge er Montero fortsatt rojiblanco, som har kontrakt med klubben til 2024.

The Leverkusen follows Montero - Sports News - Latest Sports News ...

Víctor Mollejo
– Alder: 19 år
– Posisjon: Angrepsspiller

En spiller som virkelig representerer Atlético Madrid. Med karakter, personlighet og innsats, har Mollejo, som også er på utlån hos Deportivo La Coruña, blitt en publikumsfavoritt på Riazor for hans kompromiss og prestasjoner i klubben. Han har kamper for spanske U-landslag og ble også månedens spiller tidligere denne sesongen hos Deportivo. På 26 kamper i Segunda, har Mollejo scoret fem mål for klubben som virkelig har slitt veldig denne sesongen i bunnen av Segunda. For vårt førstelag har han fire innhopp i LaLiga.

Mollejo har kontrakt med Atlético Madrid til 2024.

Atletico Madrid teen Victor Mollejo dreams of staying at Spanish ...

Germán Valera
– Alder: 18 år
– Posisjon: Angrepsspiller

Denne spilleren er en av de virkelige juvelene i våre ungdomsrekker. Valera ble i 2018 hentet inn fra Villarreal, og fikk tidligere denne sesongen sin debut for førstelaget, mot Levante. Han var kaptein for det spanske U17-landslaget da han i oktober 2019 spilte VM med Spania. Valera scoret tre mål på fire kamper for sin nasjon, og står denne sesongen med fire scoringer på 14 kamper i Segunda B for Atleti. Han har blitt regnet som en av de 20 mest lovende talentene i Europa hos den franske avisen L’Equipe.

German Valera and Saul Niguez during La Liga match between Club ...
DEBUT: Germán Valera fikk sin debut denne sesongen for førstelaget i en seriekamp mot Levante. FOTO: Getty Images / NurPhoto.

Manu Sánchez
– Alder: 19 år
– Posisjon: Venstreback

I likhet med flere av de nevnte spillerne, fikk også Manu Sánchez sin debut for Atlético Madrid – nærmere bestemt, denne sesongen. Til stor overraskelse var det Sánchez som kom inn på venstrebacken da Renan Lodi ikke var tilgjengelig for kampen mot Osasuna. Sánchez ble kun timer før kampen fortalt av Simeone at han skulle starte kampen, og fikk beskjed om å skru av alt av telefoner og sosiale medier for å takle presset.

– Jeg oppfylte drømmen til alle barn som har pleid å dra for å støtte Atlético med sine foreldre, sa han etter kampen.

63 svært gode minutter fra venstrebacken ble det den gang. Med gode offensive bidrag og en meget bra gjennomført kamp av venstrebacken, så er det nok mer å vente fra Sánchez i tiden som kommer. Han var også med på Atlético sin sesongoppkjøring i forkant av sesongen, hvor han også fikk noen solide minutter.

Han har kontrakt med Atlético Madrid til 2023.

Manu Sánchez is a viable left-back option - Into the Calderon
FOTO: Rubén de la Fuente Pérez/NurPhoto via Getty Images

Rodrigo Riquelme
– Alder: 20 år
– Posisjon: Angrepsspiller

En juvel som man trodde var på utgående kontrakt denne sommeren, men som fortsatt har ett år igjen på kontrakten med Atlético Madrid. Det var lenge snakk om at Riquelme ville forlate klubben gratis denne sommeren, og at klubber som Real Madrid, Celtic, Barcelona og andre store klubber var interesserte i denne unggutten. I stedet viser det seg at Riquelme sin kontrakt utløper i 2021, og at klubben forventer at ny kontrakt vil komme på plass når nåværende situasjon begynner å roe seg enda litt mer.

Riquelme står med seks scoringer og syv målgivende på 28 kamper for B-laget denne sesongen, og han er ønsket av hele Europa grunnet hans tekniske kvaliteter og offensive styrker. Han er inne i sin første sesong med B-laget etter å ha spilt for ungdomslagene til Atleti, og det sies at han er for god til å spille i Segunda B. Et utlån neste sesong er dermed høyst aktuelt. I verste fall forlater han klubben gratis i 2021, noe som Atleti ikke kan tillate seg å la skje.

Kontrakten utløper i 2021.

Celtic keeping tabs on highly-rated Atletico Madrid winger Rodrigo ...

Borja Garcés
– Alder: 20 år
– Posisjon: Spiss

I likhet med Camello fikk Garcés en drømmedebut da han kom inn for Atlético sitt førstelag i 2018/19-sesongen og scoret utligningsmålet mot Eibar på overtid, som sikret laget ett poeng. Den nye Fernando Torres, ble det sagt. Fansen var forelsket og hadde fått en ny yndling.

Dessverre pådro Garcés seg en korsbåndsskade som holdt ham ute av spill i lang tid. Siden den gang har det blitt færre minutter for Atlético B, og han virker å ha lidd litt av skaden, naturlig nok.

COmeback: Følg veien tilbake fra skaden for Garcés.

Kontrakten utløper i 2022.

Juan Sanabria
– Alder: 20 år
– Posisjon: Midtbanespiller

Uruguayaneren ble hentet inn til klubben i 2017, etter å ha vært i kontakt med både Liverpool og Barcelona tidligere.

Han er en god pasningsspiller som kan spille både sentral midtbane og kantspiller, og han er også veldig lojal til det defensive arbeidet, sies det. Denne sesongen har han spilt 27 kamper for Atleti i Segunda B, og har scoret fire mål. Han har også flere kamper for ulike U-landslag hos Uruguay.

Sanabria: “Llegar al Atlético es un sueño cumplido”

De økonomiske begrensningene fremover som følge av nåværende situasjon er det ingen tvil om. Derfor er det nå virkelig på tide å la noen av våre spillere fra vårt akademi som byr på flere spennende unggutter få muligheten.

Fremtiden er rød og hvit!

Kilde: AS, Libertad Digital, MARCA,

Continue Reading

TABELLEN

Trending