– Det er mye press på en 19-åring, men vi snakker om en potensielt Ballon d’Or-vinner

I forkant av helgens oppgjør på nye Anoeta (sponsornavn, Reale Seguros Stadium) mellom Real Sociedad og Atlético Madrid, har vi intervjuet den i Norge som trolig kjenner Real Sociedad aller best, nemlig Real Sociedad-supporter, Josu Galdos Frantzen.

Positiviteten hos begge lag har vært stor i innledningen av denne sesongen. I skrivende stund leder Atlético Madrid, La Liga, etter tre serierunder, mens Real Sociedad står med fire poeng. En oppusset stadion står på plass for Real Sociedad klare til å ta i mot Atlético Madrid i åpningskampen på nye Anoeta. Klubben har satt ny rekord med antall sesongkortinnehavere (rundet 32 500 sesongkortinnehavere), og ikke minst – Martin Ødegaard og Alexander Isak er på plass!

– Så Josu, hvordan ble det Real Sociedad? Fortell litt om din bakgrunn som gjorde deg til La Real-supporter.

Jeg er 29 år gammel og er oppvokst på Fjellhamar i Lørenskog. Min mor er fra San Sebastián, mens faren min er fra Fjellhamar. Jeg reiser to til tre ganger i året til San Sebastián for å besøke min familie.

Spansk fotball var derimot ikke min første kjærlighet når det kommer til idretten. Det ble engelsk fotball og Arsenal i starten. Som så mange andre, så måtte jeg også ha meg et lag i Premier League. Jeg var nok ikke helt bevisst på at det fantes et såpass godt fotballag i San Sebastián før min onkel tok meg med ned dit på slutten av 90-tallet. Jeg hadde bursdag og tilfeldigvis var det en treningskamp mellom Real Sociedad og Werder Bremen som endte 1-0. En scoring jeg ikke fikk med meg fordi jeg enten skulle på do, eller kjøpe meg noe godteri… Men jeg husker da Pinto satte et brassespark i stolpen, og jeg skjønte nå i større grad at det fantes et godt fotballag i San Sebastián – men helt betatt var jeg ikke – enda… Et par år senere viser min bestefar meg et bilde av Bjørn Tore Kvarme som er klar for å spille i Real Sociedad, og interessen vokser sakte, men sikkert. I 2002/03-sesongen tar La Real en meget sterk andreplass i La Liga og var nære å vinne tittelen, men ryker i nest siste serierunde mot Celta Vigo. Real Madrid havner to poeng foran, men nå var jeg blitt supporter. Laget spilte nydelig fotball, og ikke minst hadde man utrolig mange kule fotballspillere. Xabi Alonso, Javi de Pedro, Sander Westerveld, Valery Karpin, Darko Kovacevic og min favoritt på den tiden, Nihat Kahveci.

Herfra har jeg fulgt laget tettere og tettere. Da La Real var i Segunda tre sesonger fulgte jeg kampene på bwin. Jeg kunne knapt se ballen, men der satt jeg. Uke etter uke og fulgte laget.

– Hvordan er det for deg som Real Sociedad-supporter å følge laget den dag i dag med den positiviteten som nå finnes rundt laget og i byen?

Det blir ekstra gøy å følge laget denne sesongen. Jeg vokste opp med Anoeta med løpebane rundt fotballbanen. I påsken så jeg kampen mot Eibar og stod på første rad. Jeg kunne nesten lukte svetten til Gerónimo Rulli – og det ga mersmak. Real Sociedad-supportere har siden 1993 hatt et stort savn til den legendariske Atotxa. Nå kan de endelig glede seg over å ha en ordentlig fotballstadion. Som du sier, det er mye positivitet i San Sebastián. Klubbledelsen var tidlig ute og gjorde unge og lovende signeringer. Alexander Isak, Alex Remiro og ikke minst Martin Ødegaard er utrolig spennende spillere, og det blir ekstremt gøy å se Ødegaard følge i fotsporene til Kvarme og Demidov. Nå er han i et lag hvor han har gode spillere rundt seg, og nå tror jeg virkelig vi får se Ødegaard sine kvaliteter. Jeg er blitt veldig imponert over hans gjennombruddpasninger, måten han han finner de trangeste luker, og han har også nå noen medspillere som tar disse løpene i rommene. Jeg skal ikke jinxe som Årdals store sønn, Magnar Kvalvik, er ekspert på, men det kan fort bli en del målpoeng på Martin Ødegaard denne sesongen. Det er flere spillere med aldersbestemte landslagskamper og a-landslagskamper i troppen nå, og inn har også Nacho Monreal kommet i forsvarslinjen, som var det store spørsmålet før sesongen.

NYE ANOETA: Slik ser Anoeta ut kun dager før første kamp mot Atlético Madrid. Via @ErrealaNorge, Josu Galdos Frantzen.

– Stadion er endelig på plass, unge og lovende spiller er på plass, som du sier, og generelt er det mye positivitet å spore hos Real Sociedad denne sesongen. Hva forventes det derfor av La Real denne sesongen med slike forutsetninger som nå?

Denne sesongen bør Europa være målet. Alle spillere som deltar i intervjuer melder det samme. La Real bør bli blant de syv beste denne sesongen, og noe annet vil være en skuffelse, selv om det vil bli et bikkjeslagsmål.

– Martin Ødegaard virker å ha tatt La Liga og Real Sociedad-fansen med storm. Er du overrasket over hvor raskt Ødegaard har tilpasset seg klubben og kulturen?

Ødegaard startet med å introdusere seg selv på engelsk i sin første pressekonferanse, med resten av de nye tilskuddene i laget. Han ønsket å være mer stødig i spansk før han praktiserte det i intervjuer, og derfor ble jeg helt satt ut etter kampen mot Mallorca (da han gjennomførte hele intervjuet på spansk, journ. anm.). Jeg er selv spansklærer på ungdomsskole og Ødegaard har kanskje bodd i Spania over et par år, men personen som stilte Martin spørsmålene i intervjuet tok ikke akkurat hensyn da han stilte spørsmålene. Dette preget ikke Ødegaard på noen måte og han svarte på alle spørsmål på en god måte, selvfølgelig med litt finpuss her og der, men med et meget høyt nivå. Jeg er veldig imponert over hvor raskt han har blitt en viktig spiller i Real Sociedad. Da lånet ble et faktum tenkte jeg at han ville få det tøft med å få spilletid, men etter at tre kamper er unnagjort, er han nå blitt kåret til lagets beste spiller i august, og supporterne setter veldig pris på hans seriøsitet og ambisjoner. Vår nordmann er allerede blitt en publikumsfavoritt.

PUBLIKUMSFAVORITT: Martin Ødegaard har blitt en publikumsfavoritt hos Real Sociedad-fansen for hans innsats både på og utenfor banen. Her fra da han briljerte i intervjuet etter å ha senket Mallorca i andre serierunde.

– Da må vi nesten snakke litt om talentduellen mellom Martin Ødegaard og João Félix som på mange måter har oppstått de første ukene av sesongen. Den ene ble hentet for 126 millioner euro, mens den andre kom gratis, på lån. Felles for de begge er det riktignok at de er blitt populære hos egne fans på rekordtid, og at de forhåpentligvis har en stor framtid i vente …

Det er vanskelig for meg å si for mye om João Félix siden jeg knapt har sett han spille. Alle har hørt mye om han og jeg har sett en del klipp, samt en kamp her og der. Vi snakker om et ekstremt talent som er ett år yngre enn Ødegaard. Han kommer til Atlético for en svimlende sum på 126 millioner euro hvor det er forventet at han skal følge i Antoine Griezmann sine fotspor – nærmest umiddelbart. Det er mye press på en 19-åring, men vi snakker om en spiller som potensielt kan være med å kjempe om gullballen i årene som kommer, og for meg virker han å være på Mbappé sitt nivå når vi snakker talent. Ødegaard er på et toårig lån, men om han presterer like godt, eller enda bedre, ender det kanskje kun med én sesong. Hvem vet? Det er vanskelig å sammenligne de, men begge kommer nok til å ha en stor fremtid, det er jeg overbevist om. Denne kampen må jeg derimot innrømme at jeg frykter João Félix, for han kan fort notere seg på måltavlen …

– Hva forventer du under helgens oppgjør?

Dette blir et veldig spennende oppgjør mellom to lag som har hatt en del utskiftninger i sommer. Det er vanskelig å si hvor lagene står denne sesongen. Atleti er eneste lag med full pott i La Liga. Jeg ser for meg et oppgjør hvor Real Sociedad har ballen og hvor Atlético, med João Félix i spissen, vil være farlige på kontringer. Atlético Madrid er alltid et av de lagene i La Liga man aller helst ikke ønsker å møte, og for meg er Eibar og Atlético de to tøffeste å spille i mot. Disse lagene vipper du ikke av pinnen og det blir alltid en tøff batalje. Det blir med andre ord spennende å se hvor Imanol Alguacil og Diego Simeone ender på tabellen, for begge lag har potensiale til å levere en strålende sesong, men begge har ogs høye målsetninger som gjør det vanskelig å være fornøyd, om de ikke blir nådd.

– Asier Illarramendi mister denne kampen grunnet hans skade i forrige serierunde mot Athletic, og har vært en meget viktig brikke hos Real Sociedad de siste sesongene. Hva tror du dette vil bety for Real Sociedad i denne kampen, og fremover?

Illarramendi er i utgangspunktet ute i to måneder med brudd i leggen, men han har også pådratt seg en leddbåndsskade i ankelen. Derfor er det nå vanskelig å si hvor lenge han vil være ute. Han har derimot en naturlig erstatter i Igor Zubeldia som gjorde det godt forrige sesong da Illarramendi var skadet over en lengre periode. De er ikke like spillertyper, men Zubeldia er god i den defensive midtbanerollen, og i tillegg har man Ander Guevara som er et nytt tilskudd i a-stallen foran denne sesongen. Det er ikke utenkelig at vi får se han mot Atlético Madrid denne helgen og at Zubeldia fortsetter i midtforsvaret som han har gjort hittil denne sesongen.

– Vi har enda til gode å se Alexander Isak og Martin Ødegaard sammen fra start denne sesongen. Tror du det er muligheter for det denne helgen med tanke på hans gode form, samt Willian José sin svake prestasjoner innledningsvis av sesongen?

Det er sant. Isak har vist gode takter hver eneste gang han har fått minutter, og det har ikke vært mange av de. I baskerderbyet på San Mamés ble Willian José byttet ut hvor han hadde en ufin gest da han lot være å gå bort til Isak i byttet – tydelig preget av å bli byttet ut. Jeg tror dette er et tydelig signal på at Willian José vet at han ikke har levert innledningsvis og at Isak nærmer seg en plass i elleveren. Fremdeles tror jeg brasilianeren har litt å gå på, men han føler nok presset nå. Willian José har vært den aller viktigste spissen til La Real de siste sesongene, men forrige år var ikke godt nok med flere småskader. Han har ikke klart å prestere som vi alle vet han kan, og nå har han fått en stor konkurrent i Isak. Dette blir en flott duell denne sesongen; to angrepsspillere av ypperste kvalitet.

SKANDINAVISK TALENTDUO: Alexander Isak og Martin Ødegaard har raskt presentert seg for Real Sociedad-fansen, og begge ser ut til å ha en lysende fremtid i vente. Her i forbindelse med Sverige mot Norge.

– Til slutt; hva blir resultatet denne helgen?

La Real har nå spilt tre strake bortekamper innledningsvis hvor de har møtt tøff motstand og har sanket fire poeng. Jeg er sikker på at Anoeta vil bli en heksegryte på lørdag og klubben vil helt sikkert pynte, dele ut flagg og lage ordentlig opplegg rundt kampen og åpningen av nye Anoeta, som åpenbart vil påvirke hjemmelaget. Forrige sesong klarte ikke Real Sociedad å imponere på hjemmebane. Med syv seiere, seks uavgjort og seks tap var La Real nummer 14 på hjemmestatistikken i La Liga. Anoeta skal være et fort, og nå har laget en del å bevise. Det er vanskelig å tippe et resultat. Atlético Madrid er så gode defensivt, med den som i mine øyne er verdens beste keeper, Jan Oblak. Selv det tatt i betraktning føler jeg det blir et målrikt oppgjør. Jeg slår på stortromma og spår 3-2-seier til Real Sociedad, mest på grunn av rammene rundt kampen.

Vi ønsker å takke Josu for at han stilte opp til dette intervjuet i forkant av en herlig kamp, og vi ønsker han og Real Sociedad lykke til i helgen som kommer, men også resten av sesongen!

Share:

Author: Alexander Larsen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *