– Det er nærmere Nikola Kalinic enn Radamel Falcao

Vel, tallene sier noe annet

– Hadde jeg vært 28 år som fotballspiller og ikke hadde vært bedre enn det Álvaro Morata er, så hadde ikke jeg spilt i en klubb som Atlético Madrid, sa Jonas Giæver i LaLigaLoca, 24. oktober, etter spørsmål om hvem som skulle score målene til Atlético Madrid, før han fortsatte: – Det er nærmere Nikola Kalinic enn Radamel Falcao hva angår Atlético Madrid-spisser.

– Jeg skjønner ikke hvorfor klubbene kjøper han igjen og igjen, ble også sagt fra Rune Bratseth i Champions League-studioet til Viasat i denne perioden.

Dette skulle vise seg å bli starten på en lang rekke med scoringer som enda ikke har stoppet… Álvaro Morata er nå oppe i seks kamper på rad med scoring, for kun andre gang i karrieren (Han gjorde det sist i 2013)!

Da Álvaro Morata ble hentet fra Chelsea januar 2019, var det mange skeptikere grunnet hans fryktelige form for Chelsea, men kanskje mest av alt, hans Real Madrid-bakgrunn. “Mindre Morata, mer Borja Garcés”, ble sunget fra Frente Atleti, og “her er du ikke velkommen”, var bare noe av det Morata fikk høre da han var på vei til å signere for Atleti.
“Med entusiasme som et barn”

28. januar var låneavtalen et faktum: Álvaro Morata var Atlético Madrid-spiller mot alle odds vil de fleste hevde. Atlético Madrid og Morata var på sjarmoffensiven og kjørte på med Morata avbildet i Atleti-trøye fra barndomstiden, og snakket om tiden han hadde i akademiet og om hvorfor det ikke ble slik som han hadde ønsket tidligere.

– Mye glede. Det er en stolthet for meg å være her, å bli kjent med stadion, garderoben … Sannheten er at jeg er veldig fornøyd med å kunne være her og jeg kan ikke vente med å kunne trene og å kunne bli kjent med mine lagkamerater, men mest av alt å spille her.

Så hvem hadde trodd at Álvaro Morata november 2019 skulle være en supporterfavoritt hos Atlético Madrid og at han skulle være deres toppscorer i 2019 – foran Antoine Griezmann – foran Diego Costa.

– Det var ikke enkelt i begynnelsen på grunn av min bakgrunn, men jeg visste at jeg måtte snakke lite og jobbe hardt, sa Álvaro Morata da han ble spurt om sine første måneder i Atlético.

Álvaro Morata har jobbet hardt, vært ydmyk og sagt de rette tingene. Med slike ting blir man raskt populær hos fansen, og selv om det for mange fortsatt vil ta tid, er nå veldig mange supportere glade i denne spilleren og ønsker å ha han med videre. I lang tid.

For i sommer ble det klart at Álvaro Morata hentes permanent fra og med 1. juli 2020! Noe som ble svært godt tatt i mot av Atlético-fansen, nesten utenkelig bare et halvt år tidligere.

Tallene

Nok om det utenomsportslige. Morata har i likhet som utenfor banen, levert på banen. Álvaro Morata har nå spilt 30 kamper for Atlético Madrid og han har spilt 2027 minutter. På disse minuttene har Morata scoret 13 mål. Dette gjør at han snitter en scoring hvert 155. minutt.

Denne sesongen har Morata spilt 13 kamper, eller mer riktig, 818 minutter. På disse minuttene har spanjolen scoret syv mål, som gir et imponerende snitt på scoring hvert 116. minutt! Med tanke på Atlético sine utfordringer offensivt denne sesongen, er dette meget bra. Til sammenligning har Diego Costa scoret to mål, hvor ett av disse var på straffespark. Han har kun scoret ett mål mer enn Morata (14) på 59 kamper siden han returnerte fra Chelsea.

Álvaro Morata kommer til å bli Atlético Madrid sin toppscorer i kalenderåret 2019. Med sine 13 mål topper han listen foran Antoine Griezmann som i løpet av året scoret 10 mål for Atleti. Allikevel, Morata har faktisk også et bedre snitt per minutt enn Antoine Griezmann. Med scoring hvert 155. minutt, slår Morata franskmannen som avsluttet sin tid i Atlético Madrid med scoring hvert 218. minutt.

Hvorfor har Álvaro Morata lyktes?

  • Selvtillit
  • Håndplukket
  • Spissduo

Selvtillit: Da han kom fra Chelsea var dette en spiller helt uten selvtillit og tro på egne ferdigheter, han var iskald framfor mål. Nå, et lite år senere, ser han ut som en helt annen spiller når han er på banen og han ser virkelig ut til å ha det fint i Atlético med lagkamerater og fans som har troen på han og støtter han – i motsetning til i Chelsea.

Håndplukket: Dette var en signering Diego Simeone hadde ønsket tidligere og som Morata har sagt tidligere; det hadde ikke vært mulig før nå. Diego Simeone visste hva han ville få i Álvaro Morata og han er en spisstype som kler Atlético Madrid sin spillestil og sin måte å jobbe på. Morata vet derfor at han har tillit hos Cholo, noe som igjen bør kunne bedre selvtilliten.

Spissduo: Ser man på Morata sin karriere, har det vært varierende perioder. I Real Madrid ble han mest brukt som innbytter, men i Juventus spilte han ofte i en spissduo – og gjorde det bra. I Chelsea derimot var han stort sett alenespiss, og scoringsansvaret lå i det store og det hele på Morata, som gjerne bør ha noen målfarlige spillere rundt seg, som kan komplementere hans ferdigheter – noe vi har fått se i Atleti, særlig i form av Antoine Griezmann, og nå Ángel Correa.

Men hva kan man forvente? Kan man forvente at Morata skal score 30 mål i løpet av en sesong? Nei, trolig ikke:

Under Diego Simeone har det kun skjedd fire ganger at en spiller har scoret 30 mål eller mer i løpet av en sesong. Falcao gjorde det to ganger (2011/2012 og 2012/2013). Da scoret han henholdsvis 36 og 34 i alle turneringer under en tid hvor han trolig var verdens beste spiss. Diego Costa gjorde det også i 2013/14-sesongen hvor han scoret 36, mens Antoine Griezmann gjorde det én gang i løpet av 2015/2016 hvor han scoret 32 mål.

Toppscorere

En liste over Atlético Madrid sine toppscorere med antall mål scoret. (alle turneringer)

2011/2012: Radamel Falcao (36)

2012/2013: Radamel Falcao (34)

2013/2014: Diego Costa (36)

2014/2015: Antoine Griezmann (25)

2015/2016: Antoine Griezmann (32)

2016/2017: Antoine Griezmann (26)

2017/18: Antoine Griezmann (29)

2018/2019: Antoine Griezmann (21)

KREVENDE ARBEIDSVILKÅR: Det er utfordrende å være spiss i Atlético Madrid under Diego Simeone, men denne duoen har virkelig funnet tonen.

Til Álvaro Morata og til alle Atlético Madrid-supportere, jeg beklager. Han har vært veldig god nå i en periode og i denne kampen her (Espanyol) var han veldig god. Og jeg synes at Álvaro Morata har øyeblikk og perioder der han er veldig, veldig god, og der han ser ut som en veldig god og lovende spiss som kan nå verdensklasse, men så kommer det etter seks kamper hvor han har scoret, syv kamper der han ikke scorer, og det er problemet mitt med Álvaro Morata. Derfor har ikke jeg han i kategorien blant verdens beste niere som Lewandowski, Benzema, Suarez eller Agüero. Men når Morata gjør slik som nå, da er han topp klasse. Dette var ordene fra Jonas Giæver mandag 11. november da han måtte erkjenne at han muligens hadde vært for streng med Morata, og at han nå har vært veldig god i en periode etter å ha fått sterk kritikk under en LaLigaLoca-episode.

Álvaro Morata er ikke verdens beste spiss. Det er det ingen som sier, men for Atlético Madrid er han meget, meget bra. Han kommer aldri til å score oppimot 40 mål i løpet av en sesong som spillere som Lewandowski, Luis Suárez og Edinson Cavani har potensiale til, men forutsetningene i Atlético Madrid under Diego Simeone som spiss er langt vanskeligere, og det er ikke mange spisser som scorer så mange mål under Simeone sin krevende spillestil.

Vi ønsker flere år sammen med deg, Álvaro!