Connect with us

Kronikk

Falcao: Legenden, målene og den kontroversielle overgangen

Published

on

To år med scoringer, ikoniske øyeblikk og en leveranse vi sjeldent har sett maken til. Han hadde alt. Råskap, eksplosivitet, målene og øyeblikkene. Radamel Falcao vil for alltid bli husket som en av de aller beste spillerne i Atlético Madrids historie.


Video: Radamel 'El Tigre' Falcao meets a Royal Bengal Tiger

Du husker han kanskje som Manchester United-floppen, eller spilleren som ikke leverte varene i Chelsea?

Atlético Madrid har hatt spisser som Sergio Agüero, Diego Forlán, Fernando Torres, Antoine Griezmann, David Villa og Diego Costa. Allikevel vil få være veldig uenige om Radamel Falcao blir nevnt som den beste av dem alle. El Tigre var noe helt spesielt.

70 scoringer på 91 kamper for Atlético Madrid i perioden 2011 til 2013, under ledelse av Gregorio Manzano og Diego Simeone. Hvor god var egentlig Radamel Falcao?

Historiske Falcao

For å sette det litt i perspektiv har vi fått litt statistikk innhentet fra LaLiga-ekspert Petter Veland.

  • Radamel Falcao ble toppscorer i Europa League-sesongen 2011/2012.
  • Falcao var den første spilleren som scoret hattrick i en enkeltkamp av UEFA Supercup.
  • Falcao ble den første spilleren i LaLiga på over et tiår som scoret fem mål i én og samme kamp, da han scoret fem mot Deportivo i 2012.
  • Med sine 70 mål på 91 kamper for klubben, har Falcao det beste målsnittet av samtlige Atlético-spillere med 41 mål eller mer (39 stykker).

Ikke nok med det… I 2012, i en periode hvor europeisk fotball var dominert av Barcelona og Real Madrid, så ble Falcao tatt ut på årets lag i verden. Han var regnet som verdens beste spiss.

Iker Casillas (Real Madrid), Dani Alves (Barcelona), Gerard Piqué (Barcelona), Sergio Ramos (Barcelona), Marcelo (Real Madrid), Xabi Alonso (Real Madrid), Xavi (Barcelona), Andrés Iniesta (Barcelona), Lionel Messi (Barcelona), Cristiano Ronaldo (Real Madrid) og… Radamel Falcao (Atlético Madrid).

Med et slikt selskap sier det seg selv at Falcao var god. Usannsynlig god.

Best league in the world? FIFA announce World XI but NO Premier ...
ÅRETS LAG: Radamel Falcao (Atlético) ble i 2012 tatt ut på årets lag i verden sammen med en rekke stjerner.

Øyeblikkene

Radamel Falcao har stått for flere uforglemmelige øyeblikk i den rødhvite trøyen. Han herjet i Europa League, han gjorde som han ville mot Chelsea og han bøttet inn mål på Vicente Calderón.

Her får du noen få eksempler på noen av hans største øyeblikk i den rødhvite trøyen.

Europa League-finalen 2012: Atlético Madrid – Athletic Club 3-0

Etter å ha vunnet Europa League-året før med Porto, hvor han også ble matchvinner, var Radamel Falcao klar for en ny finale i samme turnering. Også denne gangen ble han den store helten, da han med sine to mål i kampen, ble helt avgjørende for at Atlético Madrid tok sitt første trofé under ledelse av Diego Simeone.

KONGEN AV EUROPA LEAGUE: For andre året på rad ble Falcao den store helten i Europa League-finalen med sine to scoringer.

UEFA Supercup-finalen 2012: Chelsea – Atlético Madrid 1-4

Nærmest på egen hånd sikret El Tigre et nytt trofé for Atlético Madrid. Colombianeren gjorde tidvis som han ville mot laget som hadde vunnet Champions League det samme året. Allerede etter en halvtime spilt, hadde Falcao scoret hattrick, som ble den første spilleren til å score hattrick i en Supercup-finale.

LEKESTUE: Radamel Falcao herjet med Chelsea da Atlético vant supercupen i 2012. Han scoret hattrick.

Femmålskampen – Atlético Madrid – Deportivo La Coruña 9. desember 2012

Ja…Han scoret fem mål! Fem mål i 6-0-seieren mot Deportivo La Coruña. Med det ble han den første spilleren i La Liga siden 2002 som scoret fem mål i én og samme kamp.

– Jeg scoret fem i en kamp i Bogota da jeg var liten. Jeg gjorde fire mål for Porto mot Villarreal, men jeg har aldri scoret fem som profesjonell spiller, fortalte Falcao til Atlético Madrid den gang.

Falcao scoret fem mot Deportivo La Coruña – VG
HISTORISK: Falcao ble historisk på flere måter da han scoret fem mål mot Deportivo La Coruña.

Farvel

Det er ikke vanskelig å forstå at denne mannen ble interessant for enda større europeiske storklubber på denne tiden. Med et langt mer ustabilt Atlético Madrid, var det nærmest umulig for klubben å holde på ham når situasjonen var slik som den var.

Valget falt til slutt på Monaco, noe som vi senere i denne artikkelen skal komme litt nærmere inn på.

Falcao se despide del Frente | elmundo.es

Som den populære figuren Falcao var tok han også farvel med vår egen supportergruppe, Frente Atleti. Etter en kamp mot Mallorca, tok han turen til Fondo Sur for å ta farvel med fansen.

Ingenting var offisielt enda, men nå var det kun et spørsmål om tid.

– Så, disse to årene har vært som en drøm for meg. Jeg kunne aldri ha forestilt meg å vinne tre trofeer i løpet av så kort tid, sa Falcao med mikrofonen foran fansen.

Stjernespissen la heller ikke skjul på hvor mye fansen hadde betydd for han i løpet av sin periode i klubben.

– Det som har gjort meg mest rørt og som har gått inn i hjertet mitt, har vært dere (fansen) som har vært med oss i de gode og de dårlige stundene. Til slutt har vi kunnet nyte glede.

Tårevåt avskjed

Da det omsider var offisielt, og Falcao skulle ta et endelig farvel med Atlético Madrid, var det en svært preget spiller som møtte opp under seansen på Vicente Calderón. En svært emosjonell og gråtende Falcao kunne knapt få noen ord ut av munnen da han skulle snakke foran kameraene.

Seansen starter først med noen ord fra president Enrique Cerezo som takker Falcao for hans bidrag, før det vises en video av hans periode i klubben. Blank i øynene sitter Falcao og venter på å få snakke…

Imagen subida 01/06/2013 - 17:45
EMOSJONELL: Falcao var svært preget da han skulle ta farvel som Atlético Madrid-spiller.

Falcao klarer ikke… Følelsene tar overhånd. Til slutt blir det bedt om en applaus for Radamel.

Falcao begynner å snakke. Han takker folk i klubben. Men igjen bryter han sammen..

Det var en sønderknust Falcao som tok farvel med Atlético Madrid den dagen.

Den kontroversielle overgangen

Det var heller ikke uten kontroverser denne overgangen fra Atlético tok fatt. Men dette startet før den tid, da han ble hentet til Atleti.

Under hans periode i Porto, var Falcao blitt hentet av en tredjepart som eide rettighetene til spilleren. De hadde kjøpt 55% av hans overgangsrettigheter, betalte lønnen og flyttet han sommeren 2011 til Atlético Madrid, trolig med et håp om at han en dag skulle få en enda større overgang, med enda mer gevinst.

Denne tredjeparten heter Doyen Sports.

Doyen Sports er en gruppe opprettet av superagenten, Jorge Mendes. På denne tiden var han involvert i flere slike tredjeparts-avtaler. Blant annet med den brasilianske stjernespilleren, Hulk.

Falcao ble hentet til Atlético Madrid for en sum på 40 millioner euro. Samme sommer hadde klubben uttalt at de måtte selge spillere for å nedbetale et lån fra den spanske regjeringen. Atleti hadde også en høy gjeld, så hvordan kunne dette la seg gjøre?

Avtalen ble delt i to: 20+20 millioner. Den ene halvparten ble aldri betalt. Den var eid av Doyen Sports og Jorge Mendes sitt firma. Den andre halvparten, som endte opp med 18 millioner euro, skulle Atlético ta for seg i to betalinger: 9+9 millioner. Klubben var allikevel sene med å gjennomføre denne betalingen. Etter at Porto hadde truet med å gå til FIFA, så ble Doyen Sports derfor sittende igjen med 60% av Falcaos økonomiske rettigheter i Atlético. Klubben hadde ikke lenger den store makten, noe Enrique Cerezo mente var falske rykter.

Radamel Falcao hadde trolig aldri spilt for Atlético Madrid om det ikke var for Jorge Mendes og Doyen Sports. I følge Sport vurderte klubben å selge Salvio, Assunção, Raúl García, Diego Costa og Rúben Micael for å kunne finansiere Falcao videre i 2012. Så god var tigeren.

Atlético Madrid hadde i vintervinduet i 2013 muligheten til å selge Falcao, men takket nei. Dermed ble det Jorge Mendes sin oppgave å finne en ny destinasjon samme sommer.

Falcao hadde en lønn på 10 millioner euro i Atlético Madrid. Da han skulle selges videre ønsket Mendes en overgangssum på 60 millioner euro for colombianeren. Han hadde storspilt i Atlético Madrid i løpet av sin periode på to år i klubben.

Grunnet lønn, overgangssum og en komplisert tredjepart var det til slutt kun én klubb som var aktuell for Falcao. Monaco. Fyrstedømmet ved den franske kysten sikret seg juvelen for en sum på 60 millioner euro. Det sies at Atlético Madrid kun ble sittende igjen med mellom 15 og 20 millioner euro.

Falcaos overganger i Europa har derfor blitt preget av investorene som han sikret seg en avtale med allerede under hans tid i Sør-Amerika. Grunnet dette har han selv, i liten grad, vært i stand til å påvirke klubbvalgene på en vanlig måte. Vi kunne blant annet se under hans avskjed med Atlético Madrid hvor tungt det var for ham å forlate klubben.

Legendestatus

Det er ingen tvil om at Falcao har beholdt sin status hos Atlético Madrid siden han forlot klubben. Med hans innsats, kompromiss og enorme leveranse ble han en ordentlig publikumsfavoritt på Vicente Calderón.

Som følge av dette, har fansen tidligere bedt om at han også skal få plass utenfor Metropolitano der plassen til alle “legendene” i klubben er. Her finner samtlige spillere som har over 100 kamper for klubben, som eneste kriteriet. Dermed, med 91 kamper for Atlético Madrid, er ikke Radamel Falcao sitt navn å finne utenfor stadion med sin egen plakett.

Derfor, da Falcao returnerte til Madrid med Monaco i november 2018, fikk han sin velfortjente hyllest fra Atlético-fansen på Metropolitano. Han fikk samtidig en plakett for hans bidrag i klubben.

– Det er alltid godt å kunne returnerte til stadion til Atlético etter lang tid uten å gjøre det. Øyeblikkene og minnene som jeg fikk oppleve vil jeg alltid ha med meg. Å kunne møte alle supporterne og folket som jobber i klubben gir meg mye spenning.

Radamel Falcao regresaría al fútbol español | RCN Radio

– Det har vært mine beste år i karrieren,
Radamel Falcao

Kilde: Reddit, Petter Veland

Kronikk

Økonomiske utfordringer – tid for akademiet!

Published

on

Klubber vil måtte se på sine akademier, sier LaLiga-president Javier Tebas.


Fernando Torres, Koke, Saúl, Óliver Torres, Rodri, Thomas Partey, Lucas Hernández, Theo Hernández og Gabi er bare noen få kjente eksempler på spillere som har kommet opp i gjennom vårt ungdomsakademi. Med de økonomiske utfordringene framfor oss, er tiden nå inne for å se ned i våre yngre rekker.

– Klubber vil måtte se på sine akademier og komme opp med strategier for å redusere lønningene. Det er ingen annen løsning. Overganger som overskrider finansielle grenser vil ikke være tillatt – umulig, sa LaLiga-president, Javier Tebas, nylig.

Økonomiske utfordringer

Atlético Madrid kan være blant klubbene som må benytte seg av denne løsningen. Rapportene sier at klubben ikke kan signere spillere i sommer uten å selge, og klubben risikerer også å havne i store økonomiske problemer hvis man ikke klarer å kvalifisere seg til Champions League denne sesongen. Som følge av denne krisen har klubben allerede tapt 100 millioner euro av sitt budsjett. Ved ikke å nå sesongens mål (topp fire), vil det økonomiske tapet bli ytterligere.

Derfor var Atlético Madrid blant klubbene som måtte ta drastiske tiltak under denne krisen, for å redde klubbens fremtid. Over 400 ansatte i klubben ble permittert, men lønnet av våre egne spillere, som også tok lønnskutt på 70% – kvinner og herrer.

Nå er tiden inne for at Atlético Madrid skal gi sine unggutter sjansen i enda større grad. Laget, under ledelse av Óscar Fernández (forrige sesong) og Nacho Fernández (nåværende trener) har de siste to sesongene levert på et meget solid nivå i Segunda B, og har vært nære opprykk til Segunda Divisón. Forrige sesong ble det knepent tap i play-off mot Mirandes. Denne sesongen ble avsluttet, uten opprykk eller nedrykk, hvor Atleti befant seg på en tredjeplass i ligaen.

Hvem er disse ungguttene? De som kommer fra akademiet der Fernando Torres, Koke og Gabi var en del av.

Fremtiden

Sergio Camello
– Alder: 19 år
– Posisjon: Spiss

Camello er en av de virkelig lovende fra vårt akademi for øyeblikket. Den unge spissen er kjent for sin enorme målteft, og scoret blant annet i sin debut for Atleti da han ble byttet inn mot Levante forrige sesong. En skade holdt han ute av spill i drøyt tre måneder denne sesongen, men unggutten står med fem mål på 19 kamper for B-laget, og scoret 12 mål på 26 kamper forrige sesong. Han har scoret mål for ungdomslagene, B-laget og for førstelaget. Han har også spilt for samtlige aldersbestemte landslag for Spania.

Camello har kontrakt med Atlético Madrid til 2024.

Camello: "Cuerpo no tengo, pero sí mucho gol; quiero ser leyenda ...
DRØMMEDEBUT: Sergio Camello scoret i sin debut for førstelaget forrige sesong, mot Levante. FOTO: AS

Toni Moya
– Alder: 22 år
– Posisjon: Sentral midtbane

Han er kanskje ikke like ung lenger, men han er allikevel en spiller som kan være være fin å ha som et alternativ neste sesong dersom Thomas Partey eksempelvis skulle forlate klubben. Han har også blitt brukt som midtstopper hos Simeone, og har levert varene godt når muligheten har bydd seg. Med ro, karakter og erfaring, er han høyt verdsatt hos B-laget.

Kontrakten til Moya utløper denne sommeren, som også er kaptein på B-laget.

Toni Moya de Cala Millor debuta en el primer equipo del Atlético ...

Francisco Montero
– Alder: 21 år
– Posisjon: Midtstopper

Nå på utlån hos Deportivo La Coruña, så begynner vår venstrebeinte midtstopper nå å få god erfaring. Denne sesongen har han spilt 23 kamper (2000 minutter) for laget i Segunda, og han har også 14 kamper for vårt førstelag, tross en ung alder.

Montero kan minne litt om Lucas Hernández som spiller. Med sin gode venstrefot, hurtighet og evnen til å spille både midtstopper og venstreback, er Montero en spiller som være veldig fin å ha i en tropp uten noen backup på venstrebackplassen. Det har tidligere vært rykter om en overgang til Bundesliga, men enn så lenge er Montero fortsatt rojiblanco, som har kontrakt med klubben til 2024.

The Leverkusen follows Montero - Sports News - Latest Sports News ...

Víctor Mollejo
– Alder: 19 år
– Posisjon: Angrepsspiller

En spiller som virkelig representerer Atlético Madrid. Med karakter, personlighet og innsats, har Mollejo, som også er på utlån hos Deportivo La Coruña, blitt en publikumsfavoritt på Riazor for hans kompromiss og prestasjoner i klubben. Han har kamper for spanske U-landslag og ble også månedens spiller tidligere denne sesongen hos Deportivo. På 26 kamper i Segunda, har Mollejo scoret fem mål for klubben som virkelig har slitt veldig denne sesongen i bunnen av Segunda. For vårt førstelag har han fire innhopp i LaLiga.

Mollejo har kontrakt med Atlético Madrid til 2024.

Atletico Madrid teen Victor Mollejo dreams of staying at Spanish ...

Germán Valera
– Alder: 18 år
– Posisjon: Angrepsspiller

Denne spilleren er en av de virkelige juvelene i våre ungdomsrekker. Valera ble i 2018 hentet inn fra Villarreal, og fikk tidligere denne sesongen sin debut for førstelaget, mot Levante. Han var kaptein for det spanske U17-landslaget da han i oktober 2019 spilte VM med Spania. Valera scoret tre mål på fire kamper for sin nasjon, og står denne sesongen med fire scoringer på 14 kamper i Segunda B for Atleti. Han har blitt regnet som en av de 20 mest lovende talentene i Europa hos den franske avisen L’Equipe.

German Valera and Saul Niguez during La Liga match between Club ...
DEBUT: Germán Valera fikk sin debut denne sesongen for førstelaget i en seriekamp mot Levante. FOTO: Getty Images / NurPhoto.

Manu Sánchez
– Alder: 19 år
– Posisjon: Venstreback

I likhet med flere av de nevnte spillerne, fikk også Manu Sánchez sin debut for Atlético Madrid – nærmere bestemt, denne sesongen. Til stor overraskelse var det Sánchez som kom inn på venstrebacken da Renan Lodi ikke var tilgjengelig for kampen mot Osasuna. Sánchez ble kun timer før kampen fortalt av Simeone at han skulle starte kampen, og fikk beskjed om å skru av alt av telefoner og sosiale medier for å takle presset.

– Jeg oppfylte drømmen til alle barn som har pleid å dra for å støtte Atlético med sine foreldre, sa han etter kampen.

63 svært gode minutter fra venstrebacken ble det den gang. Med gode offensive bidrag og en meget bra gjennomført kamp av venstrebacken, så er det nok mer å vente fra Sánchez i tiden som kommer. Han var også med på Atlético sin sesongoppkjøring i forkant av sesongen, hvor han også fikk noen solide minutter.

Han har kontrakt med Atlético Madrid til 2023.

Manu Sánchez is a viable left-back option - Into the Calderon
FOTO: Rubén de la Fuente Pérez/NurPhoto via Getty Images

Rodrigo Riquelme
– Alder: 20 år
– Posisjon: Angrepsspiller

En juvel som man trodde var på utgående kontrakt denne sommeren, men som fortsatt har ett år igjen på kontrakten med Atlético Madrid. Det var lenge snakk om at Riquelme ville forlate klubben gratis denne sommeren, og at klubber som Real Madrid, Celtic, Barcelona og andre store klubber var interesserte i denne unggutten. I stedet viser det seg at Riquelme sin kontrakt utløper i 2021, og at klubben forventer at ny kontrakt vil komme på plass når nåværende situasjon begynner å roe seg enda litt mer.

Riquelme står med seks scoringer og syv målgivende på 28 kamper for B-laget denne sesongen, og han er ønsket av hele Europa grunnet hans tekniske kvaliteter og offensive styrker. Han er inne i sin første sesong med B-laget etter å ha spilt for ungdomslagene til Atleti, og det sies at han er for god til å spille i Segunda B. Et utlån neste sesong er dermed høyst aktuelt. I verste fall forlater han klubben gratis i 2021, noe som Atleti ikke kan tillate seg å la skje.

Kontrakten utløper i 2021.

Celtic keeping tabs on highly-rated Atletico Madrid winger Rodrigo ...

Borja Garcés
– Alder: 20 år
– Posisjon: Spiss

I likhet med Camello fikk Garcés en drømmedebut da han kom inn for Atlético sitt førstelag i 2018/19-sesongen og scoret utligningsmålet mot Eibar på overtid, som sikret laget ett poeng. Den nye Fernando Torres, ble det sagt. Fansen var forelsket og hadde fått en ny yndling.

Dessverre pådro Garcés seg en korsbåndsskade som holdt ham ute av spill i lang tid. Siden den gang har det blitt færre minutter for Atlético B, og han virker å ha lidd litt av skaden, naturlig nok.

COmeback: Følg veien tilbake fra skaden for Garcés.

Kontrakten utløper i 2022.

Juan Sanabria
– Alder: 20 år
– Posisjon: Midtbanespiller

Uruguayaneren ble hentet inn til klubben i 2017, etter å ha vært i kontakt med både Liverpool og Barcelona tidligere.

Han er en god pasningsspiller som kan spille både sentral midtbane og kantspiller, og han er også veldig lojal til det defensive arbeidet, sies det. Denne sesongen har han spilt 27 kamper for Atleti i Segunda B, og har scoret fire mål. Han har også flere kamper for ulike U-landslag hos Uruguay.

Sanabria: “Llegar al Atlético es un sueño cumplido”

De økonomiske begrensningene fremover som følge av nåværende situasjon er det ingen tvil om. Derfor er det nå virkelig på tide å la noen av våre spillere fra vårt akademi som byr på flere spennende unggutter få muligheten.

Fremtiden er rød og hvit!

Kilde: AS, Libertad Digital, MARCA,

Continue Reading

Kronikk

Spillerne som dro: Hvordan gikk det egentlig?

Published

on

Under Diego Simeone så har mange av de største stjernene forlatt skuta etter solide prestasjoner. Noen har kommet tilbake, og noen har slitt veldig med å komme opp på det samme nivået som de hadde i den spanske hovedstaten.


Diego Simeones første epoke

Radamel Falcao til Monaco – 2013 – 43 Millioner Euro
Den colombianske tigeren spilte kun for Atlético Madrid i to sesonger, men la igjen fantastiske minner for alle colchoneros. 91 kamper og 70 mål i alle turneringer, inkludert hattrick i Supercup-finalen mot Chelsea, to mål mot Athletic i Europa League-finale. Kanskje den spilleren som har levert det høyeste nivået over flere sesonger. Turen gikk til Monaco med en status som verdens beste spiss. Der ventet tre sesonger hvor colombianeren var plaget av flere korsbåndsskader som tydelig satte preg på spissen også i de periodene han var frisk. Det ble med to kortere og svake låneopphold i Premier League hos Manchester United og Chelsea. Hvor han kun klarte fem mål på 41 kamper.

Falcao: Legenden, målene og den kontroversielle overgangen - Peña ...

“El Tigre” var satt tilbake av de mange skadene og de fleste trodde det siste vi hadde sett av han på toppnivå var tilbake i 2013 i Copa del Rey-finalen mot Real Madrid. Sommeren 2016 så kommer han tilbake til Monaco hvor det var tydelig at han var revansjelysten. Det ble med tre meget solide sesonger for Falcao som endelig så ut til å ha funnet tilbake til noe av sin gamle form. Seriegull, semifinale i Champions League og 30 mål på 43 kamper. To høyst godkjente sesonger ventet før han nå spiller for Galatasaray. Falcao kom kanskje aldri helt tilbake til gode gamle seg. Han har også mange ganger snakket kjært om Atlético Madrid. Tiden hans der har blitt beskrevet som den beste han hadde i karrieren sin.

Diego Costa og Filipe Luis til Chelsea – 2014 – 38 og 20 Millioner Euro
Etter La Liga-tittelen i 2013/14 og Champions League-finale så gikk det mange rykter hvor flere spillere ble linket til de aller største klubbene i Europa. Atleti hadde ikke mulighet til å betale spillerne de aller høyeste lønningene. Og de to største som forlot klubben var Diego Costa og Filipe Luis. Begge gikk til Chelsea for overgangssummer som nok var lavere enn mange trodde de skulle være på.

Perioden deres sammen i Chelsea var som natt og dag. Diego Costa spilte alt og fortsatte den fantastiske formen han hadde i sesongene før. Han ble toppscorer for klubben både i liga og alle turneringer på henholdsvis 20 og 21 mål. Filipe Luis slet veldig med spilletiden hvor det viste seg at César Azpilicueta som tydelig hadde tilliten til José Mourinho. Som alle kjenner til kom Filipe Luis tilbake til Atlético Madrid den påfølgende sesongen for rundt 16 millioner euro og han ble i klubben frem til hans avskjed forrige sesong.

Sesongen etter skulle bli tyngre for klubben og for Diego Costa, selv om han ble den med flest mål så ble det med et managerbytte til jul og kun 12 mål i ligaen på Diego Costa. Sesongen etter ble en suksess og ny ligatittel med 20 mål i ligaen på Diego Costa.

Allerede denne sesongen var det klart at Diego Costa ville tilbake, og dette førte til en stor konflikt med manageren Antonio Conte. Han gikk flere ganger live på Instagram under festligheter i hjemlandet, og en gang var han til og med iført Atlético Madrid-drakt med “Diego Costa – 19” bakpå. Her kommenterte Cesc Fabregas på videoen og da svarte Diego Costa: “Gi en klem til Conte.”, og dermed var det ingen retur for en allerede uønsket Diego Costa. Selv om Atlético Madrid hadde overgangsnekt (noe som betydde at Atleti ikke kunne registrere spillere før 1.januar 2017) så endte Diego Costa opp med å bli hentet for hele 66 millioner euro.

Les mer om Diego Costa og hans andre periode under:

João Miranda til Inter – 201515 Millioner Euro
João Miranda var lenge sammen med Godín et stopperpar som ingen ville møte. Trolig dannet de også verdens beste midstopperpar i gullsesongen i LaLiga. Dette kunne man se på statistikkene når Atleti var laget med færrest innslupne mål i ligaen to av de tre siste sesongene. Han var også den som scoret det avgjørende målet i ekstraomgangene mot Real Madrid i Copa del Rey i 2013. En kamp som var første seier mot byrivalen etter 14 år med nedturer.

Miranda fondly remembers the Copa final goal that 'changed ...
João Miranda stanger inn 2-1 på Santiago Bernabeu.

Én ligatittel, én Supercopa de España, én tapt Champions League-finale og to sesonger senere var det klart at Miranda skulle forlate klubben. Han var 30 år og en ung og talentfull José María Giménez var klar til å ta over. Inter sto der med åpne armer og inngikk en låneavtale med obligatorisk kjøp sesongen etter. Atleti fikk total 15 millioner euro for brasilianeren.

Miranda fortsatte det solide spillet han hadde for Atlético Madrid, og på fire sesonger spilte han 121 kamper. Dette i en periode hvor Inter forsøkte å bygge opp laget til deres tidligere nivå. Mange spillere gikk ut og inn av laget, samt flere trenere. Miranda var en bærebjelke i denne perioden selv om også hans prestasjoner ble noe svakere den siste perioden. Det så lenge ut som han skulle gjenforenes med sin gamle partner Diego Godín denne sesongen. Men Miranda forlot Inter og tok turen til Jiangsu Suning i Kina. Dette etter at hans kontrakt med Inter ble avsluttet. Miranda fortsatte å levere varene i de årene etter hans exit og det er ingen tvil om at han fortsatt kunne bidratt. På en annen side dro han på et tidspunkt som gjorde at José María Giménez kunne fortsette utviklingen. På samme tid kom også solide Stefan Savic inn.

Arda Turan til Barcelona – 201534 Millioner Euro
En av spillerne som var viktigst og best likt blant fansen av de som ikke var fra eget akademi. Han hadde trollbundet oss i flere år, men uttalte så at han var lei av det harde arbeidet under regimet til Diego Simeone. Turen gikk til rivalen Barcelona og Atlético Madrid fikk 34 millioner euro for den da 28 år gammle tyrkeren. Overgangen var kontroversiell ikke bare på grunn av lagvalget, men også begrunnelsen hannes om at han var “sliten” av det harde arbeidet i hovedstaten. I sin siste sesong i siste kamp mot sin nye arbeidsgiver ble Arda utvist etter å ha kastet en sko etter linjedommer (bilde under).

Arda Turan ignored Diego Simeone's half-time team talk when he ...
Bilde fra Daily Mail.

Mange trodde dette skulle være en ideell match for Barcelona. De som fikk en hardtarbeidende spiller som kunne avlaste i flere posisjoner på midtbanen og på sidene. Slik skulle det ikke gå. To fulle sesonger senere, med kun 55 kamper spilt ble det satt en foreløpig slutt på tyrkerens opphold i den katalanske hovedstaten. Turen gikk til hjemlandet og Istanbul Basaksehir på lån. I hjemlandet er hans status urokkelig. Men også her skulle det preges av svake prestasjoner og til slutt også utenomsportslige hendelser. I fjor ble han dømt for å ha våpen ulovlig samt fyre av et skudd på et sykehus. Han fikk en straff på 32 måneder. Han har ikke sonet noe av straffen enda og er per dags dato sendt tilbake til Barcelona, hvor han har seks måneder igjen av kontrakten sin.

Raúl García til Athletic Club – 20158 Millioner Euro

Raúl García var elsket av alle, inkludert Diego Simeone. Den målfarlige midtbanespilleren forlot klubben i tårer under hans avskjed i klubben. Turen gikk til Athletic Club etter at det virket som han hadde fått en beskjed fra Diego Simeone om at det kom til å bli mindre spilletid i den kommende sesongen. Dette var trolig i et forsøk på å endre litt på spillestilen for å gå over til mer teknisk anlagte spillere som Óliver Torres, Yannick Carrasco og senere Nicolas Gaitán

Raúl García: "I leave feeling very happy" - MARCA.com (English ...
Bilde fra hans avskjed i Atlético Madrid på deadline day i sommeren 2015. Kilde: Marca

Med tanke på forventningene er han trolig den som har levert best etter exiten til den baskiske storklubben. Over 30 kamper hver sesong, samt et snitt på rundt åtte mål per sesong har gjort at han endte opp med å bli den midtbanespilleren som scorte flest mål fra 2010-2019 med 79 mål. 45 av disse for Athletic Club etter overgangen. Dette er over 20 mål foran nestemann på listen, som følges av Dani Parejo, Isco og Ivan Rakitic. Akkurat disse målene er noe Atleti definitivt kan ha manglet spesielt de to siste sesongene. I tillegg til dette så savner nok mange krigeren Raúl García i de største kampene.

Bærebjelkene forlater klubben

Lucas Hérnandez til Bayern München – 2019 – 80 Millioner Euro
Flere kilder har i etterkant meldt at dette var overgangen som har vært hardest å svelge for Cholo Simeone. 23 år gammel, verdensmester året før, og kunne dekke to posisjoner i de bakre rekker bedre enn noen andre i verden på det tidspunktet. Enorm fart, men også god i lufta og med ballen i beina. Lucas hadde brilliert og utviklet seg enormt siden gjennombruddet i 2015/16-sesongen.

Status etter én nesten full sesong er at Lucas har fortsatt å slite med skadeproblemene han hadde utover våren 2019. Noe som har gjort at han har spilt kun 11 kamper i Bundesliga hvorav kun fem av de har vært hele kamper. Det har også vært snakk om misnøye og skuffelse med tanke på den stive prislappen på 80 millioner euro. Det var og er fortsatt den dyreste signeringen i Bayern Münchens historie, samt tidenes nest dyreste forsvarsspiller i verden kun bak Virgil Van Dijk.

Antoine Griezmann til Barcelona – 2019 – 120 Millioner Euro
Det hele endte til slutt med exit for Antoine Griezmann, og det ble overgang til Barcelona for hele 120 millioner euro. Denne overgangssagaen varte i flere år og vi skal ikke gå inn på den mer enn nødvendig her. Kort oppsummert så hadde man i 2017 en lang sommer hvor han var linket til Manchester United, men som førte til at han signerte ny kontrakt til slutt. Året etter var det VM og nok en gang var Griezmann linket bort, denne gang til Barcelona. Dette endte med dokumentaren “La decisión” og ny kontrakt til Griezmann nok en gang. Så kom 2019, og på slutten av sesongen begynte ryktene å komme. Denne gang gikk det enda raskere, men heller ikke uten drama. Griezmann forlot klubben, og etterlot et stort hull i laget og hos fansen. Mer om det her:

Antoine Griezmann decision: Atletico Madrid star stays with club ...
Bilde fra den tidligere nevnte dokumentaren “La Decisión” Kilde: si.com

I Barcelona har det vært en blandet velkomst både hos fans samt rykter om at han har vært litt fryst ut blandt førstelagsspillerne. Mye grunnet den sagnomsuste La Decisión-dokumentaren hvor mange følte at Barcelona hadde blitt narret. Det har også vært snakk om at det er et ikke-eksisterende forhold mellom Messi og Griezmann, selv om det er vanskelig å vite om det er noe mer bak dette. På banen kan man se en mindre dominant og involvert Antoine Griezmann sammenlignet med den vi så i Madrid. Griezmann spiller stort sett alt (37 kamper), men blir ofte litt usynlig ute på venstrekanten. Fjorten mål og fire målgivende har det dog resultert i, noe som definitivt ikke kan kristiserers nevneverdig. Det er vanskelig å vurdere hvordan det har gått så langt, så får tiden vise hvorvidt franskmannen tilpasser seg Barcelona.

Rodrigo Hernández til Manchester City – 2019 – 70 Millioner Euro
Rodri kom tilbake til Atleti etter flere år borte fra det som var barndomsklubben. Han beskrev det som en drøm som gikk i oppfyllelse. Prestasjonene hans på banen falt i god smak hos fansen som virkelig likte det de så fra akademiproduktet. Denne forkjærligheten skulle raskt snu i det 2018/19-sesongen ble avsluttet. Ryktene som startet sa at Pep Guardiola og Manchester City ville ha spanjolen. Endelig skulle han få tak i en ny “Busquets” til sitt City. Ryktene gikk lenge og Rodri forholdt seg stille før hans avgjørelse kom. Manchester City utløste utkjøpsklausulen på 70 millioner euro og kort tid senere var Rodri klar for britene.

I Manchester skulle Rodri imponere stort både på og utenfor banen, akkurat som han hadde gjort i Madrid. Gode engelskkunskaper samt at han så ut til å passe rett inn i spillestilen. Rodri har spilt stort sett alt for et City-lag som har slitt mer enn de gjorde før han kom og som har sett Liverpool stikke langt foran. Mye gjelder også her som for Antoine Griezmann, at det nok er litt tidlig å dømme overgangen for en spiller som har fremtiden foran seg.

Diego Godín til Inter – 2019Bosman
Krigeren, vinneren og kapteinen Diego Godín hadde vært i klubben siden 2010. Han vant nesten alt under hans tid i klubben. Han er utlendingen som har klart flest kamper for klubben med hele 389 kamper. En rekord som kommer til å være veldig vanskelig å slå.

I det vi gikk inn i fjorårets sesong så var det store spørsmålstegn rundt fremtiden til uruguyaneren. Godin hadde kun ett år igjen på kontrakten og fremtiden var usikker. Klubben har lenge hatt en policy med å kun gi ettårige forlengelser til de over 30 år, uansett situasjon. Dette ble plutselig veldig aktuelt for mange av de rutinerte spillerne som Godín, Juanfran og Filipe Luis. Samtlige endte opp med å forlate klubben enten fordi klubben ikke ville gi ny kontrakt (Juanfran) eller at de ville ha lengre kontrakter (Godín og Filipe). Dette fikk endel kritikk fra fansen som gikk ut å støttet Godín ekstremt mye fra stadionplass i hans siste kamper for klubben.


Godíns sang som rungET RUNDT HELE mETROPOLITANO I PERIODEN FØR HANS EXIT.

Godín gikk til Inter, og spiller nå på et titteljagende lag under Antonio Conte. Selv om de datt noe av før Koronaen gjorde at de måtte stoppe fotballen i Italia. Laget røk ut av gruppespillet i Champions League hvor de endte på tredjeplass bak Barcelona og Borussia Dortmund. Diego Godín har spilt mye i et forsvar på tre mann, noe som kan sies å være litt uvant for Godín. Selv om han fortsatt kan levere noe av det solide forsvarsspillet vi har sett selv, så er nok de beste dagene forbi. Noe vi gradvis fikk se mot slutten av hans Atlético-karriere.

Continue Reading

Kronikk

Ballgutt på Calderón: Moratas vei for tilgivelse

Published

on

Som 13-åring ble Álvaro Morata en del av Atlético Madrid sitt ungdomsakademi. Han var ballgutt på Vicente Calderón. Han skulle bli den neste Fernando Torres.


– Hver gang jeg ser en ballgutt, ser jeg meg selv i ham. Når jeg ikke var ballgutt, var jeg på tribunen for å se på Atlético. Jeg drømte om at jeg en dag skulle være ute på banen og spille, fortalte Morata til AP, kort tid etter at han ble signert i 2019.

– Faren min måtte holde meg igjen. Jeg ville dra så tidlig på kampene til Atleti. Vi var der rundt 2-3 timer før kamp hver gang, sa han også under sitt aller første intervju etter signeringen.

UNG ROJIBLANCO: álvaro morata, her sammen med sin var på vicente calderón

Drømmen skulle derimot la vente på seg. Etter to år i Atleti var han ferdig i klubben. Han forlot barndomsklubben og dro til en annen Madrid-klubb; Getafe.

– Jeg startet min karriere i Atlético frem til jeg stoppet å nyte det. Jeg spilte ikke mye og hadde ikke noe godt forhold til mine lagkamerater, med unntak av Koke og en annen person. Jeg fortalte Amorrortu (treneren) at jeg ønsket å dra, og han fortalte meg at han var den første som ikke ville ha meg til å spille i Atleti.

Etter ett år i Getafe ble han kapret av Real Madrid, Atlético Madrids byrival. Der skulle han senere få sitt gjennombrudd som spiller.

Gjennom sin første epoke som Real Madrid-spiller var Morata med på å vinne Copa del Rey (2011 og 2014), LaLiga (2012), Supercopa de España (2012) og Champions League (2014). Sommeren 2014 ble han signert av den italienske klubben, Juventus. Samtidig sikret Real Madrid seg en opsjon slik at de kunne hente ham tilbake for en sum på 30 millioner euro.

Meldingen til en italiensk supermodell som endret alt

REDNINGEN: Alice Campello skulle forandre livet til Álvaro Morata under en vanskelig tid i Juventus.

I 2016 skulle Morata sitt liv bli totalforvandlet. Spissen hadde vært gjennom en tøff periode i Juventus, og hadde ikke scoret på tre måneder.

Den italienske supermodellen, Alice Campello, skulle vise seg å være redningen.

– Jeg jobber masse på sosiale medier. Jeg er ikke en blogger, men jeg har masse følgere, og noen selskaper, spesielt de som har badetøy, har investert mye i mitt utseende, med å poste bilder av meg i bikini. Jeg noterte meg at fanbasen økte og at det ble flere likes.

View this post on Instagram

❤️ 🔜 5 ❤️🤰

A post shared by Alice Campello-Morata (@alicecampello) on

– En dag mottok jeg en privatmelding fra Álvaro. Jeg visste ikke hvem det var, så jeg spurte mine foreldre. Faren min fortalte meg hvem Álvaro var og advarte meg. Så, først overså jeg den meldingen, men på innsiden av meg var det noe som pushet meg til å svare. En morgen gjorde jeg det. Etter en uke møttes vi i Milano. Álvaro fortalte meg at han hadde sett etter en mulighet for å kontakte meg lenge. Da, med min beskjedenhet, hans beskjedenhet, fanget vi hverandre. Etter en uke startet vår kjærlighetshistorie, har Alice Campello tidligere fortalt ved flere anledninger.

Paret er i dag gift, etter at dem ga hverandre sitt “ja” i 2017, og giftet seg i Venezia.

29. juli 2018 ble de foreldre til sine to tvillinger, Leonardo og Alessandro. 27. februar 2020 kunngjorde de også at de nå venter sitt tredje barn.

Morata har alltid vært tydelig på sin takknemlighet overfor Campellos betydning i hans liv. Hans kone har blant annet lagt ut noen av hans meldinger fra 2016 på sin Instagram.

– Du har forandret livet mitt, skriver Morata i meldingen, før han fortsetter..

– Jeg er en den mest glade personen i verden.

Takket være hans nåværende kone feirer han også nå alle sine scoringer med å signalisere en A for Alice (Campello).

A: Álvaro Morata feirer nå alle sine scoringer til ære for hans kone, Alice Campello

Returen til Madrid

Sommeren 2016 ble Álvaro Morata hentet tilbake til Real Madrid. Klubben hadde benyttet seg av sin tilbakekjøpsopsjon som de sikret seg ved salget. Returen var et faktum. Sammen med sin kone, ble han presentert som Real Madrid-spiller på Santiago Bernabeu.

– Det er en dag med masse glede for meg. Jeg har returnert hjem. Det har vært to lange år og en lang ventetid for å kunne returnere. Det er noen ganger man trenger å bli mer moden, sa han under hans presentasjon som ny Real Madrid-spiller.

Kom med meg til Atleti!

Under semifinalen i Champions League på Santiago Bernabeu i 2017 ble Álvaro Morata sendt i oppvarming mot Atlético Madrid da byrivalene møtte hverandre i turneringen. I samme øyeblikk fikk man se Diego Simeone si noen ord til spanjolen som han skal ha vært en beundrer av lenge, sies det. I følge flere medier skal Simeone ha sagt “Kom med meg til Atlético”, da han startet oppvarmingen. Selv har Morata senere fortalt at det kun var en vits mellom de to, og at det ikke hadde noe med fotball å gjøre.

Moratas farvel

Sommeren 2017 skulle Álvaro Morata igjen flytte på seg. Etter å ha scoret 15 mål på 26 LaLiga-kamper punget Chelsea ut 66 millioner euro for spanjolen. Madrid-karrieren ble kortvarig denne gang.

Starten på Chelsea-karrieren kunne knapt blitt bedre. Etter å ha scoret og assistert i sin første Premier League-kamp for London-klubben, fortsatte Morata å levere varene i England. Etter halvspilt sesong stod Morata med ni scoringer i Premier League, inkludert ett hattrick mot Stoke, og alt så rosenrødt ut.

Så sa det stopp…

Resten av sesongen ble svært skuffende for Morata. To scoringer ble levert, og nedturen ble for alvor kronet da han ble utvist for filming mot Brighton i januar. I alt ble sesongen avsluttet med totalt 15 scoringer i alle turneringer.

Draktbytte

Andriy Shevchenko, Fernando Torres, Álvaro Morata, Radamel Falcao og Gonzalo Higuain er bare noen av de største navnene som har prøvd seg i Chelsea med draktnummer 9 uten hell. Det kan nærmest virke å være en forbannelse over draktnummeret i klubben.

Álvaro Morata valgte derfor å gå den litt utradisjonelle veien og skifte fra draktnummer 9 til 29, for å hedre sine to tvillinger, Leonardo og Alessandro, som ble født den 29. juli 2018.

Draktnummeret skulle dog vise seg å være til liten nytte.

Morata mistet fullstendig gleden ved fotball og mistet all sin selvtillit. Til slutt ba han om å få forlate Chelsea i forkant av julen 2018, som er blitt bekreftet av Maurizio Sarri i ettertid.

– Jeg tror Morata har alle ferdigheter for å spille på laget mitt. Men Morata, for en måned siden, sa at han ønsket å dra til et annet lag. Så det var veldig vanskelig for ham å gi oss 100 prosent grunnet hans mentale situasjon, fortalte italieneren i januar 2019.

Morata selv har også snakket om den tøffe perioden hvor han begynte å mislike fotball.

– Jeg hadde stoppet å like det, fortalte Morata under et intervju med COPE.

– I noen kamper i England følte jeg at lagkameratene mine så meg umarkert. Jeg visste at de tenkte at jeg ikke ville gjøre noe bra med ballen.

Til slutt endte det med at Morata startet å trene alene og var besatt etter å få dra fra Chelsea.

– Jeg hadde en veldig dårlig tid i London. Til slutt trente jeg alene. Jeg snakket med Maurizio Sarri og han fortalte meg noen ting som jeg visste ikke vil være som han sa. Jeg var veldig nervøs. Kona mi var i sjokk med meg.

Atlético Madrid skulle bli hans neste klubb, noe som gjorde ham helt gal over å tenke på det.

– Hun (Alice) liker ikke fotball veldig mye og hun kunne ikke forstå hvordan jeg kunne bli slik. Så gal, se Atlético-kamper, skrikende hjemme, nervøs, når jeg ikke var en Atlético-spiller enda.

Sjokkovergangen

9. januar skulle ryktene om en sjokkovergang for Álvaro Morata dukke opp for første gang. Atlético Madrid var interesserte i å hente Morata, og sportsidrektør Andrea Berta, hadde allerede vært i London, ble det meldt fra svært troverdige Antonio Ruiz.

For mange Atlético Madrid-supportere var en retur for Morata til Atlético umulig å se for seg. Han hadde etter Champions League-triumfen med Real Madrid i 2014 – mot Atlético – sunget under feiringen av trofeet, “la alle indianere (Atlético-supportere) få vite hvem som styrer hovedstaden.”

“Her er du ikke velkommen”, står det i meldingen fra Frente Atlético hvor videoen viser Morata som synger sangen nevnt ovenfor. “

“Mindre Morata og mer Borja Garcés, (Atléticos unggutt)”, kom det også fra Atlético-fansen, som virkelig var i mot en slik signering..

Selv var Morata aldri i tvil om at denne overgangen var det riktige, har han tidligere fortalt til Marca om meldingene.

– Jeg tvilte aldri, ikke for et sekund. Jeg hadde knyttet meg til klubben, til presidenten og til Cholo. Før jeg kom til Spania fortalt jeg dem at hodet mitt allerede var i Atlético, og at jeg ville gjøre uansett hva for å komme dit.

Han fortalte også i samme intervju at han tidligere hadde vært nære en retur til barndomsklubben.

“Vi vant titler, men min intensjon var å komme til Atlético”

– En sommer var jeg veldig nære, men klubben min ønsket ikke å selge meg. Jeg måtte bli der. Vi vant titler, men min intensjon var allerede å komme til Atlético. Jeg visste at det ville bli vanskelig på grunn av fortiden og det er ting man ikke kan få ugjort, men du må jobbe hardt og endre meningen til supporteren. For dem er det komplisert fordi hver enkelt fan føler denne klubben, og jeg kunne kun tilfredsstille dem med arbeid og ved å hjelpe laget.

– Med illusjonen til et barn

28. januar 2019 kom bekreftelsen: Álvaro Morata var klar for Atlético Madrid på et 18-måneders langt lån med opsjon på kjøp.

Atlético Madrid viste frem flere bilder og minner fra Moratas karriere for å forsøke å glede flest mulig Atlético-fans med overgangen. Men store deler av fansen var fortsatt svært opprørt over overgangen.

– Mye glede. Det er en stolthet for meg å være her, å bli kjent med stadion, bli kjent med garderoben… Sannheten er at jeg er veldig fornøyd og veldig stolt over å kunne være her og jeg kan ikke vente med å trene og å kunne være med mine lagkamerater, og mest av alt, å spille her, sa Morata om overgangen til Atleti.

På Twitter la han selv ut et bilde av en ung Morata med teksten, “Med illusjonen til et barn.”

Morata hadde endelig fått gjennomført overgangen, som han senere fortalte at han hadde forsøkt å gjøre fem ganger tidligere, under et intervju med AS.

– Fem somre hadde jeg muligheten til å dra til Atlético. Jeg sa alltid ja. Presidenten vet det, treneren vet. Det er en drøm.

Med draktnummer 22 gikk Morata rett inn i elleveren mot Real Betis på Benito Villamarin, før ingen andre enn Real Madrid, ventet på Metropolitano. Morata preget forsiden på AS i forkant av kampen.

MI DESTINO ERA EL ATLETI

“Min skjebne var Atleti”.

Hvis du scorer mot Real Madrid, vil du feire?

– Velsignet problem. Hvis det skjer, er det fordi ting går bra.

Selvfølgelig skulle det skje…

Álvaro Morata ble spilt gjennom i bakrom, lobbet ballen over Courtois og ballen endte i nettet. Morata hadde scoret, han feiret, men… Linjemannen var oppe med flagget. Det var offside…

He left his class at Chelsea': Morata trolled for celebrating ...
FEIRET: Morata satte ballen i nettet mot Real Madrid og Courtois, men scoringen ble annulert for en svært hårfin offside.

Resten av sesongen skulle ende godt for Morata. Med seks scoringer på 15 kamper i LaLiga, etter å ha scoret sitt første mot Villarreal, så Morata ut til å ha fått tilbake selvtilliten og gleden ved fotballen igjen. Han var et helt annet menneske.

Permanent rojiblanco

Prestasjonene var gode og flere hadde begynt å bli optimistiske. Derfor var det til stor glede for (deler av) Atlético-fansen da det ble bekreftet at Morata ville bli værende i klubben på permanent basis, fra og med sommeren 2020.

– Glad. Nå er det offisielt. Nå er det på tide å returnere alt arbeidet fra klubben og all kjærligheten fra fansen med scoringer og arbeid. Takk!!!

Morata skiftet samtidig draktnummer. Morata fikk draktnummer 9; et nummer som krever sitt i Atlético Madrid.

– Noen av de beste spissene i verden har brukt det tidligere… Garate, Vieri, Falcao, Villa… og selvfølgelig deg, Fernando. Stoltheten er stor, ansvaret enda mer, skrev Morata på Twitter om draktbyttet.

Morata var klar for å vie sitt liv til Atlético og kunne ikke fortelle det nok. Under et intervju med EFE sommeren 2019 fortalte han om valget.

– Å komme til Atlético er det beste som kunne ha skjedd i livet mitt, sa Morata.

– Å vinne viktige ting med Atleti ville ha betydd mer enn noe annet jeg har vunnet tidligere. Det nytes på en helt annen måte.

Álvaro Morata var klar for en ny sesong i Atlético Madrid. Allerede i første seriekamp, hjemme mot Getafe, ble han matchvinner med sin 1-0-scoring på hodet. Det sa langt i fra stopp. I perioden oktober-november skulle Morata tangere karrierebeste da han scoret i syv strake kamper for klubb og landslag.

Allikevel var ikke alle helt overbeviste enda. Jonas Giæver, fra Nettavisen og LaLigaLoca, var blant de som enda ikke lot seg rive helt med.

– Hadde jeg vært 28 år som fotballspiller og ikke hadde vært bedre enn det Álvaro Morata er, så hadde ikke jeg spilt i en klubb som Atlético Madrid, sa Jonas Giæver i LaLigaLoca, 24. oktober, på spørsmål om hvem som skulle score målene til Atlético Madrid, før han fortsatte: – Det er nærmere Nikola Kalinic enn Radamel Falcao hva angår Atlético Madrid-spisser.

Álvaro Morata skulle ikke bli mindre viktig da Diego Costa i høst ble langtidsskadet. Kaosbamsen ble satt på sidelinjen i drøyt tre måneder. Med kun Ivan Saponjic som et klassisk spissalternativ, var det ingen tvil om at Morata ville spille en viktig rolle under denne perioden.

Spanjolen ble faktisk så viktig. Så viktig for laget at han i en lengre periode måtte spille med injeksjoner og smertestillende i mangelen på alternativer. Det sies at helt siden kampen mot Real Betis på Benito Villamarin (22. desember) spilte han med dette frem til han ble byttet ut med smerter mot Real Madrid, 1. februar.

Returen til Bernabeu

Ikke veldig overraskende var det en noe kontroversiell retur for Morata til Santiago Bernabeu, da han for første gang siden overgangen, skulle spille mot Real Madrid som Atlético Madrid-spiller på sitt tidligere stadion.

– Han er en rotte, Morata er en rotte, han er en rotte, startet det med fra Santiago Bernabeu retning Morata.

– Ay Morata, du ville aldri se det, du var alltid innbytter, f**k deg på Wanda, ble det sunget.

Dette var bare noen av sangene Álvaro Morata fikk mot seg underveis i kampen. Til slutt, som nevnt tidligere, måtte han byttes ut med en skade etter drøyt timen spilt. På benken fikk vi også se Moratas reaksjon på sangene.

– Jeg bryr meg ikke, sier Morata til Germán Burgos som forsøker å komme med noen støttende ord, samtidig som han rister på hodet, viser TV-bildene.

I etterkant av kampen kom Morata med en twittermelding for å uttrykke sin kjærlighet til Atleti.

“Stolt av å tilhøre denne klubben!! Stolte av å være en indianer!! I dag, som alltid, og mer enn noen gang, FORZA ATLETI!!”, skrev Morata på Twitter.

Ikonisk øyeblikk på Anfield

11. mars 2020 er en dato som for alltid vil bli husket når det gjelder Álvaro Morata og Atlético Madrid.

Stillingen er 2-2. Atlético er på vei til kvartfinalen i Champions League og er i ferd med å slå ut regjerende mester Liverpool på sin egen hjemmebane.

Álvaro Morata har kommet inn i ekstraomgangene. Etter å ha blitt skadet mot Sevilla kunne han ikke spille fra start. Allerede under sin første involvering forverrer det seg. Han går i bakken. Morata har ikke noe valg, han må fullføre kampen. Morata ble satt ut av spill i drøyt fire uker som følge av dette. (NB! Han mistet ingen kamper grunnet situasjonen rundt koronaviruset)

Etter å ha haltet rundt på banen i flere minutter blir Morata spilt fri alene med keeper. Alene mot Adrian gjør Morata ingen feil. Han setter den i nærmeste hjørne. Atlético er videre til kvartfinalen, men det er noe helt annet fra dette øyeblikket som vil bli husket i lang tid.

Under feiringen setter Álvaro Morata seg ned på kne, peker på Atlético-fansen som har tatt turen til Anfield, og ber om tilgivelse for sine handlinger og sin Real Madrid-fortid.

Atlético Madrid: Anfield took its toll on Álvaro Morata - AS.com
UNNSKYLD: Feiringen på Anfield fra Álvaro Morata vil bli husket i lang tid hos Atlético-fansen

– Det må jo sies når vi ser den feiringen her, at dette er en spiller, som da han kom til Atlético Madrid fikk kjørt seg ordentlig. Han startet som guttunge i Atlético Madrid og så dro han til Real Madrid hvor han på en måte ble skapt, han skulle bli Real Madrids nye stjernespiss. Og da han skulle tilbake igjen til Atlético Madrid, så sang fansen på han at de ville ikke ha noe med han å gjøre i det hele tatt. Han var ikke velkommen i klubben osv. Og det tror jeg er noe av grunnen til denne feiringen han har foran fansen her, at “kan dere vær så snill å ta meg i mot nå liksom, sett pris på meg nå”, sa fotballkommentator Simen Stamsø Møller i TV2-studio etter kampen.

– Det tror jeg de gjør, fortsatte Atlético Madrid-supporter, Egil Drillo Olsen med.

Også Jonas Giæver måtte senere innrømme at han faktisk unnet Morata dette øyeblikket.

– Det øyeblikket der er sånn som gjør deg til en kulthelt, og som gjør at vi kommer til å huske ham uansett egentlig hvordan det går egentlig i Atlético Madrid-drakta. Jeg unner ham det øyeblikket fordi det har vært en vrien tid for han, selvfølgelig. (…) Et utrolig fint øyeblikk og et øyeblikk jeg unner en type som Álvaro Morata, som virker oppriktig talt som en fin fyr og, sa Giæver i LaLigaLoca etter kampen.

Det har ikke vært enkelt å vinne tilbake respekten hos Atlético-fansen, men Morata har gjort sitt aller beste for å bli en del av oss. Med ydmykhet, hardt arbeid og respekt for sin fortid har Morata virkelig gjort det aller meste riktig som Atlético Madrid-spiller.

Du er tilgitt av oss nå, Álvaro Morata!

Kilder: Goal, Busca biografías, El Heraldo, Transfermarkt, COPE, AP, Marca, EFE

Continue Reading

TABELLEN

Trending