– For meg er Diego Simeone Atlético Madrid

Det snakkes mye om Atlético Madrid denne sesongen, på godt og vondt. Vi har tatt en prat med Petter Veland for å høre hans tanker.

Først, Petter. Du har fulgt spansk fotball og derfor også Atlético Noruega over en lengre periode, først med Ole Aasheim i spissen og nå oss under en ny “epoke”. Da har du kanskje fått med deg alt vi har fått oppleve dette året hvor vi i Stockholm på vår fellestur (mot Juventus på Friends Arena) fikk invitasjon fra klubben om å møte klubb og spillere, samt fikk gaver. Da Spania møtte Norge på Ullevaal fikk vi komme inn på spillerhotellet for å møte Saúl en samlet gjeng. I tillegg har vi fått opp denne nettsiden, atleticomadrid.no, samt nylig startet egen podcast, Atleti-podden. Hva synes du om alt dette?

– Jeg synes det er storartet. Som generell fan av spansk fotball applauderer jeg alle forsøk på å skape og beholde interesse for spanske lag, og i så måte er det godt å se Atlético Madrid er mer enn klare for å ta hansken med de to store også utenfor banen. Stå på!

Mange har kritisert Atlético Madrid denne sesongen for å ha scoret lite mål og levert langt under pari sammenlignet med tidligere. Er det fortjent, eller bør man se litt bak tallene ettersom flere og flere nå legger merke til gode prestasjoner spillemessig?

– Både og. Litt av kritikken synes jeg er unyansert, type “se på tabellen og antall mål da, dette er ikke godt nok”, men samtidig spiller Atlético Madrid den samme idretten og med samme forutsetninger som de 19 andre lagene i LaLiga. Det er 22 spillere og én ball, og der er Atlético Madrid rett og slett ikke så gode som de kan og bør være med tanke på å få lærkula forbi motstanderens keeper. Det går litt på marginer, men mest på ferdigheter. Álvaro Morata er en diskutert mann i mange sammenhenger. Personlig synes jeg han har levert bra. Greit. Ikke mer. Ikke mindre. Skaden på João Félix har vært med på å forverre bildet, men samtidig må hele troppen og alle spillerne ta sin del av skylden for at de ikke klarer å omsette nok sjanser til scoringer.

Som du vet er Atlético Madrid desidert sist på xG-statistikken når det gjelder uttelling. Er det tilfeldig, eller er det så enkelt som at man trenger inn en målscorer?

– Jeg mener Atlético Madrid bør forsøke å se seg om etter en målscorertype i januar. En garantist, slik Sergio Agüero, Diego Forlán, Falcao og Griezmann var. Nå blir det litt for mange “Mandzukic-er” som bidrar i mange andre faser av spillet, men som ikke er garantisten for scoringer og poeng. Real Madrid har Benzema, Barcelona har Messi.

Vil det løse problemene?

– Det gir i hvert fall bedre forutsetninger for å kunne løse problemene. Jeg ser for meg at en type som Edinson Cavani er perfekt. Han er en naturlig målscorer. Han er rutinert. Han har killerinstinktet, lidenskapen og innsatsen som må ligge i bunn hos en Atlético Madrid-spiss, og han er etter sigende villig til å flytte på seg. Icardi, Mbappé, Neymar, Di María, Sarabia, Draxler.. PSG klarer seg greit uten ham, tror jeg..

Rodrigo Moreno, Edinson Cavani, Erling Braut Haaland. Alternativene er mange. Kan man drømme om en nordmann på topp hos Atlético under Diego Simeone?

– Det hadde vært utrolig morsomt, og det “verste/beste” er jeg tror Braut Haaland kunne ha passet veldig godt inn. Men nå virker det som at Leipzig, Dortmund og Manchester United ligger noen hakk foran i køen.

En spiller som definitivt ikke har levd opp til forventningene er Thomas Lemar etter å ha blitt hentet inn for enormt mye penger, og han viser heller ingen tegn til bedring. Hva er dine tanker om han? Forlater han klubben i januar for å få inn en målscorer?

– Dersom det finnes en toppklubb der ute som ønsker å ta sjansen på Thomas Lemar og som fortsatt ser verdien i ham som fotballspiller, så bør Atlético Madrid forsøke å tråkke opp den løypa. Det er begrenset hvor lenge man skal forsøke å få en spiller til å passe inn i en klubb/system. Til slutt må man bare erkjenne nederlaget, og innse at dette ikke gikk. Det passet rett og slett ikke. Thomas Lemar er nok fortsatt en veldig god fotballspiller. Det er jo ikke slik at man plutselig mister evner. Men han har tilsynelatende mistet en god del selvtillit, og hans egenskaper får ikke spesielt stor plass til å vokse under Diego Simeone.

Er det Cholo eller spillestilen sin feil at han ikke har lyktes, eller er ikke han god nok/har den rette mentaliteten til å spille i en slik klubb?

– Jeg tror det er en blanding av alt, men først og fremst den store forskjellen i spillestilen til Thomas Lemar og fotballen som praktiseres i Atlético Madrid. Samtidig er det helt åpenbart at selvtilliten hans ikke er de høyeste for tiden. At det nå har begynt å komme mishagsytringer og piping fra fansen hjelper neppe i så måte..

Å erstatte Arda Turan har ikke vært enkelt …

– Nei, det har det ikke.. Snakk om mislykket “kjøp/salg/overgang”. Alle parter tapte! Atlético Madrid har ennå ikke funnet en like god fotballspiller, i Barcelona var han ingen suksess, og det var vel strengt tatt da nedturen startet for Arda Turan på banen, og dermed også utenfor..

Denne sommeren var det mange endringer i troppen; Antoine Griezmann, Diego Godin, Lucas Hernández, Rodri, Juanfran og Filipe Luis forlot blant annet klubben. Har Atlético funnet de rette erstatterne?

– På sikt? Mulig. Akkurat nå? Nei. Men det er jo litt forventet. Vanligvis har Atlético Madrid hentet én eller to spillere som skulle inn og supplere/forsterke det som allerede var der. I sommer ble det en generasjonsskiftet og mange sentrale brikker forsvant på en og samme tid. Derfor forstår jeg Diego Simeone når han snakker om en overgangsperiode, selv om jeg er skuffet over de sportslige prestasjonene. Det kan brukes som en forklaring, men ikke en unnskyldning. Renan Lodi og Héctor Herrera ser ut til å være de beste signeringene ut fra hva de har levert i høst, men ingen av de to er klink i elleveren uke inn og uke ut. Felipe Augusto har nok startet litt bedre enn Mario Hermoso, og begge har nok lidd litt av de har fått en mer sentral rolle tidlig i sesongen enn hva man hadde sett for seg. Giménez ved ens side hadde nok gjort tilpasningstiden kortere.

João Félix ser ut som “the real deal”, gjør han ikke?

– Ja, og det er årsaken til at han ikke ble nevnt konkret i forrige svar. João Félix er noe for seg selv. Han var den eneste udiskutable stjernespilleren som kom inn, og for en enormt stor sum med riksdaler.. For oss nøytrale, og for dere Atlético Madrid-supportere, var det veldig synd at han pådro seg den skaden han gjorde mot Valencia. Nå er han dog heldigvis på gang igjen, og jeg synes han har vært veldig god i de siste kampene, spesielt mot Juventus og Osasuna.

Mange, spesielt supportere av andre lag, mener at Diego Simeone har gjort sitt og at Atlético bør se videre. Er du enig i dette? Hvor lenge tror du han blir?

– Jeg håper han blir der lenge. For meg ER Diego Simeone Atlético Madrid. Det er veldig lett å bli historieløs og tenke at “hvem som helst” kan få dette Atlético Madrid-maskineriet i gang. Jeg er dypt uenig i det. Samtidig er det jo ubestridt at Atlético Madrid denne sesongen har tatt et steg tilbake, eventuelt i et best case scenario har de blitt stående på stedet hvil. Jeg tror mesteparten av grunnen til det er basert på det vi snakket om tidligere; de store utskiftningene i spillertroppen forrige sommer. Atlético Madrid har underholdt i stor grad tidligere, men det sammenfaller med at Simeone har “riktige” offensive spillere. Man kan godt si at det er en svakhet ved Simeone at han ikke kan gjøre en hvilken som helst offensiv spiller med potensial og kvalitet om til en “riktig” Atlético Madrid-spiss, men da synes jeg man i for stor grad ønsker å gjøre Simeone til den perfekte treneren. Det er han ikke. Ingen er det. Alle fotballtrenere har et aspekt av spillet de er bedre på enn andre. Simeone er en mester i å bygge lag, og han bygger dem bakfra. Det har fått Atlético Madrid til å gå bort fra å være en kaosklubb som kunne variere mellom 4. plass og 15. plass i løpet av kort tid, til å bli et lag som “skuffet stort” når man er på 5. plass i LaLiga og videre i Champions League.

Denne sommeren utløper Germán Burgos sin kontrakt med Atlético Madrid – en mann som har fulgt Diego Simeone hele veien. Kan dette være starten på slutten?

– Nei, så lenge det ikke er bekreftet offisielt at den kontrakten ikke forlenges, så ser jeg ikke slik på det. Ennå. Men hele teamet til Simeone er utrolig viktig for fellesskapet og helhetsfølelsen, det er riktig.

2010-2019: Det har vært litt av en epoke for Atlético Madrid, har det ikke?

– Enormt. Kjør en sammenligning mellom det forrige og det nåværende tiåret. Wow!

Fra Vicente Calderón til Metropolitano og logoskifte. Det har vært noen store endringer de siste årene og Calderón var på mange måter tungt, men forståelig. Logobyttet derimot har kun fremprovosert kontroverser. Forstår du Atlético-fansen?

– Ja. Jeg kan ikke sitte her og si nei, fordi alle fotballsupportere er i sin rett til å føle akkurat det de føler. Som fotballsupporter er det enkelte ting som er helligere enn andre, og da er logo, drakt, navn og slike ting som ALLTID er der, langt viktigere enn at det er han eller han eller han eller han som er venstreback og første innbytter. Det er flytende material, mens f.eks logo er en del av grunnstammen.

Fernando Torres som president. Det ville vært noe, ville det ikke?

– Det hadde vært riktig sett fra et emosjonelt perspektiv. På samme måte som at mange Barcelona-supportere ser for seg Gerard Piqué. Samtidig må jeg jo være litt festbrems og påpeke at det i mine øyne er viktigere og riktigere å ha en riktig mann i den stillingen enn utelukkende å se på tidligere meritter som fotballspiller. Selv om Fernando Torres har gitt Atlético Madrid-fansen mange gleder ved å sparke en fotball inn i nettet, så betyr ikke det at han automatisk er en “klubbpresident-type” som kan være knallhard i forhandlinger når det trengs, som kan stå på barrikadene i tøffe tider og forsvare klubbens rettigheter etc. Time will show!

Åttedelsfinalene er nå trukket… Liverpool … Hva tenker du om disse oppgjørene?

– Atlético Madrid mot Liverpool er et oppgjør som får meg til å få vann i munnen. Det er de to største ligaene mot hverandre. En underdog, på nåværende tidspunkt, i LaLiga mot den suverene tabelltoppen i Premier League. Stilkrasj de luxe, selv om man finner faser av spillet hos den ene også hos den andre. Diego Simeone mot Jurgen Klopp. Atlético Madrids forsvarsmur mot Liverpools løperekke. Det blir rett og slett to fantastiske fotballkamper hvor Liverpool må avfinne seg med å være favoritter.

Til slutt; Hvor tror du Atlético Madrid står sommeren 2020? Er det realistisk å få noe å juble for denne sesongen?

– Det er vel nå større sannsynlighet for at man står uten sølvtøy enn med ved sesongslutt, ettersom LaLiga-muligheten er gone – i hvert fall i mine øyne. Trekningen i Champions League var knallhard, men Copa del Rey er jo et reelt håp. Det er jo også Supercopa de España dersom man regner det med som “jubel-material” på samme måte som de tre “store” turneringene.

Vi takker Petter Veland for at han tok seg så mye tid til oss i en ellers travel hverdag, og håper vi hører han i mange flere Champions League-sendinger denne sesongen, med Atlético Madrid involvert!