Hvem er egentlig denne mannen?

Óscar Ortega eller Profe Ortega som de fleste kjenner han som blir omtalt mye i disse dager, men hvem er egentlig denne muskelbunten av en mann som kjeppjager spillerne i form om sommeren?

Óscar Ortega eller Profe Ortega som de fleste kjenner han som, er blitt et kjent ansikt for de som følger Atleti, og har gjort det under Simeones tid som manager. Profe er en forkortelse av det spanske ordet “profesor” som betyr lærer eller læremesteren på norsk. Dette er mannen som hver sommer har i oppgave å få Atlético Madrid-spillerne på det fysiske nivået som kreves for at Diego Simeone sin intense spillestil skal fungere på sitt aller beste.

Forrige sesong var derimot av det absurde slaget da Atlético Madrid pådro seg skade etter skade gjennom hele sesongen, og endte opp med 53 (!) “parte médicos” som man kaller det i Spania, eller bedre kjent som en slags skadediagnose her i Norge. Sesongoppkjøringen forrige sesong var derimot meget amputert grunnet VM-deltakelse hos flere spillere, og man fikk ikke gjennomført den “normale” sesongoppkjøringen som man gjerne skulle ønsket. Så hva er så spesielt med denne mannen?

Profe Ortega ble født 29.mars 1958 i Uruguay. Selv om Profe Ortega i dag er kjent fra fotballen og hans metoder der, så er veldig mye av dette hentet fra hans bakgrunn bestående av Rugby som han lærte mye om på studier i Montevideo. Her er mye av hans inspirasjon hentet, og i senere tid blitt mer og mer rettet mot fotballen.

Diego Simeone sitt første møte med Profe Ortega var under 2003/04-sesongen da Simeone var spiller for Atlético, og Ortega var deres fysiske trener på den tiden. Simeone ble så imponert over uruguayaneren under den tiden, at han siden 2006, da han startet sin trenerkarriere, ønsket å ha med Profe Ortega i sitt støtteapparat videre. Siden den gang har de fulgt hverandre tett, og i 2011 kom begge tilbake til Atlético Madrid etter opphold i Estudiantes, San Lorenzo, River Plate og Catania sammen. (Info hentet fra Euan McTear)

Spillerne har ofte beskrevet Profe Ortega sine treninger om sommeren som et helvete, og vi ser veldig ofte at spillerne løper på diverse golfbaner og i motbakker om sommeren, som eksempelvis Diego Costa fikk lide av denne uken. Hvordan dette fungerte kan du se litt nedenfor …

Luciano Vietto fikk oppleve Profe Ortega sitt hardkjør tidlig under hans Atlético-periode
Bernard Mensah: Nok en spiller som har fått lide av Profe Ortega sitt hardkjør. Her under hans første trening som Atlético-spiller

Profe Ortega sine øvelser er satt sammen i best mulig kontekst slik at treningene skal være mest mulig kamplike. Det skal være få og korte pauser hvor det er intense arbeidsperioder. Treningen skal være planlagt slik at formen skal være helt på topp når den viktigste fasen av sesongen (på våren) kommer. Dette kan også variere til en viss grad fra et år til et annet etter hvordan kampoppsettet er, og blir. Dette fikk vi blant annet se et eksempel på da Atlético klarte å sikre uavgjort mot Arsenal på bortebane selv etter å ha spilt med 10 mann i over 80 minutter i semifinalen av Europa League 2017/18-sesongen.

Profe Ortega: “Periodisering er det aller vanskeligste, derfor er “partido a partido” (én kamp om gangen) veldig bra. Det gir oss info om spillerens status, og hva vi kan jobbe med. Når vi må planlegge dette, er det viktig at vi respekterer kalenderen og formen på det stadiet.” (hentet fra EfficientFootball)

Det er mulig det blir mer oppkast gjennom denne sommeren på enkelte spillere, men forhåpentligvis er det til slutt verdt det, når kalenderen sier mai.

Forza Atleti! 🔴⚪️

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *