Connect with us

Kronikk

Hvorfor endte det slik, Antoine Griezmann?

Published

on

Foto: David Aliaga/MB Media/Getty Images

Antoine Griezmann var lenge en av de aller største – elsket og hyllet. Til slutt skulle han ende opp som en av de mest forhatte spillerne i Atlético Madrids historie. Hvordan skjedde det?

30 millioner euro av ypperste kvalitet

Sommeren 2014 skulle Atlético Madrid finne gull. Den lille prinsen fra Macón, som befant seg i San Sebastián på den tid, Antoine Griezmann, ble hentet for drøyt 30 millioner euro fra Real Sociedad. I en sommer hvor Atlético nylig hadde vunnet LaLiga var det derfor knyttet store forventninger til denne signeringen.

– Et kjøp av ypperste kvalitet. Dette var ordene LaLiga-ekspert og Nettavisen-journalist Jonas Giæver brukte for å beskrive signeringen. En signering gull verdt, skulle det senere vise seg.

Griezmann var lenge en populær mann i Madrid. Foto: Quality Sport Images/Getty Images

Da Antoine Griezmann ankom Atlético Madrid den sommeren, var det en helt annen versjon av ham enn den vi ser i dag. Liten og veik ble han presentert på Vicente Calderón foran tusenvis av fremmøtte Atlético Madrid-supportere. Atlético Madrid, Diego Simeone og Profe Ortega hadde en stor jobb foran seg – som de sett i ettertid ikke kunne ha utført bedre.

Under et TV-show med El Hormiguero i 2016, hvor Griezmann og Koke gjestet programmet, uttalte franskmannen blant annet at Simeone hater “de tjukke”.

Antoine Griezmann skulle vise seg å bli en langt mer profesjonell og komplett fotballspiller under Simeones ledelse. Med hjelp fra Profe Ortega og hans egne ambisjoner, ble han senere en av de best trente spillerne i klubben og i Europa med hans enorme arbeidsinnsats.

I løpet av fem år som rojiblanco scoret Griezmann 133 mål på 257 kamper. Han var topp tre under Ballon d’Or-kåringen to ganger, ble en av klubbkapteinene, verdensmester med Frankrike og den store stjernen til Diego Simeone.

Antoine Griezmann var i sin tid som Atlético Madrid-spiller med på å vinne Supercopa de España (2014), Europa League (2018) og Supercopa de Europa (2018). Han ble den store spilleren i Europa League-finalen da han scoret to mål i 3-0-seieren mot Marseille. Han var også helt sentral på veien til Champions League-finalen i 2016. Med avgjørende scoringer mot Barcelona og Bayern München sendte han laget sitt til finalen.

– Vi har den beste spilleren i verden i dag, som er Griezmann. Han blir kritisert for enhver ting han gjør og han må velge. Jeg følte alltid at han ønsket å bli værende. Griezmann var dette året uten tvil den beste spilleren i verden. Uten tvil, sa Diego Simeone i 2018 under et intervju med den spanske radiostasjonen, COPE.

Med slike ord og prestasjoner skulle man tro at dette var en av de aller største legendene i klubben. Dessverre ble det ikke helt slik..

Så hvordan ble hans kjærlighetsforhold til Atlético-fansen ødelagt?

Manchester United-flørtingen

Med 22, 22 og 16 mål i løpet av hans tre første sesonger i LaLiga som Atlético-spiller kom også interessen for franskmannen. Utkjøpsklausulen lå på 100 millioner euro, som var høyst overkommelig for de aller største klubbene.

Prestasjonene til Antoine Griezmann førte også til langt større promotering på Instagram og sosiale medier av Atléticos stjernespiller. Hans følgere ble mangedoblet og hans merkevare ble styrket mer og mer. Dette skulle vise seg bare å være starten på utviklingen.

Inn mot sommeren 2017 kom de naturlige ryktene: Antoine Griezmann var ønsket av Manchester United. 22. mai samme sommer tok ryktene tok virkelig fyr da Griezmann stilte opp på et fransk tv-show og fikk spørsmål om en potensiell overgang til Manchester United.

– Dere vil få vite det i løpet av de neste ukene, sa Griezmann til reporteren.

Hva med hvis jeg spør deg om Manchester United?

– Mulig

På en skala fra 1-10, hvor sikker er du på at du vil signere for Manchester United?

– 6 av 10, svarte franskmannen

Hva med å bli værende i Atlético da?

– 7 av 10, fortsatte Griezmann med. Allerede her hadde han begynt å miste respekten hos Atlético-supporterne. Man var svært skuffet over hans åpne måte å snakke på i media om klubben.

Antoine Griezmann valgte til slutt å bli værende i Atlético Madrid den sommeren etter at klubben hadde fått en registreringsnekt. Ved en eventuell overgang den sommeren ville ikke Atlético ha hatt noen mulighet for å finne en erstatter. Han signerte også en ny kontrakt med klubben med forbedret lønn. Likevel føltes det litt ut som at han hadde blitt “tvunget” til å bli. Forholdet til fansen ble aldri det samme igjen for veldig, veldig mange.

Frustrasjon

2017/18-sesongen ble det heller ikke noen spesielt god start på. Klubben røk ut av gruppespillet i Champions League, og det var mye kritikk å spore mot lagets prestasjoner.

Da 2017 ble til 2018, hadde også nye rykter om en potensiell overgang begynt å komme. Denne gangen var det Barcelona som var interesserte i den franske perlen.

Under en kamp mot Valencia i februar 2018 skulle frustrasjonen virkelig ta overhånd. Atlético Madrid hadde fått en kontringsmulighet på stillingen 1-0, men Griezmann valgte å roe ned og heller holde ballen i laget. Griezmann mottok deretter enorm pipekonsert for sitt valg, før han i sinne svarte med en gest mot publikum og hysjet på fansen.

Månedene gikk og ryktene fortsatte. Barcelona ønsket å hente Griezmann denne sommeren. Med en klausul på 100 millioner euro var det heller ikke denne sommeren noen grunn til å la seg skremme.

Griezmann forble denne gangen stille, og etter at han hadde senket Marseille i Europa League-finalen med to scoringer, skulle man tro at han var populær på Metropolitano. Den gang ei!

Men først var det feiringen av Europa League ved Neptuno hvor man flere ganger sang “Griezmann quedaté (Griezmann bli værende)”, og ba han om å snakke – uten at man lyktes. Fansen gjorde alt for å få ham til å si noe – også for å overtale ham.

Griezmann startet kampen mot Eibar på benken i siste serierunde og ble byttet inn etter 59 minutter. Han ble buet på umiddelbart og ved hvert eneste touch på ballen kom buingen fra stort sett hele Metropolitano. Atlético-fansen var lei av ryktene og at han ikke hadde avklart noe. Supporterne var overbeviste om at han skulle forlate klubben.

Til slutt ble Diego Godin, en god kamerat av Griezmann, som også satt på benken, sendt bort til Frente Atleti for å fortelle at han skulle bli værende – og for at de skulle synge hans navn. Årsaken til at han ikke hadde fortalt det var på den tid ikke kjent, men sangene startet; “Antoine Griezmann lo lo lo lo”.

La Decisión…

Griezmann fortsatte likevel å vente med å annonsere fremtiden. Nye datoer ble sagt om når han skulle gjøre det. Men avgjørelsen lot vente på seg inntil videre.

15. juni 2018 var såpeoperaen komplett. Gjennom en NBA- og LeBron James-inspirert dokumentar “La Decisión”, skulle Griezmann avsløre sin fremtid gjennom en 52 minutter lang dokumentar som fulgte hans vei fram mot avgjørelsen.

Dokumentaren var produsert av Barcelona-forsvarer Gerard Piqués produksjonsselskap, Kosmos.

Etter i underkant av en time fikk vi avgjørelsen: “Jeg har valgt å bli værende”, sa Griezmann i avslutningen av dokumentaren. En drøy uke senere kom også bekreftelsen på at han hadde forlenget kontrakten. Nok en gang hadde han fått bedret lønnen (23 millioner euro per sesong), signert til 2023 og utkjøpsklausulen var økt til 200 millioner euro. Trodde man.

Senere skulle det vise seg at denne klausulen ville falle til 120 millioner euro sommeren etter.

Kritikken mot dokumentaren haglet fra flere kjente personligheter som mente at han hadde vist mangel på respekt for klubben nok en gang.

– Han holder på en måte klubben som gissel når han velger å drøye det så lenge og tar fullstendig styring over kommunikasjonen. Det skal ikke være nødvendig å gjøre det på denne måten når avgjørelsen er at han skal bli. Det er et sirkus, sa blant annet LaLiga- og Viasport-ekspert Petter Veland om dokumentaren den gang.

“Kapteinens” retur

Den påfølgende sesongen skulle Griezmann få en enda viktigere rolle. Hans kamerat på landslaget, Thomas Lemar, ble hentet inn fra Monaco for store summer. Samtidig forlenget også Lucas Hernández kontrakten med klubben. Griezmann ble nå også en del av kapteinsteamet og man trodde på mange måter at Griezmann var bundet til Atlético for alltid – og at han ville bli en klubblegende.

I hans første kamp etter dramaet ble han byttet inn for sin gode kamerat Diego Godin. Med kapteinsbindet på armen løp han inn på banen under en treningskamp mot Inter hjemme på Metropolitano.

KAPTEIN: Griezmann returnerte til Metropolitano som kaptein etter “La Decisión-avgjørelsen”.Foto: Skjermbilde / V Sport

Den påfølgende sesongen begynte også svært bra for Griezmann som virkelig så ut til å være tilbake til sitt gamle nivå. 16. februar hadde Griezmann 18 scoringer på 31 kamper, og hadde nylig hatt en rekke kamper med scoringer, hvor han hadde scoret i åtte av 10 LaLiga-kamper. Han hadde også kysset logoen under en kamp mot Borussia Dortmund i Champions League, hvor han sa; “Kysset av logoen er hva jeg føler for Atlético Madrid”. Tidligere hadde han ikke gjort dette i løpet av sine fire år i klubben.

Fadesen i Torino

Atlético Madrid hadde vunnet 2-0 hjemme i Madrid og skulle spille den avgjørende kampen i Torino mot Juventus. Laget sviktet totalt. Griezmann var helt iskald – i likhet med resten av laget. “Jeg føler meg skyldig”, fortalte Griezmann.

Prestasjonen skulle vise seg senere å være langt i fra det verste. Griezmann, hadde i forkant av kampen, vært i kontakt med Barcelona om en overgang til sommeren. Der skal de, mer eller mindre, ha blitt enige bak Atlético Madrid sin rygg, som var fullstendig uvitende om hva som foregikk – kun timer før returoppgjøret. Ikke nok med det, var Atlético Madrid også på den tid Barcelonas største utfordrer i kampen om LaLiga-tittelen.

Den viktigste fasen av sesongen gjenstod for Atlético Madrid som også hadde en mulighet til å ta igjen Barcelona i Laliga. Dette skulle vise seg å bli Griezmanns verste periode i klubben. Kun tre mål ble scoret av franskmannen i løpet av de siste 13 kampene i LaLiga hvor han hadde scoret 12 på de 24 første tidligere i sesongen.

Ryktene om en potensiell overgang til Barcelona fortsatte og vi fikk vite at Griezmann ville snart annonsere det – som til slutt ble via klubbens offisielle Twitterkonto. Gjennom en video takket han fansen for fem år i klubben.

Meldingen ble svært dårlig mottatt fra Atlético-fansen. Grunnen til at avgjørelsen ble gjort på denne måten via klubben, skal ifølge rapporter ha vært grunnet at Atlético fikk nyss om at en ny overgangsdokumentar var på vei – på samme måte som den foregående sommeren med La Decisión.

Griezmann hadde ennå ikke spilt sin siste kamp for Atlético på den tiden, men dette var etter hans siste hjemmekamp.

Kampen mot Levante i Valencia skulle til slutt bli hans siste kamp for klubben etter at denne videoen var spilt inn. Her fikk franskmannen høre “Griezmann vete ya” (Griezmann dra nå)-sanger sunget fra de tilreisende supporterne fra Madrid. Han mottok også buing ved sine involveringer.

Nesten to måneder skulle det ta før vi fikk den endelige bekreftelsen på at Griezmann var ferdig i Atlético Madrid. Barcelona hadde betalt klausulen på 120 millioner euro. Etter at Atlético nektet å forhandle med klubben, som hadde forhandlet med franskmannen bak Atlético sin rygg, var det ingen annen utvei.

Atlético Madrid la også samtidig ut en pressemelding hvor de annonserte at de ville gå til søksmål mot Barcelona som følge av dette. Da disse forhandlingene foregikk var nemlig klausulen til Griezmann på 200 millioner euro – og ikke 120 millioner euro – som Barcelona nå betalte. Atlético ville be om de resterende 80.

MARCA: “Det er krig”

Forhandlingene skulle ha pågått rundt 10-11. mars mellom Griezmann og Barcelona. 12. mars spilte Atlético Madrid og Griezmann sesongens svakeste kamp i Torino, hvor Atleti tapte 0-3 mot Juventus.

Senere fikk vi også vite av Gil Marin at Atlético Madrid hadde dokumenter som beviste dette. Barcelona “måtte” betale Atlético 15 millioner euro for at de ikke skulle vise fram e-posten, ifølge El Mundo. Til slutt fikk også Barcelona en straff av retten, via det spanske fotballforbundet på… 300 euro.

Det var liten tvil om at Griezmanns forhold til fansen på denne tiden var ødelagt. Forholdet til klubben virket heller ikke å være spesielt godt nå. Da João Félix nemlig ble klar for klubben 3. juli 2019, overtok han draktnummeret til Griezmann (7), som fortsatt var under kontrakt med klubben. Barcelona hadde da ikke betalt utkjøpsklausulen.

Saken var ennå ikke over. 5. juli, da Atlético var i ferd med å starte den offisielle sesongoppkjøringen, var Griezmann fortsatt Atlético-spiller som nå la ut en offisiell pressemelding om franskmannen, hvor de blant annet ba han om å møte opp på trening.

Men Griezmann nektet å stille på trening, og 12. juli var det offisielt: Barcelona hadde betalt franskmannens klausul på 120 millioner euro.

Velkomsten til Metropolitano

Ikke uventet var denne spilleren lite populær da han i desember 2019 returnerte til Metropolitano for aller første gang siden den kontroversielle overgangen.

Griezmanns plakett utenfor stadion ble ødelagt (enhver spiller med over 100 kamper for klubben mottar plakett). Da han entret gressteppet under oppvarmingen, ble han møtt med en enorm pipekonsert og fans som sang “Griezmann-muérete” (Griezmann dø). Gjennom hele kampen ble han mottatt med pipekonsert ved ethvert touch på ballen.

Ingen kan ta fra Antoine Griezmann hans prestasjoner og scoringer for klubben i løpet av denne tiden, men måten han har håndtert ulike situasjoner og gjort valg på, har dessverre ført til ødelagt status i klubben. Griezmann hadde alle muligheter for å bli en klubblegende, men endte til slutt opp med å bli en av de aller mest forhatte spillerne i klubbens historie.

Prestasjoner er viktig for Atlético Madrid som i enhver klubb, men respekten for drakten og logoen kommer alltid først. Dessverre vil Antoine Griezmann aldri bli husket i Atlético Madrid som noe mer enn en veldig god fotballspiller, og det vil heller aldri være noen vei tilbake.

Farvel!

Kronikk

54 år: Nå er Vicente Calderón historie

Published

on

Tre år etter at Vicente Calderón ble byttet ut med Metropolitano, er nå Calderón historie. Siste spadetak er tatt og stadion er borte for godt – for evig og alltid.

Vicente Calderón var spesielt for enhver Atlético-supporter. Også for Diego Simeone.

– Jeg har de beste minnene siden den første dagen i Atlético, og Calderón var vårt hjem. Det vil for alltid bli værende i minnene våre. Minnene er spektakulære. Målet mot Albacete som gjorde at vi vant LaLiga vil for alltid bli husket med glede av lagkameratene, den rødhvite stadion… Selv om stadion ikke er der lenger, vil disse minnene alltid være der hos meg.

Flere datoer vil stå skrevet til evig tid. Her kan du gjenoppleve noen av dem (via SER)

 • 2. oktober 1966: Den første kampen på Vicente Calderón, uavgjort mot Valencia. Luis Aragonés scoret det første målet foran 20 000 tilskuere.
 • 12. oktober 1966: Den første europeiske kampen på Vicente Calderón. Atlético slo Malmö 3-1, Luis Aragonés scoret igjen det første måle.
 • 21. januar 1967: Politiet går inn på stadionområdet for å stoppe videre utvikling av stadion, dette fordi de i følge rådhuset i Madrid ikke hadde lisens.
 • 2. mars 1967: Arias Navarro, byens borgermester, annonserte en enighet med klubben for videre utvikling av Vicente Calderón.
 • 16. april 1967: Første El Derbi Madrileño på Calderón (2-2).  
 • 14. juni 1967: Kamp til hyllest for Miguel Miguel Martínez som fikk et slag under en tur i Sør-Amerika, og som etter åtte år i koma døde 11. juli 1972. Kampen tapte Atleti mot Spania 0-2.
 • 5. november 1970: Atlético slo den italienske seriemesteren Cagliari i åttedelsfinalen av den europeiske cupen, 3-0. Luis Aragonés scoret alle målene.
 • 14. juli 1971: Klubbens generalforsamling annonserer at klubben skal endre navnet på stadion til Vicente Caderón (Tidligere kaldt Estadio Manzanares) til ære for klubbens president som gjorde det mulig å bygge stadion.
 • 6. februar 1972: Stadion åpner hovedtribunen mot Athletic Club.
 • 28. mai 1972: Klubben gir en hyllest til Enrique Collar med 50.000 tilskuere på tribunen som fikk se Atlético Madrid spille 2-3 mot Bayern München. To år senere møttes de i finalen i Serievinnercupen.
 • 21-23. august 1972: AC Milan vinner den første utgaven av Villa de Madrid. En turnering tidligere arrangert av klubben. Atleti, Milan, Partizan Beograd og Benfica var med. Totalt på de tre kampene (semifinaler og finale) hadde 165.000 tilskuere. Turneringen hadde 29 versjoner, med siste kamp spilt mellom Atlético og Boca Júniors 25. august 2003. Kampen endte 1-0 etter mål av Fernando Torres.
 • 20. mars 1973: Atlético Madrid LaLiga-mestere mot Deportivo La Coruña i en kamp som endte 3-1.
 • 26. juni 1973: Første finale i Copa del Rey. Athletic Club vinner 2-0 mot Castellón. Det ble spilt 14 finaler på Vicente Calderón som har blitt vunnet av henholdsvis Barcelona (4), Real Madrid (3), Betis (2), Valencia (2), Zaragoza (2) og Athletic Club (1).
 • 24. april 1974: Atlético vinner 2-0 mot Celtic og kvalifiserer seg til sin første europeiske cupfinale.
 • 10. april 1975: Atlético Madrid blir verdensmester etter å ha vunnet 2-0 mot Independiente de Avellaneda med mål fra Irureta og Ayala. Atleti tapte den første kampen 1-0.
 • 24. april 1975: Det spanske landslaget spiller sin første offisielle kamp på Vicente Calderón. Kampen ble spilt mot Tyskland og endte 1-1.
 • 5. juli 1975: Atlético spilte sin eneste Copa del Rey-finale på hjemmebane. Kampen endte med tap på straffespark mot Real Madrid etter 0-0.
 • 1. november 1976: 40 000 tilskuere møtte opp for å hylle Adelardo, spilleren med flest kamper i historien til Atlético. Laget tapte 0-1 mot det mexikanske landslaget.
 • 2. januar 1977: Atlético vinner 4-0 mot Real Madrid i El Derbi Madrileño. Rubén Cano (2), Panadero Díaz og Bermejo scoret målene.
 • 1. juni 1977: Et fylt stadion, 65 000 tilskuere, hyller Gárate.
 • 21. april 1978: 75 års-feiring av klubben. Atleti spiller mot det brasilianske landslaget.
 • 30. oktober 1978: Hyllest av Luis Aragonés foran 60 000 tilskuere mot New York Cosmos. Også hyllest til Griffa, Rivilla, Miguel San Román, Calleja, Ufarte, Rodri, Alberto Fernández og Capón.
 • 28. juni 1982: Calderón holder sin første VM-kamp, hvor Frankrike taper 0-1 mot Østerrike.
 • 6. november 1983: Atlético snur kampen mot Real Betis til 4-3 i regnet med to mål fra Juan Carlos Arteche i de avsluttende minuttene av kampen. Etter 4-3 så gikk “Artechenbauer” i bakken og i det han røk menisken sin. Han ble hyllet av samtlige i det han ble båret av banen.
 • 7. februar 1988: Atlético får sin største seier på Vicente Calderón; 7-0 mot Mallorca. 25 år etterpå ble det også samme resultat mot Getafe i november 2013.
 • 17. mars 1991: Et mål fra Luis Enrique gjorde en slutt på det som skulle bli den lengste rekken for klubben og for Abel Resino uten å slippe inn mål. Dette etter å ha spilt 1275 minutter uten å slippe inn mål. Calderón ga en unison applaus til målvakten
 • 23. oktober 1991: Atlético Madrid knuser Manchester United i åttedelsfinalen til cupvinnercupen. Paulo Futre (2) og Manolo scorte målene. (3-0).
 • 30. oktober 1993: Snuoperasjon mot Barcelona (4-3) i den andre omgangen av kampen. Romario hadde gitt Barcelona ledelsen 0-3 før Atleti snudde etter pausen. Målene ble scoret av Kosecki (2), Pedro og Caminero.
 • 25. may 1996: Atlético Madrid vinner sin niende ligatittel etter en seier, 2-0, i den siste serierunden mot Alavés. Dette etter mål av Kiko og ingen andre enn Diego Pablo Simeone.
 • 26. april 2002: UEFA vurderer Vicente Calderón som en femstjerners stadion.
 • 26. april 2003: Atlético Madrid feirer 100 år, men taper sin kamp i ligaen mot Osasuna 1-0.
 • 20. mai 2007: Atlético går på sitt største tap i historien på Vicente Calderón når de taper 0-6 mot Barcelona.
 • 26. november 2008: Første og eneste kamp foran lukkede dører på Vicente Calderón. Atlético mot PSV (2-1) grunnet en sanksjon fra UEFA.
 • 12. desember 2008: Alberto Ruiz-Gallardón,daværende ordfører i Madrid, og Enrique Cerezo signerer avtalen som gjør at flyttingen fra Vicente Calderón til La Peineta (nå Metropolitano) kun er et spørsmål om tid.
 • 30. mai 2009: Diego Forlán scorer mot Almeria på Vicente Calderón og blir den eneste i klubbens historie som vinner gullfoten med 32 scoringer i 2008/09-sesongen.
 • 29. desember 2011: Første trening med Diego Simeone på Vicente Calderón foran 5000 tilskuere.
 • 5. mars 2014: Spania slår Italia 1-0 i det som blir den siste kampen for landslaget på Calderón. En bane hvor de spilte elleve kamper totalt, helt uten tap. Det hele endte med åtte seire og tre uavgjorte, med 22-6 i målforskjell.
 • 9. april 2014: Atlético Madrid slår Barcelona 1-0 i kvartfinalen i Champions League og spilte dermed semifinale 40 etter forrige gang.
 • 4. januar 2015: 50 000 tilskuere møter opp under returen til Fernando Torres. Den mest historiske presentasjonen på Calderón.
 • 7. februar 2015: Atlético slår Real Madrid 4-0. Tiago, Saúl, Mandzukic og Griezmann scoret målene.
 • 27. april 2016: Atlético slår Bayern München i Champions League-semifinalen etter et historisk mål av Saúl.
 • 28. september 2016: En fantastisk kamp mot Bayern München fra Atleti i det som var den andre kampen i gruppespillet det året. Yannick Carrasco leverte målet i 1-0-kampen.
 • 2. oktober 2016: Vicente Calderón fylle 50 år.
 • 21. mai 2017: Den siste kampen på Vicente Calderón spilles med en 3-1-seier mot Athletic Club. Fernando Torres scorte først to mål, før Iñaki Williams reduserte til 2-1. Ángel Correa satte det siste målet fra de rødhvite på den legendariske arenaen.
 • 6. juli 2020: Arbeidet med å rive ned Vicente Calderón avsluttes etter 17 måneder.
Continue Reading

Kronikk

24 år med rødhvite blomster: Dette er historien om Margarita

Published

on

Siden 1996 har sesongkortholder Margarita Luengo plassert en bukett av rødhvite blomster nede ved det ene cornerflagget, like ved der hun sitter, før hver eneste hjemmekamp. 24 nelliker – 12 røde – 12 hvite. Kun én gang har hun ikke kunnet gjennomføre dette ritualet, grunnet en hendelse i familien. Hun gjorde det først i 21 år på Vicente Calderón, men tradisjonen ble tatt med videre til Metropolitano. Der har hun nå gjort det samme i tre år – før hver hjemmekamp – ved cornerflagget til høyre for Frente Atleti og Fondo Sur.

Denne helgen var derimot annerledes. Grunnet nåværende omstendigheter hadde ikke Margarita muligheten til å få gjennomført dette ritualet, når ingen supportere hadde tilgang til kampen – som på alle andre arenaer i Spania. Men i garderoben finnes det også en supporter: Koke. Han er blant de som vet hvor mye denne tradisjonen betyr for Margarita og Atlético-supporterne.

Som klubbens kaptein tok Koke ansvaret for å bringe de 24 rødhvite blomstene – 12 røde og 12 hvite – ned til cornerflagget på Metropolitano, med Margarita på telefonen.

– Kan du hjelpe meg å plassere dem her? Du forteller meg, sier Koke.

Margarita svarer: – Plasser dem slik at blomstene peker mot mål.

– Er dette OK? spør Koke

– Ja, det er perfekt, svarer hun.

– OK, vi legger dem der. La oss håpe at det gir oss lykke, at vi vinner og scorer fra en dødball, avslutter Koke med.

Historien bak

Du lurer kanskje på hvorfor disse blomstene er så spesielle og hva som er historien bak?

Da Atlético Madrid vant dobbelen i 1995/96 scoret Atleti 37 av 75 mål (49%) på dødballer, fra Milinko Pantić.

– Tradisjonen startet fordi jeg virkelig likte Pantić, hans gode cornere og frispark. Før en kamp så jeg at det var et medlem av min supportergruppe som hadde nelliker, og jeg spurte om å få fire av dem. Han spurte hvorfor og jeg forklarte at jeg ville hive dem ned på banen ved cornerflagget, og at vi ville score fire mål.

Atlético Madrid gjorde det. Athletic Club ble slått 4-1 på Vicente Calderón 28. januar 1996. Pantić scoret ett mål og assisterte to av scoringene.

– Siden den gang har jeg lagt noen blomster for Pantić.

– I starten flyttet han dem fordi de muligens var i veien for ham. Men en dag spurte jeg han om å ikke gjøre det, og vi har hatt et strålende vennskap siden. Han er som en sønn for meg.

Nå er det ingen som flytter på disse blomstene, og gjør du det som motspiller, får du virkelig høre det av fansen.

HISTORISK: Her legger margarita ned blomstene på vicente calderón for aller siste gang.

Lørdag var nok en spesiell kveld på Metropolitano.

Atlético Madrid vant 1-0 mot Valladolid. Målet ble scoret av Vitolo etter dødball fra Koke, ved Margaritas hjørne.

Kilde: Into The Calderón

Continue Reading

Kronikk

Økonomiske utfordringer – tid for akademiet!

Published

on

Klubber vil måtte se på sine akademier, sier LaLiga-president Javier Tebas.


Fernando Torres, Koke, Saúl, Óliver Torres, Rodri, Thomas Partey, Lucas Hernández, Theo Hernández og Gabi er bare noen få kjente eksempler på spillere som har kommet opp i gjennom vårt ungdomsakademi. Med de økonomiske utfordringene framfor oss, er tiden nå inne for å se ned i våre yngre rekker.

– Klubber vil måtte se på sine akademier og komme opp med strategier for å redusere lønningene. Det er ingen annen løsning. Overganger som overskrider finansielle grenser vil ikke være tillatt – umulig, sa LaLiga-president, Javier Tebas, nylig.

Økonomiske utfordringer

Atlético Madrid kan være blant klubbene som må benytte seg av denne løsningen. Rapportene sier at klubben ikke kan signere spillere i sommer uten å selge, og klubben risikerer også å havne i store økonomiske problemer hvis man ikke klarer å kvalifisere seg til Champions League denne sesongen. Som følge av denne krisen har klubben allerede tapt 100 millioner euro av sitt budsjett. Ved ikke å nå sesongens mål (topp fire), vil det økonomiske tapet bli ytterligere.

Derfor var Atlético Madrid blant klubbene som måtte ta drastiske tiltak under denne krisen, for å redde klubbens fremtid. Over 400 ansatte i klubben ble permittert, men lønnet av våre egne spillere, som også tok lønnskutt på 70% – kvinner og herrer.

Nå er tiden inne for at Atlético Madrid skal gi sine unggutter sjansen i enda større grad. Laget, under ledelse av Óscar Fernández (forrige sesong) og Nacho Fernández (nåværende trener) har de siste to sesongene levert på et meget solid nivå i Segunda B, og har vært nære opprykk til Segunda Divisón. Forrige sesong ble det knepent tap i play-off mot Mirandes. Denne sesongen ble avsluttet, uten opprykk eller nedrykk, hvor Atleti befant seg på en tredjeplass i ligaen.

Hvem er disse ungguttene? De som kommer fra akademiet der Fernando Torres, Koke og Gabi var en del av.

Fremtiden

Sergio Camello
– Alder: 19 år
– Posisjon: Spiss

Camello er en av de virkelig lovende fra vårt akademi for øyeblikket. Den unge spissen er kjent for sin enorme målteft, og scoret blant annet i sin debut for Atleti da han ble byttet inn mot Levante forrige sesong. En skade holdt han ute av spill i drøyt tre måneder denne sesongen, men unggutten står med fem mål på 19 kamper for B-laget, og scoret 12 mål på 26 kamper forrige sesong. Han har scoret mål for ungdomslagene, B-laget og for førstelaget. Han har også spilt for samtlige aldersbestemte landslag for Spania.

Camello har kontrakt med Atlético Madrid til 2024.

Camello: "Cuerpo no tengo, pero sí mucho gol; quiero ser leyenda ...
DRØMMEDEBUT: Sergio Camello scoret i sin debut for førstelaget forrige sesong, mot Levante. FOTO: AS

Toni Moya
– Alder: 22 år
– Posisjon: Sentral midtbane

Han er kanskje ikke like ung lenger, men han er allikevel en spiller som kan være være fin å ha som et alternativ neste sesong dersom Thomas Partey eksempelvis skulle forlate klubben. Han har også blitt brukt som midtstopper hos Simeone, og har levert varene godt når muligheten har bydd seg. Med ro, karakter og erfaring, er han høyt verdsatt hos B-laget.

Kontrakten til Moya utløper denne sommeren, som også er kaptein på B-laget.

Toni Moya de Cala Millor debuta en el primer equipo del Atlético ...

Francisco Montero
– Alder: 21 år
– Posisjon: Midtstopper

Nå på utlån hos Deportivo La Coruña, så begynner vår venstrebeinte midtstopper nå å få god erfaring. Denne sesongen har han spilt 23 kamper (2000 minutter) for laget i Segunda, og han har også 14 kamper for vårt førstelag, tross en ung alder.

Montero kan minne litt om Lucas Hernández som spiller. Med sin gode venstrefot, hurtighet og evnen til å spille både midtstopper og venstreback, er Montero en spiller som være veldig fin å ha i en tropp uten noen backup på venstrebackplassen. Det har tidligere vært rykter om en overgang til Bundesliga, men enn så lenge er Montero fortsatt rojiblanco, som har kontrakt med klubben til 2024.

The Leverkusen follows Montero - Sports News - Latest Sports News ...

Víctor Mollejo
– Alder: 19 år
– Posisjon: Angrepsspiller

En spiller som virkelig representerer Atlético Madrid. Med karakter, personlighet og innsats, har Mollejo, som også er på utlån hos Deportivo La Coruña, blitt en publikumsfavoritt på Riazor for hans kompromiss og prestasjoner i klubben. Han har kamper for spanske U-landslag og ble også månedens spiller tidligere denne sesongen hos Deportivo. På 26 kamper i Segunda, har Mollejo scoret fem mål for klubben som virkelig har slitt veldig denne sesongen i bunnen av Segunda. For vårt førstelag har han fire innhopp i LaLiga.

Mollejo har kontrakt med Atlético Madrid til 2024.

Atletico Madrid teen Victor Mollejo dreams of staying at Spanish ...

Germán Valera
– Alder: 18 år
– Posisjon: Angrepsspiller

Denne spilleren er en av de virkelige juvelene i våre ungdomsrekker. Valera ble i 2018 hentet inn fra Villarreal, og fikk tidligere denne sesongen sin debut for førstelaget, mot Levante. Han var kaptein for det spanske U17-landslaget da han i oktober 2019 spilte VM med Spania. Valera scoret tre mål på fire kamper for sin nasjon, og står denne sesongen med fire scoringer på 14 kamper i Segunda B for Atleti. Han har blitt regnet som en av de 20 mest lovende talentene i Europa hos den franske avisen L’Equipe.

German Valera and Saul Niguez during La Liga match between Club ...
DEBUT: Germán Valera fikk sin debut denne sesongen for førstelaget i en seriekamp mot Levante. FOTO: Getty Images / NurPhoto.

Manu Sánchez
– Alder: 19 år
– Posisjon: Venstreback

I likhet med flere av de nevnte spillerne, fikk også Manu Sánchez sin debut for Atlético Madrid – nærmere bestemt, denne sesongen. Til stor overraskelse var det Sánchez som kom inn på venstrebacken da Renan Lodi ikke var tilgjengelig for kampen mot Osasuna. Sánchez ble kun timer før kampen fortalt av Simeone at han skulle starte kampen, og fikk beskjed om å skru av alt av telefoner og sosiale medier for å takle presset.

– Jeg oppfylte drømmen til alle barn som har pleid å dra for å støtte Atlético med sine foreldre, sa han etter kampen.

63 svært gode minutter fra venstrebacken ble det den gang. Med gode offensive bidrag og en meget bra gjennomført kamp av venstrebacken, så er det nok mer å vente fra Sánchez i tiden som kommer. Han var også med på Atlético sin sesongoppkjøring i forkant av sesongen, hvor han også fikk noen solide minutter.

Han har kontrakt med Atlético Madrid til 2023.

Manu Sánchez is a viable left-back option - Into the Calderon
FOTO: Rubén de la Fuente Pérez/NurPhoto via Getty Images

Rodrigo Riquelme
– Alder: 20 år
– Posisjon: Angrepsspiller

En juvel som man trodde var på utgående kontrakt denne sommeren, men som fortsatt har ett år igjen på kontrakten med Atlético Madrid. Det var lenge snakk om at Riquelme ville forlate klubben gratis denne sommeren, og at klubber som Real Madrid, Celtic, Barcelona og andre store klubber var interesserte i denne unggutten. I stedet viser det seg at Riquelme sin kontrakt utløper i 2021, og at klubben forventer at ny kontrakt vil komme på plass når nåværende situasjon begynner å roe seg enda litt mer.

Riquelme står med seks scoringer og syv målgivende på 28 kamper for B-laget denne sesongen, og han er ønsket av hele Europa grunnet hans tekniske kvaliteter og offensive styrker. Han er inne i sin første sesong med B-laget etter å ha spilt for ungdomslagene til Atleti, og det sies at han er for god til å spille i Segunda B. Et utlån neste sesong er dermed høyst aktuelt. I verste fall forlater han klubben gratis i 2021, noe som Atleti ikke kan tillate seg å la skje.

Kontrakten utløper i 2021.

Celtic keeping tabs on highly-rated Atletico Madrid winger Rodrigo ...

Borja Garcés
– Alder: 20 år
– Posisjon: Spiss

I likhet med Camello fikk Garcés en drømmedebut da han kom inn for Atlético sitt førstelag i 2018/19-sesongen og scoret utligningsmålet mot Eibar på overtid, som sikret laget ett poeng. Den nye Fernando Torres, ble det sagt. Fansen var forelsket og hadde fått en ny yndling.

Dessverre pådro Garcés seg en korsbåndsskade som holdt ham ute av spill i lang tid. Siden den gang har det blitt færre minutter for Atlético B, og han virker å ha lidd litt av skaden, naturlig nok.

COmeback: Følg veien tilbake fra skaden for Garcés.

Kontrakten utløper i 2022.

Juan Sanabria
– Alder: 20 år
– Posisjon: Midtbanespiller

Uruguayaneren ble hentet inn til klubben i 2017, etter å ha vært i kontakt med både Liverpool og Barcelona tidligere.

Han er en god pasningsspiller som kan spille både sentral midtbane og kantspiller, og han er også veldig lojal til det defensive arbeidet, sies det. Denne sesongen har han spilt 27 kamper for Atleti i Segunda B, og har scoret fire mål. Han har også flere kamper for ulike U-landslag hos Uruguay.

Sanabria: “Llegar al Atlético es un sueño cumplido”

De økonomiske begrensningene fremover som følge av nåværende situasjon er det ingen tvil om. Derfor er det nå virkelig på tide å la noen av våre spillere fra vårt akademi som byr på flere spennende unggutter få muligheten.

Fremtiden er rød og hvit!

Kilde: AS, Libertad Digital, MARCA,

Continue Reading

TABELLEN

Trending