Intervju med Blaugrana: – João Félix gnir seg i hendene før møtet med Barcelona-forsvaret

På søndag smeller det på Metropolitano når Antoine Griezmann og hans nye klubb, Barcelona, tar turen til Madrid for storoppgjøret mot Atleti. I den forbindelse, som vi gjorde forrige sesong, har vi tatt en prat med Blaugrana i forkant av kampen.

– Hei Tord! Forrige sesong tok vi en prat med din kollega Tobias og nå er det din tur. Fortell litt om deg selv. Hvem er Tord?

– Jeg er 19 år og husker alltid at jeg fikk øynene opp for Barcelona da TV2 viste La Liga rundt 2006-2007. Naturligvis fikk Ronaldinho meg hektet, som mange andre Culés. Husker ikke særlig mange spesifikke situasjoner på grunn av alderen min på tidspunktet, men det legendariske brassesparket til Ronaldinho mot Villareal på Camp Nou brant seg fast i minnet! I årene etterpå kom Messi og interessen for klubben fortsatte bare å vokse.

Så med en slik oppvekst, hvordan er det å se Barcelona i dag?

– Trasige greier. Ikke bare på grunn av fotballen som spilles, men også på grunn av alle de horrible valgene av de dresskledde mennene i korridorene på Camp Nou. Det meste av alt det klubben egentlig står for er så godt som forvitret. Jeg pleier å si at man kan tåle et par slag her og der dersom man har ryggrad, men etter at Laporta forlot klubben har klubben mistet nettopp den ryggraden. I tillegg kommer slagene i form av umoralske sponsoravtaler, elendig spillerlogistikk og ikke minst en håpløs prioritering av La Masia.

Får vi noen gang se noe lignende igjen?

– Hehe. Den vonde realiteten er nok at vi aldri vil se et fotballag igjen som det Guardiola mønstret i sin tid. At Messi, Xavi, Iniesta, Puyol og resten av gjengen skulle befinne seg på samme sted til samme tid er jo egentlig en absurd tanke. Forhåpentligvis vil vi se et mer underholdende Barcelona i fremtiden, men hvor lang tid det vil ta vet jeg ikke. I mellomtiden får vi bare fokusere på å nyte Messi mens han fortsatt spiller!

Tør du å tenke på at Messi skal gi seg?

– Egentlig ikke. Han kommer definitivt til å etterlate seg et stort, svart hull. Han er ikke bare en utenomjordisk god fotballspiller, men også en fantastisk person som står for mange verdier som flere burde være opptatt av. Alt føles klisjéaktig når man snakker om La Pulga. Som sagt så ønsker jeg egentlig ikke å tenke på den dagen han forteller verden at han ikke lengre skal underholde, sjokkere, glede og fortrylle alle oss som er glad i fotball.

Kan du forklare begrepet “La Pulga” til de som ikke er kjent med det?

– Ja! Begrepet “La Pulga” betyr “loppa” og er i mine øyne et ganske presist kallenavn som Messi fikk en eller annen gang i løpet av oppveksten. Kjennetegnene til lopper er vel at de er små og irriterende. Nettopp irriterende har nok argentineren vært for alle som har møtt ham på en fotballbane!

Når du hører Atlético Madrid: Hvilke tre spillere tenker du på?

– Tre spillere jeg tenker på når jeg hører Atlético er Agüero, Falcao og Godín. For noen spillere!

Men vi kommer ikke foruten det … Antoine Griezmann, spilleren som hadde alt i Atlético og kunne ha blitt en legende i klubben forlot i sommer Atleti og dro til rivalen. Hva skal man si om han?

– En fantastisk fotballspiller som dessverre blir grovt misbrukt – i fotballens forstand – av en viss trener. Jeg må ærlig innrømme at jeg foraktet ham etter alt oppstyret han lagde i sommeren da han signerte ny kontrakt med Atleti. Men jeg mener at man alltid skal støtte alle spillere som spiller for klubben din og Griezmann innehar enormt mange ferdigheter som fotballspiller som jeg elsker. Om det var en tabbe å forlate sitt hjem i Madrid vil tiden vise, men så lenge han ikke får spille et sted på banen der han kan utfolde seg så blir det naturligvis nok vanskelig for ham

For overgangen var definitivt ikke uten kontroverser, med rettsak, straff og alt annet rot som fulgte med. “Den mest høylytte buingen som er hørt på Metropolitano”, sies det i forkant av kampen. Forstår du Atlético-fansen sitt sinne?

– Jeg forstår det først og fremst på grunn av den nevnte kontraktsituasjonen. Dersom han hadde takket for seg på en verdig måte den sommeren da kontrakten gikk ut så tror jeg supporterne hadde hatt mer forståelse. Men med måten de siste ukene i Los Rojiblancos utfoldet seg så forstår jeg at folk er forbanna. Det skal likevel sies at jeg personlig ikke er noen tilhenger av å bue på spillere som har gitt alt for klubben din.

Men det stinker litt av overgangen, gjør det ikke?

– Jo, definitivt. Alt går som sagt tilbake til oppførselen til de som sitter på styrerommet på Camp Nou. Respekt og ære er dessverre fremmedord blant dem. Jeg tror vi kan slå fast at det stinker av det meste de foretar seg.

Men nå må vi snakke litt mer konkret mot kampen. Barcelona har slitt veldig på bortebane denne sesongen og Atlético Madrid klarer ikke å avgjøre fotballkamper. Hvorfor er det blitt slik tror du?

– Ja, si det? Det er mange faktorer involvert. For Barcelona sin del så tror jeg det handler mye om at motstanderlagene virkelig har troen når de spiller hjemme mot dem. Alt starter med en elendig kampplan og plutselig er Barça ett mål bak, og da sitter du i det mot heltente lag foran hjemmepublikum. Når det gjelder Atlético så er jeg ikke like sikker på hva som er problemet, men det hjelper jo naturligvis ikke å ha spillere som Costa og Morata ute lenge med skader. Muligens går det offensive på bekostningen av Simeones fokus på det defensive.

Men endelig er juvelen João Félix tilbake, muligens klar fra start denne helgen. Hva er dine tanker om vidunderbarnet som nylig vant Golden Boy?

– Han er en fantastisk spiller som bidrar enormt med både kreativitet og uforutsigbarhet. I tillegg kommer han bare til å bli bedre og bedre dersom han holder seg unna det verste av skader. Over 100 millioner euro for en som er på min alder virker naturligvis litt skummelt, men jeg tror det vil lønne seg i det lange løp!

Og mot et Barcelona-lag som har vært vaklende defensivt denne sesongen og mangler Sergio Busquets denne helgen, så kan det kanskje bli mer spillerom?

– Det blir nok mye rom å spille i, ja. Félix og resten av gjengen gnir nok seg i hendene når Simeone viser dem analysen av Barcelona-forsvaret…

Og Busquets er ikke det eneste fraværet heller, med Dembélé som på nytt er skadet. Er han en spiller som hadde passet bedre inn i Atlético med tanke på hans spillestil?

– Dembélé hadde nok passet inn i en klubb der det var noen leger som kunne finne ut hva som feilet baklårene hans, hehe. Fra spøk til alvor: Dersom Simeone kunne forbedret hans defensive egenskaper så tror jeg nok at han kunne blitt dødelig for Atleti, men slikt synes jeg er vanskelig å si.

Vår skribent, Bawar Amin, spurte forrige sesong Tobias hvilken Atlético-spiller han ideelt sett hadde valgt til Barcelona som kunne styrket laget, og Tobias svarte Rodri den gang . Hvem hadde du valgt?

– Dersom Rodri fortsatt var Atlético-spiller så ville nok jeg også valgt ham – han er en fantastisk spiller som hadde gått rett inn i Busquets-rollen uten problemer. Nå ville jeg nok valgt Saúl fordi jeg digger ham som spiller, selv om det strengt tatt er nok indreløpere i Barcelona per dags dato.

Avslutningsvis: Kan Diego Simeone og Atlético Madrid ta skalpen på Barcelona denne helgen for første gang i La Liga under argentinerens ledelse?

– Jeg tror det er godt mulig at Atlético kan stikke av med tre poeng, men jeg tror også at en heltent Messi gjør det vanskelig! Det blir en jevn kamp med lite sjanser der Saúl scorer først og Messi utligner. Kampen ender 1-1.

Vi takker Tord for tiden. Og vi ønsker han og resten av Blaugrana-gjengen lykke til denne helgen, men satser på en historisk trepoenger på Metropolitano. For hjemmefansen!