João Félix: Fra enorm målteft til tung måltørke

Etter en lengre periode hvor prestasjonene har vært skuffende og målpoengene få, har tvilen rundt João Félix begynt å komme.

Den portugisiske landslagsspilleren har en måltørke på nesten fire månender og de store prestasjonene har uteblitt. Det har nærmest blitt en vane for Cholo å ta av João Félix i sluttfasen av kampene. Når laget leder vil det være naturlig å bytte ut Félix for å hvile til neste kamp, men faktum er at Félix har blitt byttet ut også når laget ligger under og trenger mål. Av de 22 kampene Félix så langt har lagt bak seg, så er han i 16 av dem blitt byttet ut og i to av dem har han startet på benken. I opptil syv av disse kampene hvor Simeones menn har ligget under, har Félix blitt tatt av. Atlético Madrid er i en periode hvor de sårt trenger mål og seire for å kunne kjempe i toppen av La Liga og prestere i turneringer som Champions League.

Vi har kontaktet Magnar Kvalvik, kommentator for Stive Sports, og stilt noen spørsmål angående  situasjonen til João Félix og stortalentets sesong så langt;

João Félix var i forrige sesong i storform for Benfica hvor han scoret 15 mål og hadde 9 målgivende pasninger på 26 kamper og stortalentet så ut til å fortsette i samme spor i sesongoppkjøringen for Atlético, men i La Liga har det blitt knapt med mål og målgivende – hva tror du har skjedd?

Magnar Kvalvik: – Det kan være så enkelt som guttens første formsvikt etter et liv med oppturer. Å møte motgang i en slik fase, med en slik prislapp og et slikt ansvar, kan være tøffere enn at man bare rister det av seg på noen uker.

 Hvordan synes du João Félix har utviklet seg gjennom sesongen?

MK: – Prestasjonene har åpenbart gått nedover, så utviklingen så langt er ikke mye å skryte av. Men så har også ansvaret og forventningene blitt større. Han mangler liksom bare å komme opp fra bølgedalen igjen, så snakker vi fort om ekstremt nyttig lærdom, mental styrke og et skritt mot å bli voksen.

Kan João Félix tilpasse seg til Diego Simeones taktiske system – som ofte innebærer lite ballinnehav?

MK: – Det var kanskje det mest overraskende med prestasjonene i oppkjøring og sesonginnledning, at han så ut til å ta systemet med en gang. Når Félix nå sparker hull i lufta, misser enkle mottak og gjør feilvalg med ball, tror jeg det sitter mer i hodet enn i systemet. Det kan godt hende at Félix kan dra nytte av den samme tankegangen som Guardiola hadde overfor en ung Messi, ved å gi han tryggheten i form av tillit: At han ikke straffes ved å bli byttet ut på dårlige dager, slik at han vet han har lov til å prøve og feile, og kan prøve igjen.

Bør Atlético være bekymret i henhold til hvordan João Félix har prestert og hans fremtid i klubben?

MK: – Ja. De har et stort ansvar i å få maks ut av en gullkalv med enormt potensial. Fra et personlig perspektiv er det synd for gutten om han ikke fortsetter utviklinga, fra et mer kynisk perspektiv er det masse penger på spill. Dette var en dristig handel fordi Atlético kjøpte et lovende talent som om det var et ferdig produkt.

Atlético har kollektivt slitt i siste del av angrepsspillet denne sesongen – tror du at trenden kan snus?

MK: – Ja, men da først og fremst i form av effektivitet – det gjelder for så vidt bakover også. Atlético har sjelden vært et lag som pøser på med sjanser, men har de tatt vare på en og annen mulighet har det ofte vært nok til å vinne kamper. Nå gir de overraskende ofte fra seg ledelser, noe som medfører økt press på angriperne som må prestere på nytt. Alt henger sammen, kan man si.

En ny dynamikk i angrep kan potensielt være med på at ting løsner for Félix, som er i sitt prestasjonsmessige verste i Atlético Madrid. Atlético og Cholo er i samtaler med PSG og deres rutinerte storscorer, Edinson Cavani. Kan uruguayaneren dele viktig kunnskap og erfaring med Félix og lede ham under sine vinger? Les deg opp om siste nytt angående Edinson Cavani her!

Kilder: Marca, Mundo Deportivo.