Koke – Én av Atlético Madrids viktigste spillere

Kapteinen har vært under endel kritikk for manglende prestasjoner de siste sesongen og spesielt denne sesongen hvor også laget som kollektiv har sviktet. Men i det siste har vi virkelig sett hvor viktig Koke kan være.

Koke ble tidlig i karrieren sammenlignet med Xavi og selv om han aldri endte opp med å være en spiller av den typen, så antydde prestasjonene og statistikkene tidlig i karrieren at han kunne bli en av spansk fotballs aller beste midtbanespillere. Lista ble nemlig satt veldig høyt i de første årene hans som fast inventar på midtbanen til Diego Simeone med tanke på målgivende pasninger. 9, 15, 14 og 15 målgivende pasninger registrerte han fra 2012/13 til 2015/16, et tall som var blant de absolutt høyeste i La Liga og generelt i Europa disse årene. Etter dette falt tallene jevnt gjennom de neste sesongene, til 9, 7 og 5 de siste tre sesongene.

Og endel journalister, kommentatorer etc snakker ofte om dette fallet på assiststatistikkene som et bilde på Kokes fallende prestasjoner i Atlético Madrid. Det kan dog være noe mer bak disse tallene enn “svakere” prestasjoner generelt, ettersom en stor andel av de målgivende pasningene kom fra dødball. Per dags dato (og de siste sesongene) tar ikke Koke like mange dødballer som før, samtidig som Atlético Madrid med unntak av denne sesongen har blitt et generelt dårligere dødball-lag. De siste sesongene så har Thomas Lemar, Thomas Partey, Hector Herrera og Kieran Trippier sammen med Koke delt på endel av ansvaret på dødball. Spesielt sistnevnte har virkelig tatt over.

Så da gjenstår den andre delen av Kokes innvolveringer i spillet, nemlig som ballfordeler på midtbanen. I denne delen av spillet er det ikke mange spillere som har de ferdighetene som trengs for å bygge opp spillet, vite når man skal sette opp tempoet eller roe det helt ned. Det er ikke mange spillere i dagens tropp som klarer å styre dette på et såppas høyt nivå som Koke gjør. Rodrigo Hernández gjorde det, men han er nå borte. Thomas Partey har ferdighetene til å gjøre det, men prestasjonene hans varierer veldig fortsatt litt mye.

Da sitter Atleti igjen med Koke, som spiller alt så lenge han ikke er skadet eller suspendert. Og det med god grunn. Nå har Koke mistet fem hele kamper og spilte kun 20 minutter mot Barcelona, og vi ser en klar trend i spillet. Atlético Madrid sliter veldig på midtbanen når laget har ballen. Ingen på midtbanen har evnet å hente ball for å ta den med seg noe nevneverdig fermover på banen. Thomas Partey prøver, men det blir ofte ensomt og han må ty til å sende ballen bakover på banen i mangel på noen å kombinere med. Det hele ender ofte opp med at en av midtstopperne spiller en lang og håpefull ball mot Álvaro Morata på topp.

Bilde: Koke trente denne uken alternativt sammen med Diego Costa, forhåpentligvis ser vi begge klare for kamp så fort som mulig. (bilde fra Twitter: @Koke6)

Kaptein Koke

De siste kampene har kapteinbindet gått fra Koke til Oblak før Saúl hadde det i deres fravær mot Cultural Leonesa i Copa del Rey. Det er ingen tvil om at disse er lederskikkelser i en relativt ung og nykomponert tropp, men evner de å ta tak i laget på den måten Koke gjør? Tiden vil vise, men man kan si at spillestilen til Koke gjør at han klarer å ta tak i laget når det går som verst. Oblak kan komme med så mange underverk han bare kan, men det vil sjelden endre veldig mye på det offensive spillet. På denne måten er Koke unik i dagens Atlético Madrid.

Kampene Atleti har spilt den siste måneden mot henholdsvis Real Betis, Levante, Barcelona, Real Madrid, Eibar og nå Cultural Leonesa har vist oss én ting: Koke er uvurderlig for Atlético Madrid, som kaptein og som spiller.