Oblak om kåringene: – Jeg skjønner ikke hvorfor jeg har vært så langt unna

Jan Oblak var nylig i et intervju med AS, her får du utdragene av det verdens beste keeper sa.

Puma er en av de største aktørene innen fotballen og har satt sitt fokus på deg:
Oblak: – Det er et mytisk merke, i de siste årene har de satset stort på fotballen og det ser man på produktene de gir ut. Jeg er veldig glad for å være en del av Puma.

Hvordan er de nye Puma Future Flash?
O: – Jeg likte de gamle som var veldig komfortable, men de har klart å gjøre de enda bedre. Det er imponerende.

Det er ikke lenge igjen til vi får vite som blir den første vinneren av Yashin-prisen. Motiverer det deg å kunne vinne den?
O: – Det som betyr mest er de kollektive titlene, jeg foretrekker de. Etter det, hvis jeg kan motta individuelle priser så er det bare bra. Det motiverer meg å kunne vinne en så prestisjefull pris i dens første utgave, men det viktige er å vinne titler.

Du har enda ikke mottatt noen premier selv om mange mener du er blant de beste om ikke den aller beste. Overrasker det deg at du har vunnet Zamora-prisen fire ganger men at du fortsatt ikke har fått en individuell pris for det? (Zamora-prisen går til keeperen som slipper inn færrest mål i La Liga)
O: – Noen ganger så har det overrasket meg at jeg har vært så langt unna, men som sagt så er ikke disse premiene en prioritet for meg. Jeg foretrekker titler og disse vil også hjelpe meg å komme nærmere på den individuelle fronten.

Du har tidligere kalt redninger som de mot Leverkusen (to år siden) eller mot Madrid grunnleggende, overrasker du ikke deg selv noen ganger?
O: – Det er mye viktigere for meg å gjøre de tingene jeg gjør dårlig i en kamp bedre neste gang. Det er det jeg jobber med. Derfor så sier jeg at de redningene jeg gjør er grunnleggende, fordi det er det jeg trener på. Når du gjør noe bra så tenker du ikke mer på det, når det er noe du må forbedre så tenker du og jobber med det.

Da har du vel merket deg målet til Dybala? Det ser ut som du hadde begrenset sikt der før skuddet kommer.
O: – Ja, men slik er fotballen. Noen ganger har vi god sikt og ser alt som skjer, andre ganger ikke like mye. Slik er fotballen og det er derfor den er interessant.

Du vokste opp bak målet som din far sto i, mens du imiterte bevegelsene. Gir din far deg fortsatt råd etter kampene?
O: – Han har aldri fylt opp hodet mitt med råd. Han foretrakk at jeg løste dem selv. Mine første minner er fra en fotballbane der jeg så min far spille. Han var idolet mitt, men nei han gir meg ikke råd. Som sagt, han lot meg tenke på dem selv, slik at jeg kunne finne ut problemene mine. Han ga meg aldri løsningen på problemet, og han vil ikke blande seg i arbeidet mitt nå. Men han nyter det.

Når man snakker med andre keepere, så er det enkelt å legge merke til evnen til å finne svar..
O: – Jeg tror det er en blanding mellom noe som er medfødt og arbeid. Du kan være heldig tidlig men hvis du ikke jobber hardt så vil du miste det. Jeg ble overbevist som veldig ung at arbeid var det eneste som ville gjøre meg bedre. Jeg ser alltid på hva jeg kan forbedre og det vil aldri endre seg, jeg elsker å trene.

Søsteren din Teja er en profesjonell basketballspiller, hun sier at som liten så spilte dere fotball og basket sammen. Har basketball hjulpet deg i luften?
O: – Ja det er sant. Ballen var nesten det viktigste vi hadde i huset vårt. Dagene våre var omgitt av ballene og ballspill. Vi prøvde alle sportene vi kunne og jeg er sikker på at hver og en av dem har gjort meg bedre.

Forrige sommer sa du at for å bli i Atlético så måtte ambisjonene til klubben matche dine. Og du vil vinne titler. Tror du laget kan vinne titler i år? Er ambisjonene de samme?
O: – Mine og klubbens ambisjoner er å vinne titler, de er de samme. I La Liga ligger vi bra an og i Champions League så er alt i egne hender. Laget er annerledes fra i fjor. Det er mange viktige spillere som har dratt og som har gjort historie her, og det har kommet nye spillere med ambisjoner. Vi visste at det ville være komplisert med så mange endringer, men for øyeblikket er vi nære alt og jeg er sikker på at vi vil bli bedre.

Forrige sommer så bestemte Griezmann seg for å dra, men du, som også hadde tilbud endte opp med å bli. Hva så du i prosjektet til Atleti som Griezmann ikke så?
O: – Det virker som Atleti var på vei ned, at alle spillerne var på vei bort og at det ikke var noe prosjekt klart for denne sesongen. Det var et øyeblikk hvor jeg spurte meg selv hva som ville skje, for når jeg snakket med styret og treneren tidligere så sa de at planen var den samme, å kjempe for alt neste sesong. Men jeg ble litt usikker når såpass mange spillere drar uten at man vet hvem som kommer. Men når jeg snakket med de som styrer senere så sa de at planen ville bli den samme og at prosjektet var det samme.

Blir det merkelig å ha Griezmann som motstander?
O: – I beste fall litt. Vi var på samme side i fem år, han bestemte seg for å dra og nå må jeg gjøre alt for å stoppe han.

Når vi snakker om signeringer, du kjenner Saponjic godt. Han er den eneste som ikke har debutert enda. Er han klar for Atleti? Tror du han kan gjøre mer for laget nå som Diego Costa er skadet?
O: – Så klart han er klar. Han har kapasitet til å spille i Atlético Madrid. Han jobber veldig bra dag for dag, og venter på muligheten sin. Det er ikke lett for en ung spiss å få muligheten når Diego Costa og Morata er her. Dessverre så har Costa blitt skadet og derfor så vil muligheten komme for Saponjic til å vise kvalitetene han har. Jeg har sett han på treningene og jeg er sikker på når han får sjansen så vil han kunne gjøre mye.

Utkjøpsklausulen din er på 120 millioner euro etter lange forhandlinger. Noen synes den er veldig lav, selv om ingen har betalt så mye for en keeper før. Hva avhenger fremtiden din på?
O: – Klausulene i en kontrakt betyr som jeg har sagt før lite. Hvis klubben vil beholde deg og du vil bli, så blir du. Hvis klubben ikke vil ha deg og du vil dra, så drar du. Fremtiden min avhenger ikke bare av meg. For min del så er det viktig at klubbens og mine ambisjoner er like, men klubben er de som har makten til slutt. Så lenge begge partene er fornøyde så fortsetter vi slik. Det er veldig vanskelig å snakke om en fremtid, men klausulen spiller ikke noe rolle for meg. Vi er fornøyde med hverandre, og det er ingenting på veien som skiller oss enda.

Det som mangler for Simeones Atlético er å vinne mot Barcelona i La Liga. Etter så mange endringer i troppen, tror du dere har det som trengs for å slå Barcelona?
O: – Simeone som alle spillerne vil vinne alle kampene vi spiller. Og det endre seg ikke mot Barcelona. Det er dog umulig å si om vi kommer til å klare det. Men jeg er ikke i tvil, laget vårt har alt som trengs for å slå hvem som helst, Barcelona inkludert. Selv om vi ikke bare konkurrerer mot Barcelona. Det er mange lag som kjemper, men jeg stoler på lagkameratene mine.

Messi er alltid avgjørende. Når du møter han, hva føler du som keeper?
O: – Han er en av de beste spillerne gjennom historien og Barcelona er heldige som har han. Jeg liker å spille mot de beste, det motiverer meg.

I den samme uken så møter du først Cristiano og etterpå Messi. Føler du en forskjell mellom dem når du møter dem? Fokuserer du på noe annet om det er Messi eller Cristiano?
O: – De to er to fantastiske spillere som har markert en hel epoke i fotballen. De er veldig forskjellige, men begge kan avgjøre når som helst. Det eneste som er sikkert er at de søker det samme, noe som er mål og jeg prøver å hindre det.

Dere må sikre plass i åttedelsfinale i Champions League i siste kamp. Er Champions League en besettelse for dere?
O: – Å vinne Champions League er en fin drøm som jeg håper blir virkelighet en dag. Jeg kommer til å gi alt for å gjøre denne drømmen til en realitet. Jeg vet ikke når det skjer, det kan jeg ikke si, men jeg er sikker på at en dag så slutter Champions League å være en drøm. Først, så skal vi gi alt for å kvalifisere oss til neste runde mot Lokomotiv.

Intervjuet finner dere her: https://as.com/futbol/2019/11/29/primera/1575000176_627711.html?id_externo_rsoc=comp_tw