Saúl Ñíguez: – Vi må ikke tro på alt vi leser

Saúl Ñíguez ble nylig intervjuet i forkant av Marca, med mange spørsmål om lagets tøffe sesongstart, João Félix og Lionel Messi. Her får du intervjuet oversatt:

Forvandlingen Atlético Madrid går gjennom nå gjør deg til en veteran på 25 år…
Saúl Ñíguez: – Jeg tar det veldig bra, jeg har det jeg har fått med mye arbeid gjennom mange år. Siden jeg var i akademiet har jeg drømt om å være der jeg er og nå prøver jeg å nyte det. Mange ganger så må jeg gjøre det på forskjellige måter, inklusivt å tenke mer på det kollektive enn det individuelle. Men det har jeg alltid hatt lyst til å gjøre. Jeg gjør det med mye entusiasme og med stor lyst. Det spiller ikke noe rolle for meg, jeg vet det er arbeidet som har ført meg dit jeg er.

I din første kamp fra start for Atlético Madrid så vant dere din første tittel i supercupen mot Real Madrid..
SÑ: – Det har jeg aldri tenkt over fordi jeg lever én dag av gangen og ser ikke på det som har skjedd tidligere. Jeg tenker på de daglige treningene og det jeg kan gjøre nå for å hjelpe treneren og laget fordi det er det som gjør at jeg blir bedre. Høye krav er det som gjør at jeg vokser.

Hvilken melding vil du gi til garderoben før de skal spille om sin første tittel før sesongen?
SÑ: – Vår melding er alltid veldig klar. Det går i “partido a partido” fordi når vi har tenkt lengre frem i tid så har vi gjort feil og ikke oppnådd det vi vil. Vi står alltid frem som et samlet lag. Når alt er bra så er alt med det, men når laget er dårlig så kommer alt mot oss. Treneren sa for noen år siden at vi ikke må tro på alt vi leser og den meldingen er viktig nå. Vi spiller om en tittel som er viktig for oss, og vi har fått muligheten i denne utgaven som vi ikke ville fått før. Vi møter den muligheten med mye entusiasme.

Hjelper det du lærte fra Raúl García, Gabi, Tiago…?
SÑ: – De levde med mye ro, vel vitende hva de måtte gjøre i kampen, de leverte den kampen som treneren ville og tok kampen dit vi ville ha den. Vi spiller mot en motstander som vi kjenner og som kjenner oss like godt, vi vet begge hvordan vi kan påføre hverandre skade. Vi må prøve å forsvare oss veldig bra samtidig som vi håper å forsvare oss langt unna målet så vi kan skape noe med folket vi har.

Dette ansvaret du har tatt på deg fører til at du må få João Félix til å være mindre individualistisk eller det han har for mange negative gester….
SÑ: – Det er ingen ting som ikke har blitt gjort før, alt er som det var. Alt det du gjør til en lagkamerat er for å hjelpe. Det er det samme som hvis en annen hadde sagt noe til deg, det er for å gi deg informasjon og for å forberede deg til kampen. Alt er for laget og det kan aldri skade deg. I ett opphetet øyeblikk så kan du har en diskusjon med en lagkamerat, men det er ting som kan skje i en kamp og det er normalt at de skjer i en gruppe. Når du sier ting så er  det for lagets beste og til slutt så må man vite hvordan du skal komme frem hos hver spiller. Noe som også kommer an på hvilken spiller det er. Språket kan også gjøre mye og kan føre til misforståelser. Da snakker du med Felipe og Herrera slik at de sier det på den rette måten slik at han ikke føler seg angrepet. Man prøver alltid å finne den beste måten for at meldingen skal komme frem.

Det er endel utålmodighet rundt klubben fordi han ikke har slått gjennom enda, João har selv kommet med intervjuer hvor han snakket om hvor glad han var i Benfica, og fra garderoben snakker man alltid om tålmodighet.. Hvordan ser du på det?
Sñ: – Til slutt handler det om tålmodighet, det er ikke lett og komme som han gjør hvor han spiller mange kamper. Det finnes spillere som bruker seks måneder, åtte, ett år på å komme seg inn i laget, stilen, intensiteten og dynamikken. Det er vanskelig og ikke alle tilpasser seg likt. Og enda mindre når du nylig har blitt 19 år og du har vekten fra hele laget eller det de har betalt for deg. Det er ikke lett. Han har fantastiske ferdigheter, og han kommer dit han vil, men i laget så må vi alltid vise tålmodighet. Det er positivt at han vil jobbe, lære og med det så vil ting komme litt etter litt. Det samme skjer med de andre, og hvis laget er bra så vil João også være det og hvis laget ikke er bra så er det mye vanskeligere å skille seg ut. Til slutt blir det slitsomt at det alltid er spørsmål om en spiller og ikke til laget som er det som gjør at João vokser.

Laget møter en motstander som er på vei til å bli en besettelse etter at dere ikke har vunnet mot dem i La Liga og som du for eksempel kun har slått én av 16 ganger.
SÑ: – Jeg tenker helt ærlig ikke på de tallene. Hver kamp er en egen verden. I beste fall så trenger du bare uavgjort i cupen, derfra blir alt annerledes. Nå er det kun én kamp, og det viktige er å vinne kampen og komme seg til finalen. Vi tenker ikke på motstanderen, vi kjenner de veldig godt, og vet manglene til hver og én av de. Vi håper at man får se en bra kamp og at vi får et bra resultat.

Dere får ikke en følelse av maktløshet når dere ser på de to siste møtene hvor det har vært jevnt helt til Messi har avgjort det mot slutten?
SÑ: – Når du er den beste.. så gjør hver lille detalj forskjellen. I den siste så var vi i det 84. minutt, med en kontrollert kamp, hvor han i ett trekk tar med seg ballen og går rett mot mål som ser lett ut fordi det ser ut som en pasning i mål. Med verdens beste keeper i  mot deg og han gjør det enkelt, vel…. Andre ganger så er det på et frispark. Han har hele registret og kan gjøre skade overalt. Hvis det ikke er med et mål så er det med en pasning. Han har noe annerledes, han er veldig vanskelig å stoppe og vi vil prøve å gjøre det på den eneste måten vi vet: som et lag.

Det høres ut som det eneste som mangler for å beseire Barcelona er at Messi ikke har dagen.
SÑ: – Jeg tror heller ikke at det er slik. Det spørs på hver enkelt kamp. Det som har manglet for oss er å score ett mål mer enn de, så enkelt er det. Men ja, mange ganger så kommer Leo (Messi) frem og det er alltid han som utgjør forskjellen.

Regner du med at du kan ende opp venstreback like mange ganger og mer enn som midtbanespiller som Saúl alltid har foretrukket?
SÑ: – Ja. Det er ikke noe som irriterer meg fordi jeg gjør det for laget jeg elsker, for fargene jeg elsker, jeg har tilliten til en trener som har gitt meg alt og derfor gjør du denne anstrengelsen som har blitt til en vane. Noen ganger er det vanskelig å bytte posisjon så mange ganger under en kamp, det kan til og med være frustrerende, men det som er viktig er laget og hvis det er nødvendig at jeg spiller venstreback slik jeg har gjort så er jeg der for det.

Er den anstrengelsen også en måte å sende en melding til resten av laget og til garderoben?
SÑ: – Jeg vil ikke tenke på det slik. Jeg er gjør som treneren sier, og jeg prøver å gjøre det han sier på beste mulig måte uansett posisjon. Til slutt tror jeg at jeg er heldig at jeg er en av de elleve som er valgt og hvis jeg må spiller venstreback så prøver jeg å være den beste venstrebacken. Ja det er sant at det hender at jeg vil vite at jeg skal spille i en posisjon fast for å bli den beste på den plassen. Den stabiliteten å spille på en plass gir deg muligheten til å bli bedre i den. Å spille på så mange plasser i løpet av en kamp er vanskelig fordi du ender opp med å ikke gjøre noen forskjell i noen av de.

Overrasket det deg at Atlético klaget på Barcelona på Griezmann-saken endte med at de fikk en forskjøpsrett på deg?
SÑ: – Det kommer jeg ikke til å snakke om, det er mellom klubbene og jeg bryr meg bare om å spille fotball.

Men det er noe som gjentar seg, siden du var lånt ut til Rayo så har Barcelona hatt opsjoner på deg.
SÑ: – Ja, når de signerte Villa så var det også noe, men det er noe utenomsportslig som ikke betyr noe for meg. Det som er viktig for meg er denne (han ser på ballen som han har i hendene under intervjuet), ballen, å være glad og først av alt helsen, som er det viktigste og som er det jeg ber om i 2020.

Savner dere målene til Griezmann.
SÑ: – Jeg kommer ikke til å si noe om en spiller som ikke er med oss noe mer. Vi må være takknemlige for årene han ga oss, som var fantastiske år. Han har vært profesjonell på og utenfor banen og vi setter pris på alt han har gjort.

For litt mer enn en måned siden, etter å ha tapt mot Barcelona i La Liga, så viste du bekymring for at resultatene ikke var med dere. Nå, etter tre strake seier, hvordan ankommer dere denne Supercopaen?
SÑ: – Resultatmessig er vi i et mye bedre øyeblikk nå, i den perioden var gruppen bra men vi fikk ikke resultatene. Det var ikke positivt for oss at det var slik og vi fikk ikke til det vi ønsket. Roen og at vi er samlet som lag har gjort at vi har gjort at vi har fått resultatene. Vi avsluttet året bra dynamisk, resultatmessig og som gruppe. Pausen kunne passet oss dårlig, men her om dagen oppnådde vi et bra resultat. Selv om vi må være litt mer ambisiøse fordi det var en kamp vi kunne vunnet med mer ro fordi på slutten så kunne de ha utlignet kampen som ville gitt oss en rar følelse etter kampen. Vi kunne har scoret flere mål og vi må være mer effektive for å ikke bli straffet.