– Simeone drar når han mister gløden

Sommeren 2018 forlot han oss brått, vår egen kaptein, Gabriel Fernández “Gabi”. Han forlot oss kanskje fysisk, men han vil for alltid være en Atlético. Nå har han snakket med MARCA hvor han blant annet har blitt spurt om en eventuell retur.

Du har hatt halvannet år i Qatar. Hvordan er det?

– Min avgang var tøff, for å dra fra min klubb i mitt beste øyeblikk av min karriere, og for å forlate familien i Spania. Men det var en god mulighet for å sikre en god økonomi for meg og min familie, og jeg bestemte meg for å akseptere det. Nå er jeg fornøyd og forsøker å lære ting fra Xavi (hans trener).

Har du allerede blitt vant til å spille i hvitt?

– (Latter). Nei, jeg er ikke vant til det. Hver gang jeg har mulighet tar jeg på den andre, som er svart. (ler).

Den største “Cholismo-typen” lærer fra den største “Guardiola-typen”. Er ikke det litt morsomt?

– Simeone er min sportspappa og det har vært en stor utfordring, på min alder, å tilpasse meg en fotball hvor man kun jobber med ballen. Tidligere spilte jeg lenger, presset sammen … Nå har vi ballen mer. Xavis metodikk overveier ikke annet enn å ha ballen. Og det har hjulpet meg masse.

Hva lærte Cholo deg?

– Mest av alt å tilføre. Jeg var alltid klar over hva jeg kunne bringe, men nå ser jeg det, og det fortsetter å formidle til meg. Han har fortsatt den samme entusiasmen åtte eller ni år senere. Det er veldig vanskelig å være knyttet til folk så lenge. Jeg sier ikke at du må lage et monument for han ved hans avskjed, men nesten.

Tror du han vil bestemme sin avskjed eller tror du resultatene vil føre til det?

– Han drar når han ønsker, når han mister gløden. Hvis han en dag ser at noen innad i gruppen ikke følger troen, vil han dra. Så lenge de gjør det, blir han. Han gir stabilitet og suksess til klubben. Det vil bli hans avgjørelse og jeg håper det er lenge til.

Du virker fotballgal du også. Hvor mange timer har du snakket om med Xavi om spillet?

– Mindre nå, nå som han er min trener. (Ler). På alle samlinger har vi snakket mye om alt som har ledet til suksess, for ham eller på et annet nivå. Vi har snakket mye om dilemmaet mellom å vinne eller ha ballen/spille.. og ikke ha den så mye og også vinne. Det er vår største diskusjon.

Og hvem vant konseptmessig?

– Enhver har rett, for vi har begge hatt suksess med vår stil.

Midtbanespiller “Cholist”, en veldig taktiskspiller.. Har du det nå klart at du vil bli trener?

– Nei. Jeg snakker 24 timer om fotball med min fetter, Mario, som jeg bor med i Doha. Og han forteller meg at jeg allerede snakker som en trener. Jeg ser det ikke helt, virkelig. Jeg føler jeg ser spillet bra, men vi får se. Jeg ønsker å bli klar først.

Du har sagt at hvis du skal returnere til Atlético må du være klar for det. Hva mener du med det?

– At de ringer meg fordi jeg kan hjelpe, ikke fordi min fortid som kaptein. Å klargjøre er å minimalisere feil. Men så drar jeg til Atleti og feiler, som i et annet sted. Men jo bedre forberedt jeg er, jo bedre. Jeg har snakket mye med Fernando (Torres) og vi går den samme veien for fremtiden. Så får vi se hvor vi ender. Det vil være mye forventninger på to symboler og vi må svare med trening.

Hvor mye mer skal du spille?

– Jeg tar mer vare på meg selv enn noen gang. Kostholdet; hver morgen drar jeg til gymmen, på kvelden trening…. Denne fotballen i Qatar krever ikke så mye og hodet mitt vil avgjøre mer enn mine bein. De nye utfordringene vil være de som blir sendt. Klart, slutten nærmer seg, også fordi jeg ønsker å være med familien. Ett år, halvt, to..? Jeg vet ikke. (Gabi har kontrakt til juli med Al Sadd)

ENTREVISTA GABI DE JUAN CASTRO

Vi fortsetter med Xavi. I Spania så snakkes det mye om hans Qatar-ros. Hva mener du?

– Jeg tror man tar det ut av sammenhengen på grunn av Catalunya-saken. Ikke sant? Min mening er at han lever godt her, som sånn jeg gjør. Men det er litt surrealistisk, i og med at vi bor i den boblen vi alltid gjør. Noe som også skjer med oss som spillere i Spania. Der lever vi i en annen boble. Det er ikke som det vanlige livet til folk. Men, tilbake til Xavi, jeg tror han er veldig fornøyd med Qatar fordi de har behandlet han veldig bra, men han er også veldig takknemlig for det livet i Spania.

Tror du det vil bli et “normalt” VM her?

– Jeg tror folkene som skal være her kan være veldig rolige. Qatar ønsker å gjøre det beste VM’et i historien, og de forbereder for det. Og det er derfor veldig mye på utsiden har blitt hentet inn, for å skape denne fotballintelligensen. Alt kan ikke være økonomisk.

Vi snakker om Atlético. Hvorfor lider de så mye?

– Det har vært veldig mange endringer på kort tid. Stammen i laget har dratt i løpet av ett eller to år, og nye spillere med høyt nivå er kjøpt inn, men de skal tilpasse seg og forstå hva Atlético Madrid er. De har tid. Man må stole på de, fortsette å jobbe og å vite at dette året, kjemper man for alt. Jeg føler meg fortsatt en del av klubben og jeg tror man må stole og fortsette.

Kjøper du “overgangssesong-teorien” til Cholo?

– Jeg forstod det og han refererer til mitt forrige svar. Veldig erfarne folk har dratt og dyre spillere er kommet, emn uten erfaring. Det dårlige er at denne overgangen må gjøres uten for lang tid, fordi laget krever alltid resultater. Og de vil få dem.

Hvordan fyller du tomrommet etter Juanfran, Filipe, Godin, Gabi?

– Dette har ingen pris, du kan ikke kjøpe det med penger. Det er en base med erfaring, tid i klubben, kommet fra lavere nivå, vært i vanskelige situasjoner.. Lag settes slik og vi går gjennom nesten alt før vi vinner alt. På grunn av dette, vil denne ustabiliteten hjelpe laget senere i fremtiden.

Betyr å bruke mer penger for deg at man må spille bedre?

– Nei. Å bruke mer betyr kun at man har mer ressurser, og å ha – i teorien – spillere på et høyere nivå. Men det garanterer ingenting, ingen resultater. De vil kreve mer, men så er det den andre delen av fotballen, som få kjenner, i garderoben, den skjulte kjemien mellom hver spiller som jobber internt…. dette gir deg ikke penger alene.

Det enkle nå er: Atlético mangler en nummer 9. Er det slik for deg?

– Nei, tror jeg, fordi det er vanskelig i januar å hente inn en spiss som er god , flott og billig.. og som scorer mål. 80% av overgangene i julen er vanskelig. For meg er løsningen å jobbe på den samme måten, ikke gi seg, stole på det som er framfor: få tilbake Diego Costa, stole på Morata og hjelpe João Félix.

Hvor tror du João sin utvikling/evolusjon vil komme fra?

– Han er veldig bra. Personligheten hans imponerer meg. Med mer erfaring, lære å gjøre det beste i avgjørende situasjoner. Han er veldig ung fortsatt. Hans status som 20-åring er allerede veldig bra.

70-30. Aksepterer du denne prosenten i sjanse mot Liverpool?

– Nei. Jeg gir det 51-49, for de er regjerende mester. Det er to måneder. Atleti vil komme veldig forberedt og jeg er overbevist om at vi har mange muligheter.

Ser du kampene til Zaragoza, din andre klubb?

– Og til Atleti… og til Getafe, mine tre store klubber. Jeg følger Zaragoza og følger de tett for folkene jeg har der. De er i en god periode nå, jeg håper de er i Primera snart.

Til slutt, det er to måneder siden du ble frikjent i Zaragoza – Levante-saken. Har du noe å si?

– Jeg er veldig fornøyd. Det har vært ni harde år, siden 2011, for alle involverte. Mange løgner har blitt fortalt og vi har reservert retten til ikke å snakke offentlig for å bevare retten. Andre nei. Andre har snakket til avisene, uten at vi har kunnet forsvare oss. Jeg ønsker å takke retten for dere oss. Våre familier har blitt hardt rammet, og vi har blitt rammet økonomisk og sportslig.

Hvem gir den smerten/skaden?

– Ingen. Ingen har gått ut for å beklage seg, ingen har sagt “vi har gjort en feil”. Men vi sitter igjen med en god smak fra dommen. Og for meg, som er på slutten av karrieren min, sitter ikke igjen med den saken for resten av livet. Jeg hadde beslutningen klar, men vi snakket aldri om det av respekt.


https://www.marca.com/futbol/futbol-internacional/2019/12/20/5dfbeab8268e3e123c8b45b2.html