Underpresterer Atlético Madrid?

– Ja, sier tallene

Etter nok en uavgjortkamp denne helgen og flere spilte sjanser har vi tatt en titt på statistikken for å se litt mer bak kampene til Atlético Madrid. Vi har sett på “expected goals” og skal prøve å se litt på tallene hittil i år og sammenligne de med det vi har sett tidligere fra Atleti på denne fronten. Her har vi tatt i bruk data fra understat (La Liga) og Caley Graphics (@Caley_graphics på twitter for Champions League).

For å forklare expected goals så kan vi forklare det som forventede mål på skuddene, så man får da noe mer forklarende tall enn bare skudd/skudd på mål. Ofte så ser man de bedre lagene prestere litt bedre her på grunn av bedre spillere (både foran og bakerst på banen), dette er noe som også har vært tilfelle for Atlético Madrid frem til denne sesongen.

Hvis vi tar en titt på tallenes tale så langt så har det bare blitt med 12 mål hittil, noe som blir til ett fattig mål per kamp. Over på forventede mål igjen så har man totalt oppnådd 18,92 mål, noe som gir oss en forskjell på 6,92 mindre mål enn man statistisk sett skulle scoret. Her vil det da si at Atleti har vært generelt ineffektive foran mål (som vi også har sett) noe som har ført til flere unødvendige poengtap i kamper som skulle ha endt med tre poeng. Spesielt kampene mot Sevilla (2,45), Alavés (1,73) og Celta Vigo (1,72) endte med poengtap (1-1, 1-1 og 0-0), hvor Atleti hadde de største sjansene i kampen. I Champions League så har tallene vært noe mer “riktige” – dog også med mindre vurderingsgrunnlag.

Hvis vi skal sammenligne de med våre tittelutfordrere så ligger Barcelona godt foran skjema på 29 mål med 19,41, noe som kan forklares med at de generelt har eksepsjonelle spillere som Lionel Messi, Luis Suarez og Antoine Griezmann som alle kan være dødelig effektive foran mål. Real Madrid på sin side er noe i mellom Atleti og Barcelona når vi snakker om effektivitet, med 21 mål på 21,61 forventede mål. Statistisk sett jevnt rundt det vi kan forvente fra Real Madrid. Dermed ser vi et klart bilde av et Atlético Madrid som har underprestert. Laget har ikke vært effektive nok og flere poeng kan ha gått tapt på grunn av dette – noe folk flest kanskje ikke tenker så mye over.

Sammenligner vi med tidligere år så har Atleti (siden Understat begynte med denne statistikken i 2015/16-sesongen) prestert over det vi bør forvente på målfronten. Hvert år så har man mellom tre til ti flere mål enn det som er forventet. Det kan være mange grunner til dette; at Antoine Griezmann tok med seg mange av sine mål kan være én grunn. At Diego Costa har blitt eldre og utvilsomt er mindre skarp enn på sine beste dager kan være en annen. Det kan kanskje sies at Atleti skaper mindre enn sine konkurrenter, men dette kan forklares i at laget generelt også slipper til mindre den andre veien på banen. Bakover har det vært som en mur som vanlig, men når det skorter såpass på målfronten, så blir det for mange poengtap. Og vi kan derfor med trygghet si at på angrepsfronten så har laget underprestert. Nå ser det heldigvis ut til at det kan ha løsnet for Álvaro Morata, så det kan være lys i enden av tunellen for Atleti, for laget må definitivt bli mer effektive foran mål for å konkurrere med Barcelona og Real Madrid.

Statistikken er lett tilgjengelig på Understat.com/laliga for den som vil ta en titt.

Share:

Author: Emil André Karlsen